用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院小學 2008 小一 chatroom
樓主: licca
go

2008 小一 chatroom [複製鏈接]

Thank you!

以下的場面天天發生, 我個仔都係99個其中一個
唔專心, 唔入腦.  

希望快快趣完左考試, 期待着聖誕假抖番幾日.

原帖由 karen_karen 於 08-12-10 08:30 發表
OULAU,
我覺得100個裡有99個都係咁!! 所以我們都不用太激氣, 阿Q d想係正常, 始終得6歲, 回想自己6歲時, 都仲係只識玩, 冇野識啦! 若識我個囡的人個個都話我個囡乖, 實掂, 但又咪一樣要迫+唔專心, 同佢温書時手就玩枝筆, 玩完筆就玩紙, 個patpat就好似有針拮咁, 坐唔夠五分鐘, 就企係度, 企企下又爬上張椅, 個心同個腦......當然上了太空啦! 同佢講10句都唔知吸唔吸收到兩句!
所以做mama EQ真的要高, 唔係唔知點落下, 現在小一第一次EXAM, 我們才剛起步, 各位努力!!!!!!     

原帖由 A.Pekkle 於 08-12-10 12:54 發表
想問吓各位媽媽你地小朋友 listening 考得好吾好? 我個仔攞50分, 佢話 50 分係滿分喎, 吾知佢有無講大話.

A. Pekkle

你個仔好叻噃!
我個女就只喺得46分,都算喺咁喇。
中文默書考試成績,都寫喺家課冊內。
我個女終於攞到100分啦!

OULAU

你個女好叻喎! 中默100分, 恭喜, 恭喜 !

我個仔懶到死成日都吾溫書, 每次問佢都話 "睇晒喇". 真係比佢激死.

都吾知考 D 咩成績出嚟.

A. Pekkle

你個仔好叻噃!
中文默書考試成績,都寫喺家課冊內。
我個女終於攞到100分啦!

[/quote]

原帖由 A.Pekkle 於 08-12-12 15:10 發表
OULAU

我個仔懶到死成日都吾溫書, 每次問佢都話 "睇晒喇". 真係比佢激死.

A. Pekkle

你個仔好叻噃!
中文默書 ...

A. Pekkle

星期五我個女返嚟話,何老師話佢哋嗰班中文考試冇人攞到100分,你個仔嗰班中文考成點呀?
重有兩日就考完喇,各位媽咪加油呀!
祝大家有一個快樂嘅聖誕節。

原帖由 Rabbitlolo 於 08-12-10 15:19 發表
慘了!  我個仔病咗, 今日無返學, 睇完醫生食完藥便
唔知佢明天可否清醒地完成份卷
我唔想佢補考呀

Rabbitlolo

你個仔好番未呀?之前嘅考試使唔使補考呀?
仲有兩日就考完喇,比心機啦!

A,Pekkle & OULAU,
你們就好啦, 咁快就知道成績, 我班一樣都未有, 好心急~~

原帖由 A.Pekkle 於 08-12-12 15:10 發表
OULAU

A. Pekkle

你個仔好叻噃!
中文默書 ...
:-)

Rabbitlolo,
王公子好番未? 唉! 考試真係最怕佢地病, 我會見佢有少少鼻或咳就俾d藥佢打底.

原帖由 Rabbitlolo 於 08-12-10 15:19 發表
慘了!  我個仔病咗, 今日無返學, 睇完醫生食完藥便
唔知佢明天可否清醒地完成份卷
我唔想佢補考呀

OULAU

佢無話佢班有幾個100分, 佢自己就94分囉. 大家一齊努力, 考埋聽日就搞掂可以玩喇. 下星期會同佢去旅行喇, 吾知幾時會知道成績呢 ?

OULAU & Karen,

我個仔好番好多, 不過因鼻敏感底, 所以仲有d鼻水, 多謝大家關心!
佢試照考呀!  不過仔仔上星期都不在狀態, 回家食完lunch 便睡覺, 所以我只期望佢科科有7字頭已非常滿足了!  但阿仔話題目不難, 佢識曬喎!

考埋明天大家便可鬆口氣了, 可以準備Christmas fever 了 !

Karen,

你囡囡朗誦節點呀?  掉了牙有冇影響她的表現?

A. Pekkle,

阿仔話中文科未派卷, 未知分數喎
你哋去旅行, 玩得開心d la Have a nice trip!

原帖由 A.Pekkle 於 08-12-15 09:56 發表
OULAU

佢無話佢班有幾個100分, 佢自己就94分囉. 大家一齊努力, 考埋聽日就搞掂可以玩喇. 下星期會同佢去旅行喇, 吾知幾時會知道成績呢 ?

Rabbitlolo

我話係中默, 雖然未派卷但手冊上用紅筆寫左喎.
多謝晒先, 佢地應該會玩得開心, 但我可能會好辛苦囉, 因為帶埋個細女(兩歲)去 !

Rabbitlolo,

好番就好啦! 自從入秋天起, 我個囡的鼻敏感都未好過, 個鼻永遠塞住, 唉....

