用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院小學 高小集中地 (2007)
樓主: Zoey
go

高小集中地 (2007) [複製鏈接]

原文章由 菲媽 於 07-9-13 11:02 硐表
Zoey,

講起朗誦節, 同菲菲講講下都冇左下文, 佢又唔係咁主動, 我又唔識教 , 所以冇跟進落去, 都係唔好比太大壓力大家, 況且太多野要兼顧, 已經要參加3個校際音樂項目, 中樂團12月又比賽, 又報左名做司琴, 又 ...

今年都沒讓阿女當詩琴, 因實在藤不到空練琴!  正式上課都係一個星期左近, 已經覺得好忙, 想早睡都唔可以了.

朗誦節我地都會參加, 因只係上堂時老師教, 唔駛點練點操, 反而音樂節還在猶豫緊.

菲媽,

我當然想阿囡參加喇! 上星期佢問左吳sir, 吳sir 話ok wor!
不過都諗住下一堂再問Miss Ho, 因為我想佢早少少開始練習
首歌.

原文章由 菲媽 於 07-9-13 11:06 硐表
桃子,

今年會唔會參加校際音樂節?

菲菲本來都話唔參加, 後來有人報料話首歌好容易, 佢先話肯參加咋 , 本來唔想迫佢, 但唔參加佢地就冇咁積極練琴, 冇咩目標和推動力, 懶得就懶, , 但參加又驚好似上年咁, 個個星期入大埔學, 都唔知點?
菲媽 =^_^=

菲媽,

請問邊位高人講架 因為我都好想知阿囡參賽首歌難唔難,
如果係深的話, 我怕阿囡真係堂堂都會比人鬧呀
其實我自己都唔係太想好似上年o禁, 所以希望而家開始老
師教佢, 至少時間不用太趕喇:time: :time:

開左學一段時間, 大家小朋友適應晒未呀 :loveliness: ?

阿女話今年班同學仔比上年乖左好多, d 老師都好好, 希望佢開開心心, 努力學習啦 !  

尋日第一日番弦樂隊, 但阿女話痳痳地喜歡, 所以要再觀察一段時間, 決定會否繼續呢 :) !

今年音樂節, 我地已經決定休戰一年, 專心為明年既琴試做準備, 因為老師希望阿女彈晒咁多隻考試歌, 然後再選三首黎考試, 所以依家都要積極備戰 !  大家努力呀, 為妳地打氣 !

(報告完畢 :D )

大家覺唔覺, 係咪今年好多補充練習?  我見阿女每晚都要做好多數學題, 重複重複又重複既分子分母題, 連我同佢對數, 都對到頭昏腦脹 . . . . . .

還有其他既功課, 點解依家 d 小朋友比我地以前辛苦咁多, 唉! . . .

Zoey,

補充練習我覺得同上年差不多。不過數學方面,老師好似比多左數佢地計。好似昨天就有幾條分數題係寫落薄要計,我都冇仔細同佢對。唔知其他班是否一樣呢?

原文章由 Zoey 於 07-9-19 00:26 硐表
大家覺唔覺, 係咪今年好多補充練習?  我見阿女每晚都要做好多數學題, 重複重複又重複既分子分母題, 連我同佢對數, 都對到頭昏腦脹 . . . . . .

還有其他既功課, 點解依家 d 小朋友比我地以前辛苦咁多, 唉! . .  ...

Zoey,

多謝你寫左個咁詳細既報告 , 要彈哂咁多首考試歌, 真係要花好多時間, 係咪琴同cello 都要彈哂? 另外, 我都想知學校既弦樂團同音統既弦樂團有甚麼分別? 可能模式唔同未習慣傘!

開學至今, 有感女兒已開始長大 , 自己放學回家, 功課又不用我理, 希望她可以應付得來, 但今個星期一英文突然要預默, 仲係要背默, 第一次零蛋 , 因為以前都係臨急抱佛腳, 習慣左默書前一日先溫, 以後就要預早溫習lu…

最大問題仍然係睡眠不足, 晚晚11時才上床睡, 朝朝615分便要起床, 計落去只有7小時睡眠時間, 我仲睡得多個佢, 因為佢上校車後, 我再瞓多個半小時才上班, 我都覺得唔係幾夠瞓, 真係難委左個女:( , 上堂唔打瞌睡才怪 , 每晚口講都要早點睡, 總會發現有很多未做完的工作……點算!?  

各科老師都好好, 特別係班主任, 數學老師就比較嚴厲, 上數學課特別安靜, 咁就可以專心上課啦!  佢仲參加左同小一在午飯時玩遊戲, 自己仲可以一齊玩tim! :loveliness:

今年校際音樂節, 會參加3個項目, 都係抱著志在參與既心態, 盡力而為啦!

希望各位小朋友繼續開開心心上學, 快快樂樂回家, 專專心心上課, 努努力力學習….
菲媽 =^_^=

桃子, zoey,

我都覺得多左好多練習, 不過仲好啦, 等佢地做多d練習 …..

不過我完全無同佢對, 因為我又賴又怕計數 , 除非佢求我啦!

我只係知道上課時要不停做堂課, 仲要一定要計時tim!
菲媽 =^_^=

原文章由 菲媽 於 07-9-19 11:29 硐表
Zoey,

多謝你寫左個咁詳細既報告 , 要彈哂咁多首考試歌, 真係要花好多時間, 係咪琴同cello 都要彈哂? 另外, 我都想知學校既弦樂團同音統既弦樂團有甚麼分別? 可能模式唔同未習慣傘!

