用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 07/08年度升小四 – 得閑入o黎傾下啦
樓主: evelyn317
go

07/08年度升小四 – 得閑入o黎傾下啦 [複製鏈接]

佢好鐘意睇歷史書同故事書(偵探小說和小紅帽個類...) 但佢作文內容都係好唔掂:cry: 請問仲有甚麼辨法呀

原文章由 Irene_BB 於 07-11-27 08:21 硐表
佢好鐘意睇歷史書同故事書(偵探小說和小紅帽個類...) 但佢作文內容都係好唔掂:cry: 請問仲有甚麼辨法呀

那麼你覺得你囝囝說話表達能力又如何呢? 如果對答流暢同表達能力都冇問題可能只係詞彙唔夠, 我見坊間有很多寫作班的, 或許你讓他去試看看有沒有幫助!

我都唔明佢平時寸人就好叻 但作文同口語(看圖講故事)就好唔掂請問是不是一定要請普通話老師才有用請問有無好介紹呢?

原文章由 Irene_BB 於 07-11-27 10:45 硐表
我都唔明佢平時寸人就好叻 但作文同口語(看圖講故事)就好唔掂請問是不是一定要請普通話老師才有用 ...

平時寸人就好叻>>> 或者你試下多點同囝囝一齊讀故事書, 嘗試你讀一段讓他接着下去看看有沒有改善.

肥仔媽咪,

係咪真係有呢d寫作班, 有無d資料???? 等我參考吓....
原文章由 肥仔媽咪 於 07-11-27 10:31 發表

我見坊間有很多寫作班的, 或許你讓他去試看看有沒有幫助! ...

上個星期終於考完試..一身鬆晒, 所以噚日一家三口去佐大澳玩, 都好開心, 雖然又搭車又船, 來來回回都用佐4,5個鍾, 不過去到坐果d'橫水渡'都好得意, 我隻6同個囡兩個仲話見到中華白海豚, 但我真係睇唔到, 個船夫沿途都有講解.

原文章由 LULU-MAK 於 07-12-3 09:47 發表
肥仔媽咪,

係咪真係有呢d寫作班, 有無d資料???? 等我參考吓....

我仔都考完試喇! 我知嗰啲寫作班在香港, 九龍就真係唔知, sorry幫唔到你添!

醒目開學勳章

阿女參加左學校既聯合訓練營(兩日一夜)..聽日出發..去曹公潭戶外康樂中心...阿女第一次參加呢D野..都唔知搞唔搞得掂自己 咪凍病返黎就好囉

原文章由 carollam310 於 07-12-7 14:20 發表
阿女參加左學校既聯合訓練營(兩日一夜)..聽日出發..去曹公潭戶外康樂中心...阿女第一次參加呢D野..都唔知搞唔搞得掂自己 咪凍病返黎就好囉

唔怕, 呢幾日暖返好多, 你囡係第一次離開你呀? 可能你都會心掛掛!

我女第一次評估成績有啦 ..... 今次係放手加唔溫書 .... 老師話, 以無溫過書黎計 ... 都已經叫好好, 不過 ... 因為五年級就開始用成績分班 .... 老師叫我睇緊 d 喎 ..... 唔係就入唔到比較好個兩班 .....

我見佢地今年既中文科教學法 .... 好似初中咁, 又咩作者生平分享 .... 又作品欣賞 ..... 又搞作文要有高潮 ..... 我個日同個中文科老師傾左好耐 ..... 我自己就教唔掂中文 .....

數學仲衰 ..... 係實習老師教 .... 撞岩 d 咩公因數公倍數 .... 教到亂哂 ...... 有排搞 .....

呢一年真係唔知可以點過 !!!

放完假喇!

原文章由 阿切 於 07-12-8 11:30 發表
我女第一次評估成績有啦 ..... 今次係放手加唔溫書 .... 老師話, 以無溫過書黎計 ... 都已經叫好好, 不過 ... 因為五年級就開始用成績分班 .... 老師叫我睇緊 d 喎 ..... 唔係就入唔到比較好個兩班 .....

我見佢地 ...

阿切,

你囡小五即係要分精英班? 原本學校係有幾多班架?

醒目開學勳章

放完假又要考試, 21/1 正式考主科

原文章由 Charitymami 於 08-1-4 16:12 發表
放完假又要考試, 21/1 正式考主科

考埋過農曆年 祝你囡順順利利!

我仔都係四年級呀..Hello!:
他下個星期考試了!

Hello,歡迎我嗎?
我細女今年都係p.4,不過佢係留班.(同佢check 咗,佢有讀障但係佢屬於係边緣果隻)
初時我諗住佢都係讀番舊年D野,點知今年除咗數學之外,其他都轉曬(較深)課程.但我都冇幫阿女溫書,佢只係靠自己,唔識或有問題,佢自己會去問(幫家姐補習個導師),但我平時見到佢想放棄時,我會不停地鼓勵佢,幫佢行過呢一步.佢第一次嘅考試成績,出乎我意料之外,佢自己就更開心.全班考第三,全級29/114.第二次考試會係3月頭. 希望佢可以keep 住啦.
:( :( :( :(

原文章由 阿切 於 07-12-8 11:30 發表

我見佢地 ...

Hello 阿切 你好, 恭喜你女女咁好成績, 叻女!!
我想請教點樣才叫/算 " 放手" 呢, 可指導下我嗎, 謝謝!!!

Nymph,

你細囡有咁嘅成績你有不少功勞 希望你囡因此而增加自信心成績可以再接再厲!

原文章由 Nymph_ 於 08-1-13 18:19 發表
Hello,歡迎我嗎?
我細女今年都係p.4,不過佢係留班.(同佢check 咗,佢有讀障但係佢屬於係边緣果隻)
初時我諗住佢都係讀番舊年D野,點知今年除咗數學之外,其他都轉曬(較深)課程.但我都冇幫阿女溫書,佢只係靠自己,唔識或有 ...

原文章由 肥仔媽咪 於 08-1-14 10:24 發表
Nymph,

你細囡有咁嘅成績你有不少功勞 希望你囡因此而增加自信心成績可以再接再厲!

多謝你鼓勵!!
我對阿女讀書要求唔高,因為阿女有心冇力,所以我同佢講主科合格同埋盡咗力就得.:D :D :D
我會繼續鼓勵佢,同佢一齊克服困難.:loveliness: :loveliness: :loveliness:

Hi, 好耐無上來,各位好嗎,我覺阿女上0左小四後我好pressurize, never ending homework
Evelyn

閱讀理解, 但亞仔不理解!!!

請問各位小四生之媽咪, 亞仔亞女之作文, 閱讀理解 ok 嗎? 我亞仔之中英文之文法都ok, 但作文 & 閱讀理解就死了, 點算好? 如何幫他改善呢? 中: 59 ( 不合格), 英: 73 (只是閱讀不理解), 數, 常, 普 OK, 有85-90分! 我要求不高的, 只想知可如何幫他, 他全級最細的, 我想他留班, 但他不肯. 因閱讀不理解即是不明白, 不懂分析理解, 那如何升班呢? 明年五年級了, 今年不留班明年就無機會了, 請明燈指引一下我
‹ 上一主題|下一主題