至於比賽, 佢係英詩朗誦得第三, 廣東話講故事第二, 我們都很開心, 佢做到哂我們練習時的要求, 但希望冇影響佢頭兩日的考試.

原帖由 Rabbitlolo 於 08-12-15 11:31 發表
OULAU & Karen,

我個仔好番好多, 不過因鼻敏感底, 所以仲有d鼻水, 多謝大家關心!
佢試照考呀!  不過仔仔上星期都不在狀態, 回家食完lunch 便睡覺, 所以我只期望佢科科有7字頭已非常滿足了!  但阿仔話題目不難, 佢識 ...

昨日的數學卷有約6條思考題, 好攪笑, 阿囡話有一條題目係地上有六粒冰, 明日仲會有幾多粒? 阿囡話好驚, 佢認為應有0粒, 但明明係數學卷冇理由出iq題, 差d唔敢寫下去, 仲有一條數字排序阿囡係唔識, 你們的小朋友有冇提到?

原帖由 karen_karen 於 08-12-16 07:42 發表
昨日的數學卷有約6條思考題, 好攪笑, 阿囡話有一條題目係地上有六粒冰, 明日仲會有幾多粒? 阿囡話好驚, 佢認為應有0粒, 但明明係數學卷冇理由出iq題, 差d唔敢寫下去, 仲有一條數字排序阿囡係唔識, 你們的小朋友有冇 ...

Karen_Karen

我個女返嚟冇講到噃,問佢識唔識,佢剩喺話有少少唔識。我都唔知佢究竟識幾多,為有等派試卷返嚟至算啦!

原帖由 A.Pekkle 於 08-12-15 15:55 發表
Rabbitlolo

我話係中默, 雖然未派卷但手冊上用紅筆寫左喎.
多謝晒先, 佢地應該會玩得開心, 但我可能會好辛苦囉, 因為帶埋個細女(兩歲)去 !

...

A. Pekkle

最後一日考試喇!
考完試,一家大細去玩,真喺鄧你開心。
能夠享受天倫之樂,幾辛苦都喺值得嘅!
祝你哋有個愉快嘅聖誕節!

karen,

Congratulations!  你囡囡好叻呀
你就好啦, 個女讀書又叻, 又知道佢邊方面有天份, 可以重點栽培!  我位大少就.......

其實我個仔今年的鼻敏感已經好d, 由8月至依家只係看過3次dr.(touch wood先), 因為聽我朋友講俾佢食Honey+蜂膠, 雖然樽honey都唔平, 不過好過去睇醫生ma!

原帖由 karen_karen 於 08-12-16 07:33 發表
Rabbitlolo,

好番就好啦! 自從入秋天起, 我個囡的鼻敏感都未好過, 個鼻永遠塞住, 唉....

至於比賽, 佢係英詩朗誦得第三, 廣東話講故事第二, 我們都很開心, 佢做到哂我們練習時的要求, 但希望冇影響佢頭兩日的考試. ...

karen,

問咗阿仔, 佢話條題目是:
<廚房裹有6粒冰, 後一天還有_____ 粒?>

佢仲懶醒話緊係0粒啦, 都唔洗計!

點解會出d咁樣的題目架

原帖由 karen_karen 於 08-12-16 07:42 發表
昨日的數學卷有約6條思考題, 好攪笑, 阿囡話有一條題目係地上有六粒冰, 明日仲會有幾多粒? 阿囡話好驚, 佢認為應有0粒, 但明明係數學卷冇理由出iq題, 差d唔敢寫下去, 仲有一條數字排序阿囡係唔識, 你們的小朋友有冇 ...

OULAU,
真係擔心那幾條思考題, 阿囡冇"物"智慧, 真係擔心會影響到好低分!  

原帖由 OULAU 於 08-12-16 11:49 發表

Karen_Karen

我個女返嚟冇講到噃,問佢識唔識,佢剩喺話有少少唔識。我都唔知佢究竟識幾多,為有等派試卷返嚟至算啦!

Rabbitlolo,
多謝哂先!! 你位大少畫畫都幾好架, 同埋男仔都會遲d開"敫", 唔洗擔心喎!
下年你仔仔都試下參加呀, 有一項係廣東話講故事, 幾好, 唔好為咗獎項, 當同佢見識下都好, 可能試過他覺得好玩呢? &同佢練下講野慢d, 可能改到說話心急的問題.
我都聽過bk有媽咪講蜂蜜可治鼻敏感, 但都唔敢試, 對宜家的健康食品好似冇信心, 阿囡今年都已好過上幾年, 只是鼻塞, 以前日日鼻水長流, 希望佢大大下自己會斷尾, 佢d濕疹都已好了好多.
好心急想知考試結果....

原帖由 Rabbitlolo 於 08-12-16 14:22 發表
karen,

Congratulations!  你囡囡好叻呀
你就好啦, 個女讀書又叻, 又知道佢邊方面有天份, 可以重點栽培!  我位大少就.......mouth:" />

其實我個仔今年的鼻敏感已經好d, 由8月至依家只係看過3次dr.(touch ...
‹ 上一主題|下一主題