用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 08-09 P1D 播道3號家長岸邊交談站
樓主: chinfung
go

08-09 P1D 播道3號家長岸邊交談站 [複製鏈接]

我仔收左backpack and GS's workbooks

hello all ,

my son from P1E. just wonder why there is no such column. maybe i will make one later.
my son asked me to give him money this morning.
will u give money to your child to buy snack at school?

原帖由 心心 於 08-9-4 22:39 發表
我仔收左backpack and GS's workbooks

今朝我好唔開心, 早上我要求他自己刷牙, 吃早餐, 穿校服, 可能已經第5日, 開始有一定要求, 加上連日來因為他開學的事令自己精神都很累了, 今早又見他吃完早餐入房話訓1陣, 我火都黎鬧左佢1餐, 由我出門口到返到公司, 我心情好低落, 問自己是否太過火呢, 又驚我咁鬧佢會唔會影響他返學既表現呢...好多問題盤旋在腦海

原帖由 心心 於 08-9-5 09:06 發表
今朝我好唔開心, 早上我要求他自己刷牙, 吃早餐, 穿校服, 可能已經第5日, 開始有一定要求, 加上連日來因為他開學的事令自己精神都很累了, 今早又見他吃完早餐入房話訓1陣, 我火都黎鬧左佢1餐, 由我出門口到返到公司, ...

Good Morning 緊張媽媽:
今早早醒了, 7:00am 出門已經見到一位同座相色的小一生都等緊校車回校(調景嶺),心想chin fung都未起床,相比已經好舒服,其實佢地已經好好彩返甘遲學。
放鬆D你住得最近EC!

chinfung

早晨!直希媽媽,其實我同樣地有你這個情況,我呢個星期瞓得好差,每朝叫她起床,吃早餐都慢吞吞,校車唔等人,但無奈他們對時間無吔觀念,請放鬆自己,給他們一些時間去改變,去做好啲,P.2朋友,叫我給三至六個月適應期給她和自己.呢段時間係辛苦啲,但深相信佢哋係得,加油!雖然我好少在這裏發表,但你們的每一個感受我都有留意.

願主祝福您!

cheukue

直希媽咪,

小朋友仲係細, 我地唔可以用大人的標準來要求他們的. 俾多d耐性, 你火爆的表現, 佢會不自覺學習左.

心心,

唔好晨早鬧佢啦, 慢慢黎啦, 我都學習緊, 小朋友剛剛上小學好多事都重新適應, 我個囡都係, 其實好多對我地係芝麻綠豆小事, 相對地佢地覺得係大件事, 唔好因為咁破壞彼此關係, 影響他當天學習情緒呀.

努力加油, 相信他們好快會適應到.

原帖由 cheukue 於 08-9-5 09:29 發表
早晨!直希媽媽,其實我同樣地有你這個情況,我呢個星期瞓得好差,每朝叫她起床,吃早餐都慢吞吞,校車唔等人,但無奈他們對時間無吔觀念,請放鬆自己,給他們一些時間去改變,去做好啲,P.2朋友,叫我給三至六個月適應期給她和 ...

chinfung/koho/cheukue/katyma:
係呀, 其實我知錯了, 所以我一路內咎緊......relax relax.......

LWL你地報左咩? 我的選擇依次序為WORLD ARTS->FOOTBALL->台拳道->ROLLER 4項

比個位我呻下, 其實我近日有D心事, 我有個親戚, 男仔, 佢大學畢業到而家30歲人, 1事無成, 1份工做了年多辛苦無做, 失業1年, 再做另1份輕鬆D因為要儲$結婚做左3年, 而家又失業半年, 對搵工依然很有要求, 唔可以由低做起, 咁大個人唔識諗; 因為自小屋企很遷就他, 飯來張口果種, 我為了他的事煩了幾天, 亦幫他做左D野, 昨晚和他傾左個電話, 希望他想得通啦; 其實呢件事令我更加累, 亦加TEAM了我教仔的壓力, 好怕個仔將來係咁, 昨晚發左個惡夢TIM

你地好,我係1A班的Carson,有節目的話,我都好想同仔仔參與。

心心:
放鬆d, 唔好影響親子關係. 小朋友和大人都要一定的時間去適應新生活.  今晚給他一個hug啦. cheer.

re: LWL - 最後揀了 Gym --> Latin Dance --> 台拳道
她話真的好想學台拳, 我萬般不願意, 但又要專重她.  有無女仔揀台拳?

