用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 崇真小學暨幼稚園(小學部) 08/09年小一至小二之家長, 請進~
樓主: helenjoe
go

08/09年小一至小二之家長, 請進~ [複製鏈接]

原帖由 hong2002 於 08-9-3 08:53 發表
We are also coach No.3.  

BTW, I'm quite familiar with this school, if you've any question, feel free to call me.

hong2002

啊 ! 看來我們住在附近吧 ...
昨晚打搞你la...真係唔該晒...有唔明我一定找你.

bryant昨天寫的家課手冊, 真係睇得明一半咋...我都係估估下...同埋話要填手冊p.7但唔知點填...係唔係要去診所做健康檢查比手冊doctor填架 ?

www.babyhome.com.tw/Bryant :-) :-) Bryant 4Years old :roll: :roll:

原帖由 Diane俊俊媽 於 08-9-3 09:20 發表

啊 ! 看來我們住在附近吧 ...
昨晚打搞你la...真係唔該晒...有唔明我一定找你.

bryant昨天寫的家課手冊, 真係睇得明一半咋...我都係估估下...同埋話要填手冊p.7但唔知點填...係唔係要去診所做健康檢查比手冊docto ...

功課方面, 可上內聯網查看的, 但不知妳有沒有 PASSWORD.

今日俊俊話DLUNCH 好食咗...仲食咗好多, 但今日的堂課佢話好多唔明好難做...有英文和數學.
另外, 我好多謝D高年班同學, 佢地好幫助俊俊, 佢返來第一件就向我品告.
PE衫仲未收到AR...我已同學校聯絡等MISS NANCY覆.
www.babyhome.com.tw/Bryant :-) :-) Bryant 4Years old :roll: :roll:

原帖由 ContiYuen 於 08-9-3 15:44 發表

功課方面, 可上查看的, 但不知妳有沒有 .

我地係P.1新生,仲未收到內聯網PASSWORD
同埋, 佢地做的是堂課, 真係唔知佢做咩題目...今日佢仲話唔明好難做添AR

原帖由 Diane俊俊媽 於 08-9-3 17:12 發表
今日俊俊話DLUNCH 好食咗...仲食咗好多, 但今日的堂課佢話好多唔明好難做...有英文和數學.
另外, 我好多謝D高年班同學, 佢地好幫助俊俊, 佢返來第一件就向我品告.
PE衫仲未收到AR...我已同學校聯絡等MISS NANCY覆. ...

原來我去錯地方,bk真係  MISS NANCY是你班任 ?上年教我個仔英文,舊生有password但仲係上年一年班既資料

原帖由 Diane俊俊媽 於 08-8-26 12:40 發表
星期6到學校參加家長會, 介紹老師陣容時真是打了一個突, 師資好強一般都是大學或碩士畢業, 体育科還來了個前國家隊籃球女將. 估唔到祟真硬件麻麻但軟件咁強. ...

崇真既生存之道

原帖由 200012 於 08-9-3 21:00 發表

原來我去錯地方,bk真係  MISS NANCY是你班任 ?上年教我個仔英文,舊生有password但仲係上年一年班既資料

係 !? 咁miss nancy佢點架, 好唔好架?
我個仔話點解佢明明係中國人但偏偏只講中文唔講英文 喎 ...另外一個負班主任是新來的...我唔記得佢叫咩名.不過幾好人.

原帖由 Diane俊俊媽 於 08-9-4 09:41 發表

係 !? 咁miss nancy佢點架, 好唔好架?
我個仔話點解佢明明係中國人但偏偏只講中文唔講英文 喎 ...另外一個負班主任是新來的...我唔記得佢叫咩名.不過幾好人. ...
miss nancy識聽中文,我見佢日常都是講英文(吾知佢識吾識講 中文) miss nancy  ok幾好架 不是好惡 你地有 2個班主任架 ?   我今年個班主任係好似miss nancy甘,(祝昇)我未見過,新來的

回覆 # 的文章

下星期6有英文文法講坐...你地有無參加ar, 我參加咗, 到時可以同你地見見面la
btw, 有無人知this friday 係放幾點, 因10月份課外活動才開始.

因開學當天見有兩個miss在課室, 另一個負責帶學生到操場搭校車.

Hi , 各位媽咪, 尚言返咗三日學,不過佢話唔明老師講乜(英文同普通話),請問你哋是否崇幼直升上嚟呢?小兒响民生轉嚟,民幼程度比較淺,我驚佢跟唔上,我開頭諗住轉間輕鬆啲小學唔使咁谷,原來崇真都好谷,我問過好多崇真家長,佢哋話小朋友讀得很開心,希望小兒都能開心地學習!

hello! 各位p.1家長,

我仔仔讀p.1h, 班主任是饒老師.
坐校車也是跟diane仔仔同一架.