開學至今, 有感女 ...

菲媽,

Cello 應該就唔駛拉晒所有歌, 但為左明年考七級就須要換琴, 所以又要用多幾千銀, 傷 !  弦樂隊方面, 小學部只有三位同學, 其他既都係中學部既哥哥姐姐, 而小學部既, 又唔可以跟中學部一齊出賽, 所以妳明啦, 只是 rehearsal :loveliness: !  至於妳問音統方面, 佢地中西樂團都不乏各聲部既琴手, 比較完整, 一團 70 人以上, 每年會有幾次大型既演出.

功課上, 有時間既話, 其實我都會幫阿女睇下, 所以唔計過, 係唔知原來 d 數好多, 好繁複, 重重複複真係令人好頭痛, 所以對完我就真係好大感觸, 唔係因為佢錯, 係因為 . . . 實在累!

原文章由 Heidi媽 於 07-9-19 13:31 硐表
Hi Zoey, 菲媽, 桃子,

你地好呀! 睇見你地的囡囡都咁生性 , 真的令我羨慕!
我的仔女開學至今差不多快一個月, 兩個仔仔暫時都頗適應小一生活, 雖然他們在不同小學就讀, 但就沒有話唔捨得對方, 相反, 我覺 ...

Heidi媽,

首先要恭喜妳兩位仔仔, 找到合適又理想既學校 !  其實我反而好佩服妳, 咁辛苦為小朋友尋尋覓覓, 不辭勞苦咁去找學校!  我相信一分耕耘, 一分收穫 !  

其實 Heidi 真係好叻女, 佢可能真係想妳關注佢多 d, 最緊要唔好講大話, 鬧可能都唔係辦法, 或者再多 d 同佢講下心底話啦 !

Heidi,

羨慕你就真, 一門三傑, 不過就辛苦你啦! 要花好多好多心思和時間係佢地身上!:loveliness:

無記錯 Heidi 應該係四年級, 功課開始繁多, 真係要體諒下d小朋友, 責和罵只會樣事情惡化, 小朋友要多讚賞和鼓勵, 再加一些信任, 記得有段時間菲菲都有時也會講大話, 起初就不停罵, 但依然有問題, 最後我改變態度, d責罵, 做錯事便鼓勵她自首, 原來佢驚我罵就講大話, 可能係件好小既事, 就變成大件事.

有冇去我地[分享]這個topic睇睇, 可能會幫到你
菲媽 =^_^=

Heidi 媽,

其實Heidi 巳經好叻女架喇! 有邊個小朋友唔想daddy & mummy 100%踢哂佢呀! 就算佢話明白, 有時佢都想父母關心佢先. 特別係佢地大過左, 思想開始會諗多左.
趁兩個細佬仲係開學初期, 功課可能冇o禁多. 不如你嘗試搵幾天時間安排睇Heidi 功課先, 然後才到細佬. 另外可以找一些單獨時間同佢傾下心事, 又或者一齊去玩.

大家共勉之

原文章由 Heidi媽 於 07-9-19 23:38 硐表
Zoey, 菲媽,

多謝您們的意見! 其實我都唔想責罵她, 我由暑假開始同佢講, 話放完暑假, 媽媽會用多些少的時間去幫細佬, 解釋了很多很多, 佢又好似明又好似唔明?! 我好多時都有鼓勵佢讚佢, 有時覺得讚得太多, 已經冇乜 ...

Heidi媽,

其實 Heidi 多唔多參加一 d 集體既活動嫁, 好似童軍, 合唱團, 樂團之類?  多 d 參予, 我覺得可以減低小朋友既個人主義, 好處都唔少呢!  

唉 . . . 不過教導小孩真係一門好高深既學問, 真係要見招拆招先得!  

我成日諗, 如果我個係仔, 一早已經將佢放洋喇 :) .

各位中秋節快樂!)))

今日公司收早:loveliness:, 但係要同亞女去健康檢查, 所以出學校接佢放學, 仲要攞住個大書包走來走去 …..

請問去健康檢查要留意d!
菲媽 =^_^=

菲媽,

中秋節快樂! 你地o禁好有得放早呀 會唔會出外賞月呀?

今次健康檢查都好簡單, 首先係度高磅重, 然後小朋友和家長會各自有份問卷要做, 要係見姑娘前做完再交去計分. 期間去另一間房驗眼. 最後見姑娘, 今次會幫小朋友度脊椎骨是否直.
上次我地好快finish, 大約30分鐘巳經走得

原文章由 菲媽 於 07-9-25 09:52 硐表

各位中秋節快樂!)))

今日公司收早:loveliness:, 但係要同亞女去健康檢查, 所以出學校接佢放學, 仲要攞住個大書包走來走去 …..

請問去健康檢查要留意d咩!  ...

Heidi媽,

小組雖然慢, 但都有小組既好處, 大家要學習互相協調;  遲 d Heidi 可以考慮下音統考插班, 再上的話, 可以考埋入管樂團, 學管弦樂最終入樂團玩, 才有學習既動力.

Heidi 同阿女真係一動一靜, 比阿女選, 佢一定 prefer 選童軍先, 因為有得出去玩 :D , 不過可能真係 "勤有功, 戲冇益", 所以讀書個心都係散 d .
‹ 上一主題|下一主題