原帖由 tatacat 於 08-9-5 10:09 發表
心心:
放鬆d, 唔好影響親子關係. 小朋友和大人都要一定的時間去適應新生活.  今晚給他一個hug啦. cheer.

re: LWL - 最後揀了 Gym --> Latin Dance --> 台拳道
她話真的好想學台拳, 我萬般不願意, 但又要專重她.  有 ...

tatacat / 心心:
女子跆拳一定有,小兒在club hse 學緊都有很多師姐/妹,而且好勁,都是一種好運動,又可 keep fit.

LWL choose 滾軸溜泳, 小提琴, 乒乓球。

心心
i can understand your mood. don't blame yourself too much.  being a good mom is not easy, we can just try our best, if fail , we've to
stand up soon.  many moms here support u ga
今朝我好唔開心, 早上我要求他自己刷牙, 吃早餐, 穿校服, 可能已經第5日, 開始有一定要求, 加上連日來因為他開學的事令自己精神都很累了, 今早又見他吃完早餐入房話訓1陣, 我火都黎鬧左佢1餐, 由我出門口到返到公司, ...

心心,
很明白你的心情.  kaka 都是慢吞吞, 每天起身要我抱她去toilet, 之後她自己刷牙, 吃早餐及換校服, 都是要我不停提她時間, 攪到大家都很緊張咁.   但安靜下來想想, 其實, 他們剛剛升上小一, 都需要時間適應一下, 不要一下子要求他們全部自動波......我想我同她都要時間適應.  放鬆一點, 可能過多幾年, 他們唔再咁"痴"我地架啦.....各位父母, 一齊加油!

tatacat,

你女兒是tiffany 嗎?  kaka 說昨天同她做了朋友, tiffany 還送了一個kitty 餅給她.

LWL : 選了 1 Gym 2 Roller Skate

多謝你地, 我ok了

講番去玩既野先

6/9星期六月圓晚會事項:
帶隊: ccaa1

晚餐(一粥面)->燈籠時間/會所活動
時間: 6:45pm
地點: 調景嶺MTR - EXIT A
參加: 心心, ccaa1, bignose, kongsou

燈籠時間/會所活動 (不JOIN晚餐)
時間: 7:50pm
地點: 調景嶺 MTR - EXIT B
參加: TATACAT

KOHO/CHINFUNG:
你們的時間如何?

心心
真係要relax下
或者講下我, 最近都係百樣野唔順
琴晚阿仔同工人玩扭親腳
琴晚仲係工人最後一日
今朝阿仔請假, 我又要請假陪佢睇e生
今日又miss左一日課堂

之前我自己媽咪又扭親腳,
原來2隻腳趾裂左骨,
仲要佢來幫我手湊仔,
新工人要10月至到

真係禍不單行

今日我湊住阿仔都好失落
心情好差
好彩阿仔隻腳冇咩大礙.

大家加油!

LWL 我揀左 world art tour, football,
kids science

tatacat
我睇奧運, 好多台灣女仔都打台拳道,
用來防身都好.

pc_choi
多d來傾計
我係1C班架
大家互相交流

心心       

我多數都會一齊吃晚膳(因太太未確實), 仲有要帶 D 乜野, 請指示.

bignose       

希望你接下來會事事順景.

pc_choi

歡迎你

我來報名先!

6/9星期六月圓晚會事項:
帶隊: ccaa1

晚餐(一粥面)->燈籠時間/會所活動
時間: 6:45pm
地點: 調景嶺MTR - EXIT A
參加: 心心, ccaa1, bignose, kongsou, bbdou

燈籠時間/會所活動 (不JOIN晚餐)
時間: 7:50pm
地點: 調景嶺 MTR - EXIT B
參加: TATACAT

KOHO/CHINFUNG:
你們的時間如何?
‹ 上一主題|下一主題