請各位多多指教.
vip no. 分享:
menard 85折, 可代買.
isa knox 9折
SebMed美康會員價
Harvey Nichols Beauty Card, Kiyto手袋 85折

原帖由 Chris 於 08-9-4 14:57 發表
Hi , 各位媽咪, 尚言返咗三日學,不過佢話唔明老師講乜(英文同普通話),請問你哋是否崇幼直升上嚟呢?小兒响民生轉嚟,民幼程度比較淺,我驚佢跟唔上,我開頭諗住轉間輕鬆啲小學唔使咁谷,原來崇真都好谷,我問過好多崇真家長,佢哋話 ...

hi chris,

我仔仔owen不崇幼畢業的, 佢話上課時, 普通話聽明少少, 但英文聽不明白.

但要慢慢黎....我相信崇真的.

我問owen返學開心嗎? 佢話好鍾意返學...這點是我地讀崇小之其一個原因.
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價
Harvey Nichols Beauty Card, Kiyto手袋 85折

原帖由 Diane俊俊媽 於 08-9-4 11:50 發表
下星期6有英文文法講坐...你地有無參加ar, 我參加咗, 到時可以同你地見見面la
btw, 有無人知this friday 係放幾點, 因10月份課外活動才開始.

因開學當天見有兩個miss在課室, 另一個負責帶學生到操場搭校車. ...

hi diane,

我都有報名呀....到時約埋你一齊去啦...^o^
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

Chris
我同樣都好像你的心情, 既想佢讀得輕鬆又想有一定的程度.
bryant哩幾日同我講, 英文一致聽得明有少少唔明, 普通話佢最渣好多唔明, 但總括是開心的.
希望佢地早日適應la

另外藉得一讚的是, miss nancy,
因哩幾日未收到pe t-shirt, 我便留言在校務部叫nansy覆我, 但原來佢已在手冊寫咗, 今日lunch都照打電話比我講清楚.
順便我都問bryant在上堂情況點....佢話bryant無問題算適應, 只是活躍d 好怏適應.

今日bryant放學返來話我知今日幾好...不過有一個女同學喊了幾日, 今日仲喊, 佢話個女仔掛住姐姐(工人)喎.

好la...我依家唔使擔俊俊係學校會感到孤獨無助, 原來佢已好適應學校環境, 和同學好融合...佢話我知recess time 時會和同學落操場, 花園玩.  可能佢happy 咗好多, 佢話第一日的lunch box好難食, 但之後幾日的都好好食仲食晒添..., 今日上oral堂同普通話拼音, 佢都話幾好, 佢最like外籍老師同佢地講故事, 佢話佢地好搞笑, 而拼音今日學會了幾個返到家都仲記得, 看來佢地的教法都幾活.
我問佢返幼稚園好d定小學好, 佢唔使諗: 梗係小學la !

原帖由 Diane俊俊媽 於 08-9-5 09:46 發表
好la...我依家唔使擔俊俊係學校會感到孤獨無助, 原來佢已好適應學校環境, 和同學好融合...佢話我知recess time 時會和同學落操場, 花園玩.  可能佢happy 咗好多, 佢話第一日的lunch box好難食, 但之後幾日的都好好食 ...

hi diane & 各位,

owen雖然唔同俊俊一班, 而家跟同學一起都好開心呀!
佢話開始聽得明少少普通話老師講的內容.

佢話昨天有GS堂, 幾好...有maths, 我仲問maths係"宇"教, 9月1日介紹時, 我見過, 仲同owen講, 亞sir都幾靚仔呀..hehe.
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

原帖由 Diane俊俊媽 於 08-9-4 17:04 發表
另外藉得一讚的是, miss nancy,
因哩幾日未收到pe t-shirt, 我便留言在校務部叫nansy覆我, 但原來佢已在手冊寫咗, 今日lunch都照打電話比我講清楚.
順便我都問bryant在上堂情況點....佢話bryant無問題算適應, 只是 ...

diane,

前天, 我在owen手冊家長通訊處, 寫了通訊給班主任(饒老師), 昨天owen手冊內佢都有簽名回覆.
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

回覆 # 的文章

不如一齊食d野,然後聽講座?

hong2002

原帖由 hong2002 於 08-9-5 11:21 發表
不如一齊食d野,然後聽講座?

hong2002
我都想ar...不過我放1:00pm, 可能趕得濟
helenjoe你去唔去到ar ?
另外HONG 2002我想問下你, 你知唔知學校會唔會同佢地安排打小1卡介苗果枝針ar?
‹ 上一主題|下一主題