用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港創價幼稚園 2008K1王子公主小天地
樓主: jk923
go

2008K1王子公主小天地 [複製鏈接]

原文章由 angelmeiyee 於 08-1-29 00:31 發表
我都收到, 但未知申唔申請好, 因為仲考慮緊今年定明年才讀書

點解而家先考慮今年定出年讀呀?女女係細女關係?襯呢幾個月考慮清楚先,因為5月中先截止。

是呀, 囡囡是12月30日, 比較細, 上PLAYGROUP的導師都不斷話, 最好是大一年先讀, 因為到小學會比大仔大女辛苦, 幼稚園又不會給小朋友重讀多一年, 所以諗緊給囡囡試吓返一兩個月看情況
原文章由 jk923 於 08-1-29 14:11 發表

點解而家先考慮今年定出年讀呀?女女係細女關係?襯呢幾個月考慮清楚先,因為5月中先截止。

原文章由 angelmeiyee 於 08-1-29 18:03 發表
是呀, 囡囡是12月30日, 比較細, 上PLAYGROUP的導師都不斷話, 最好是大一年先讀, 因為到小學會比大仔大女辛苦, 幼稚園又不會給小朋友重讀多一年, 所以諗緊給囡囡試吓返一兩個月看情況
...

其實你可以同學校商量下,睇下學校比唔比你女女重讀,我以前係幼師黎嫁,以前既經驗話我知大部份細仔細女較大仔係會慢dd,但我都教過一個細女佢好smart嫁,如果考慮重讀係
K.1會適合d,起碼係小朋友心理上會好d。我個大仔係大仔黎,同阿仔一個同學媽咪(細女)傾開,係要跟得好足先得,媽咪會辛苦d。

我以前都係幼師, 這間學校應該無重讀, 1.學位問題 2.學劵問題

原文章由 jk923 於 08-1-29 18:12 發表

其實你可以同學校商量下,睇下學校比唔比你女女重讀,我以前係幼師黎嫁,以前既經驗話我知大部份細仔細女較大仔係會慢dd,但我都教過一個細女佢好smart嫁,如果考慮重讀係
K.1會適合d,起碼係小朋友心理上會好d。我個大仔係大仔 ...

原文章由 angelmeiyee 於 08-1-31 00:23 發表
我以前都係幼師, 這間學校應該無重讀, 1.學位問題 2.學劵問題

乜咁岩既?

醒目開學勳章

我覺得細仔細女一係正常時間入學..
一係遲一年先入學..如果重讀一年小朋友會好悶..因為上一年已經學晒加上個個同學仔升左班..點解自己冇得升..

原文章由 jk923 於 08-1-29 18:12 發表

K.1會適合d,起碼係小朋友心理上會好d。我個大仔係大仔 ...

[ 本文章最後由 Oscar媽 於 08-2-5 10:55 編輯 ]

醒目開學勳章

你真係要好好考慮清楚今年考到創價..
如放棄出年先再考..會唔會怕考唔到呢??

原文章由 angelmeiyee 於 08-1-31 00:23 發表

各位要著夠衫呀!

我都希望與你分享一下我仔仔的情況, 讓你好好考慮一下重讀的問題 -
我仔仔2月出世, 比佢插班下學期返n1班, 佢返得好開心, 但係, 由於年齡未到兩歲8個月, 佢只可以眼見所有同學升班, 佢唔開心左成四個月, 而家先好好多, 無話唔想返學!  呢個經驗話比我知, 大人做決定時, 唔可以忽視小朋友的感受!  小豆丁都有佢所思所想. 重讀絕非上策!

原文章由 Oscar媽 於 08-1-31 14:04 發表
我覺得細仔細女一係正常時間入學..
一係遲一年先入學..如果重讀一年小朋友會好悶..因為上一年已經學晒加上個個同學仔升左班..點解自己冇我升..

...

:恭: :喜: :發: :財:

醒目開學勳章

我又想問下,如果10月15日出世,咁做妯女定大女好,因為細b06年出世,如果做細女就要今年考,今年9月我大b就讀k1,不過係大女,佢04年12月14日出世,而家諗緊細b今年考唔考好?比d意見呀,thx~

原文章由 natalielin 於 08-2-16 02:17 發表
我又想問下,如果10月15日出世,咁做妯女定大女好,因為細b06年出世,如果做細女就要今年考,今年9月我大b就讀k1,不過係大女,佢04年12月14日出世,而家諗緊細b今年考唔考好?比d意見呀,thx~ ...

其實到報考重有成大半年,我就會襯呢大半年觀察下小朋友學野既進度先,如果無問題我都會今年報。而且你小朋有又未至於去到12月呢d較敏感既月份咪睇下生law,另外妹妹重有個姐姐,多數有兄姐既小朋友學野一般都會快d嫁。

各位創價準媽咪,

想請問聲大家填好晒學卷申請表未架?
想確實所需資料係~媽咪i.d. copy + 小朋友出世紙copy+申請表;
仲有無其他資料要補充呢? 多多提點!!!!!

原文章由 natalielin 於 07-12-11 00:57 發表
我冇申請呀,因為係我自己揀要pm class,我返工返1:30pm,搭校車返去,我就可以送圭個女返學先返工
聽完校長講,我更加鍾意創價,同埋返落課室交留位時,再睇清楚班房,原來班房有埋洗手盤,感覺好好,又方便老師照顧,最衰 ...

8月尾有試返2日,一個鍾,到時記得叫您老公陪去返學咪得啦。

原文章由 kwanchiu 於 08-3-3 13:29 發表
各位創價準媽咪,

想確實所需資料係~媽咪i.d. copy + 小朋友出世紙copy+申請表;
仲有無其他資料要補充呢? 多多提點!!!!! ...

未呀!要積極d先得!

學卷

I include my husband's ID copy as well.
regards,

原文章由 kwanchiu 於 08-3-3 13:29 發表
各位創價準媽咪,

仲有無其他資料要補充呢? 多多提點!!!!! ...

我尋日收到學卷張cert啦....

醒目開學勳章

我都收到張cert喇~

死啦!我呢個懶鬼今日先寄呀!

Hi 各位媽咪好?

啱啱先見到呢個topic,我囡囡06年1月出世,
係咪應該報09年K1?
學卷點申請?咁我應該幾時申請?
創價有無保姆車去大圍?

麻煩哂!

原文章由 jk923 於 08-3-20 22:29 發表
死啦!我呢個懶鬼今日先寄呀!
My baby girl is 3years and 4 months old. She likes eating and singing all day.... :lalala:  :lalala:  :lalala:
‹ 上一主題|下一主題