用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟英文小學 08年9月入小一的同學仔
樓主: ianmami
go

08年9月入小一的同學仔 [複製鏈接]

原帖由 cheukcheng 於 08-9-9 15:29 發表
Ianmami,

平時Ian是否搭校車返學放學?如果係的話可以打電話到Sun Bus問一問Ms. Wong.,我囝囝係坐9號校車,同佢同一站還有一個三年級小朋友,阿仔話呢個小朋友返學係坐另外一部校車,放學就會坐9號校車去grandma屋企,但係如果 ...

Cheukcheng, 多謝你意見, 我攪好左星期五個D LU SO 只係星期四不上校車, 仲有IAN 都係9號校車 WOW. 你仔係邊上車KA?  我仔係車上識左個朋友唔知係唔係你個仔呢? 

原帖由 joemyt 於 08-9-9 20:49 發表
各位ST.J MOTHER

請問E & R 是帶什麼書 ? ,在網上又不見老師POST 出來,
請問會否不用帶書呢 ?仔仔也沒說老師要帶什麼書

joemyt, e = 成長列車, r = 我是主的羊。。。 

貢獻勳章

Thank you !

原帖由 joemyt 於 08-9-10 01:55 發表
Thank you !

joemyt, 咁夜仲上網

Dear all St J.  媽媽,

很開心, 每晚check 完仔仔家課冊, 要帶什麼書, 有不明, 都有各NICE 媽媽給我們新丁解答, Thank so much!!

Shirley

貢獻勳章

回覆 # 的文章

如果係正常時間,就係我上網;但係如果半夜三更 on-line,就係我老公,因為佢係夜鬼,而且又八掛亞仔D野 !

Dear all St J. 媽媽,

很開心, 每晚check 完仔仔家課冊, 要帶什麼書, 有不明, 都有各NICE 媽媽給我們新丁解答, Thank so much!!

Shirley

me too!

原帖由 joemyt 於 08-9-10 12:16 發表
如果係正常時間,就係我上網;但係如果半夜三更 on-line,就係我老公,因為佢係夜鬼,而且又八掛亞仔D野 !

joemyt, 你老公咁好上黎睇下, 我老公唔知有BK KA.. 我突然想起唔知KV 多唔多人入ST. JO 呢, 唔知1C 班係唔係比D 定D 的小朋友入呢.... 我仔有個KINDER 同學仔都入左1C...

貢獻勳章

原帖由 ianmami 於 08-9-10 23:22 發表

joemyt, 你老公咁好上黎睇下, 我老公唔知有BK KA.. 我突然想起唔知KV 多唔多人入ST. JO 呢, 唔知1C 班係唔係比D 定D 的小朋友入呢.... 我仔有個KINDER 同學仔都入左1C... ...

究竟你亞仔係邊班呀?

我個衰仔咪係KV出黎囉,而家又係1C,你係唔係講我亞仔呀?

原帖由 joemyt 於 08-9-11 01:14 發表

究竟你亞仔係邊班呀?

我個衰仔咪係KV出黎囉,而家又係1C,你係唔係講我亞仔呀?

joemyt, 我個仔1A 班KA.  我知你仔仔係kv 仔, 仲有你之前問過有無特別野分班嗎, so 我想問下你知唔知有幾多個KV 仔入左ST.JO 呀. 仲有你係daddy 呀??

進進媽:

Thanks for your reply!

其实我儿子在外面也有很多活动, 所以, 我想学校的,除了Friday 的Fencing, 其他应该不参加。

好像今天Thu, 他有Drawing class, fr4:30-6:00. 回家已经四点,还要赶着去画画。

另外,小提琴也由 Tue改成 Fri, 因为不用忙着做家课。

Sat 还要去跆拳道和踢足球,我很为他感到辛苦。

但是, 问他要不要减少一,两样活动, 他又说每一个都喜欢。

希望他很快可以适应现在的生活。

原帖由 進進媽 於 08-9-9 13:30 發表
AA88:
為何一年班那麼快便咁忙的?
又要做功課又要備課?我們二年班昨天只是得一樣功課,
阿仔還睡了一很大的午覺.
至於那個資優講座我也沒有打算參加,因為多數給高年班同學,印象中一年班好像無咩選擇,而且遲些功課和 ...

原帖由 AA88 於 08-9-11 09:21 發表
進進媽:

Thanks for your reply!

其实我儿子在外面也有很多活动, 所以, 我想学校的,除了Friday 的Fencing, 其他应该不参加。

好像今天Thu, 他有Drawing class, fr4:30-6:00. 回家已经四点,还要赶着去画画。 ...

AA88, 你仔仔真係好多活動WOW. 想請教下你仔仔幾點瞓KA? 我想同個仔PLAN下D 課外活動 

joemyt, 你老公咁好上黎睇下, 我老公唔知有BK

我現在一放工返到屋企, 都立即上bk收吓料先, 然後對功課, 做功課, 溫功課, 囝囝都好似好疲倦, 其實我都一樣!
對於安排課外活動和放學後的時間表, 大家有d 什麼貼示 ?

原帖由 anitawong123456 於 08-9-11 11:02 發表

我現在一放工返到屋企, 都立即上bk收吓料先, 然後對功課, 做功課, 溫功課, 囝囝都好似好疲倦, 其實我都一樣!
對於安排課外活動和放學後的時間表, 大家有d 什麼貼示 ? ...

anitawong123456, 我仲等緊學校課外活動的資料. 因個仔想跟學校游水, 仲等緊佢地d schedule. 我都未有頭緒, 大家分享下.

1B同學仔,

請問你們有無Maths worksheet 呀 ? 不知是否老師未派回, 阿囝都無, 點做功課呀

AA88:
你仔仔又幾多活動woo~我認為如仔仔可應付便不用
cut他的活動,因我相信有些小朋友可應付到的,到稍後功課較忙應付不到才考慮是否需要再重新安排.
當然,大前提始終要以學業為重.
有些高年班媽咪經驗話我知,
如小朋友細個仍可讓他參加不同課外活動,因不算太忙.
但到四,五年班便要精簡.
要集中他較有興趣或比較優勝的保留,其餘可能要忍痛....

1B同學仔,

請問你們有無Maths worksheet 呀 ? 不知是否老師未派回, 阿囝都無, 點做功課呀

有噃 !

Janmami,

my son will go to bed at 9:30 pm, and wake up at 6:30.

進進媽 :

就是因为幼稚园的时候, 太闲了,参加了很多活动给他。 现在, 想减, 他又什么都不愿意。幸好,除了小提琴,其他也不需要练习。

原帖由 進進媽 於 08-9-11 22:45 發表
AA88:
你仔仔又幾多活動woo~我認為如仔仔可應付便不用
cut他的活動,因我相信有些小朋友可應付到的,到稍後功課較忙應付不到才考慮是否需要再重新安排.
當然,大前提始終要以學業為重.
有些高年班媽咪經驗話我知,
如小 ...

今天我都放假, 先早餐再去打bedmantion, 然後才做埋d 功課 !

原帖由 anitawong123456 於 08-9-12 09:03 發表
今天我都放假, 先早餐再去打bedmantion, 然後才做埋d 功課 !

anitawong123456, 你都放假, 真開心...
‹ 上一主題|下一主題