用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培基小學 一誠班同學
樓主: al1
go

一誠班同學 [複製鏈接]

sci.對錯都不重要. ---> 我都係咁話,但求合格就算了。  
今日張通告145號有關的音樂會,值得去嗎? 自問對中樂一d都唔識欣賞,唔知去唔去好.  --->我女學緊柳葉琴,所以會去欣賞下呀!不過只得阿女同我去呀!
btw,並實我轉手提時唔小心刪左妳個number. 旅行日請你再給我好嗎?--->好呀!到時給你啦!

你地有否參加下星期六的旅行?現在都未有通知??!!!

原帖由 恩禧媽 於 09-3-17 23:21 發表
sci.對錯都不重要. ---> 我都係咁話,但求合格就算了。  
今日張通告145號有關的音樂會,值得去嗎? 自問對中樂一d都唔識欣賞,唔知去唔去好.  --->我女學緊柳葉琴,所以會去欣賞下呀!不過只得阿女同我去呀!
btw,並實我轉手 ...

28/3 旅行我同亞女去.  旅遊車"I";飯枱16號.
但是4月份的音樂會亞女話唔想去.

原帖由 csjlo 於 09-3-20 18:10 發表

28/3 旅行我同亞女去.  旅遊車"I";飯枱16號.
但是4月份的音樂會亞女話唔想去.

all,
我都係"I"車,不過係17號飯枱呀!

我都係i車,飯台是18,

原帖由 恩禧媽 於 09-3-20 21:58 發表

all,
我都係"I"車,不過係17號飯枱呀!

all,
照咁睇,可能家教會有心將同一班的同學分開幾枱開飯呀! 咁咪可以認識下不同班的朋友仔呀!

all,
你地有無摘到士多啤梨呀?我無去到呀!

恩禧媽:

有呀. 但係冇mug士多啤梨可以摘, 有的都好細粒唔sweet.  你返左屋企呀? 不過天氣就好好, 亞女都開心.

csjlo,
原本我都想去摘埋士多啤梨才走,但導遊話一係在香薰園自己走,一係在士多啤梨場自己走,唔可以摘完士多啤梨車我出沙頭角公路口落車。最後我揀左在香薰園自己走,返到屋企都只係3:40pm。好早,仲可以小睡片刻呀!

恩禧媽:
明白了!  覺唔覺d課程教得越來越怏. 好似常識科,6月就考試,到時就辛苦c.

補問一句: sci. 今日係咪只做p.10一頁?

hi,

我係一信班 mama.  我覺下學校開始, 就好似打左特效針一樣, 科科都教得好快. 中/ 英 / 數 / sci 都教得好快.

原帖由 csjlo 於 09-3-31 18:15 發表
恩禧媽:
明白了!  覺唔覺d課程教得越來越怏. 好似常識科,6月就考試,到時就辛苦c.

原帖由 csjlo 於 09-3-31 18:15 發表
恩禧媽:

csjlo,
鎖你呀!咁遲才覆!係呀!sci只做wb p.10,不過都交左囉!下次你打電話俾我嘛!我唔係日日都得閒上來呀!

原帖由 feelogsofee 於 09-4-2 12:24 發表
hi,

我係一信班 mama.  我覺下學校開始, 就好似打左特效針一樣, 科科都教得好快. 中/ 英 / 數 / sci 都教得好快.

all,
我都覺得教得快左,不過阿女暫時都pick up到,我唔理佢咁多囉!
sci的生字,阿女都可以講到俾我知點解同點讀,ok啦!

今次假期好似唔係甘多功課,亞仔已經七七八八,但可能寫漏了:

一)中文
    1)自習篇章6-9
    2)網上學習網
    3)生詞15個
    4)說話練習
    5)書p.17

二)英文:假期功課紙

三)數學
   1)FE 1B P.46-47
   2)WS 1C P.25-26
   3)WS

四)其他
  1)閱讀兩本書,需記於書虫
  2)果子行動篇

唔知亞仔有無漏,如有請告知.THANKS!

原帖由 恩禧媽 於 09-4-2 17:29 發表

all,
我都覺得教得快左,不過阿女暫時都pick up到,我唔理佢咁多囉!
sci的生字,阿女都可以講到俾我知點解同點讀,ok啦!

okay!  我亞女本手冊都係咁.  
但係就做左3344 (冇7788咁多).
你亞仔係唔自動自覺做?  
我亞女就要三吹四請......

我阿女就抄左
中文:
1) 自習篇章6-9
2) 作 p.4-5
3) 書 p.17
4) 生詞 15個
5) 網上學站
6) 說話練習

英文 :
1) ilongman e-homework ch. 1-3, a passage a week week 11-16
2) read at least 2 english books
3) watch 2 english programmes
4) C.B. p.12-17
5) CW unit 5

數 :
1) FE1B p.46, 47, 51
2) WS1C p.25-26
3) WS
4) read 2 maths books

果子行動

就係咁啦!阿女除了抄寫同自習篇章未做晒外,其他都7788了。

因由星期四開始,迪士尼,長州,bbq,party......無時間做功課,亞仔今天都算是自動自覺做喎!

原帖由 csjlo 於 09-4-6 16:23 發表

okay!  我亞女本手冊都係咁.  
但係就做左3344 (冇7788咁多).
你亞仔係唔自動自覺做?  
我亞女就要三吹四請......

原帖由 122510 於 09-4-7 07:51 發表
因由星期四開始,迪士尼,長州,bbq,party......無時間做功課,亞仔今天都算是自動自覺做喎!

csjlo,
你阿女好明顯係"蝦"你呀!你試下唔好理佢,佢無功課交,佢都會俾老師話,到時佢就會緊張過你呀!

122510,
我同你都不相伯仲(活動多)呀!所以呢幾日趁細佬仲要返學,拿拿聲叫阿女做功課。而家餘下自習篇章同睇數學圖書。可以安心去玩呀!yeah!!!

all,
阿女下星期一終於可以返學啦!

恩禧媽:

希望可以快d再見到佢可愛的笑容....... (在學校網上的生活照,見到佢時時e起d牙笑)
妳都辛苦左兩個星期多, 明天亞仔亞女返左學,妳好好享受吓!
‹ 上一主題|下一主題