用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Keen Mind am classmate
樓主: kwokwotin
go

Keen Mind am classmate [複製鏈接]

我個女今日返學一路都無喊,去到門口叫到好多小朋友喊佢又嚟囉,o甘老師打電話同我講話其實佢係喊到入課室已經無喊,真係一陣咋,跟住帶佢行開一陣睇o下其他o野就無事,都肯跟老師指示去做o野。

老實講其實都預咗佢喊,但如果自己見到一定會心痛D,不過我唔理佢呀,其實今日係個校務處姐姐問我佢抱佢入去好唔好,我話好,所以我都幾狠心,因為真係要個女習慣。我就盡量會早D到學校接佢放學,因為如果太遲去到,大部小朋友走都未到佢走,可能會喊得仲緊要。

原帖由 HimHim小BB 於 09-9-8 14:53 發表
我個仔昨天自己一個坐校車返學, 在屋企樓下接佢時喊晒咁...點知後來仲發燒添~~~今曰都返唔到學~~!  希望仔仔快D好番啦!  

會唔會係太驚, 驚到病左?

原帖由 Smallpigbb 於 09-9-8 17:45 發表
我個女今日返學一路都無喊,去到門口叫到好多小朋友喊佢又嚟囉,o甘老師打電話同我講話其實佢係喊到入課室已經無喊,真係一陣咋,跟住帶佢行開一陣睇o下其他o野就無事,都肯跟老師指示去做o野。

老實講其實都預咗佢喊,但如果自 ...

真係會咁架, 我個仔就係咁嘞.到放學時,D小朋友知道放學, 個個走去門口到想出去, 未叫名既就好心急, 跟住一個二個係咁喊嘞.

原帖由 Ina 於 09-9-8 18:29 發表

真係會咁架, 我個仔就係咁嘞.到放學時,D小朋友知道放學, 個個走去門口到想出去, 未叫名既就好心急, 跟住一個二個係咁喊嘞.

你今日好遲去接仔仔呀?因為我有同個女講話有個EE會叫A班跟住你個名媽媽就o係出面等你啦,o甘佢就問我邊個講佢個名,所以雖然曬都要早D去到排隊。

其實我今日無再去接仔仔放學嘞. 係麻麻去接. 不過佢都應該無遲, 只係無特別排頭位.

麻麻話我知仔仔喊住出來 (勁過擒日), 我好担心, 驚佢喊足成堂, 於是問老師, 老師就話, 其實D小朋友已經知道放學, 有人黎接, 但始終3 班一齊放學, D小朋友等等下就會心急, 咁就喊住出來囉.

原帖由 Smallpigbb 於 09-9-8 21:56 發表

你今日好遲去接仔仔呀?因為我有同個女講話有個EE會叫A班跟住你個名媽媽就o係出面等你啦,o甘佢就問我邊個講佢個名,所以雖然曬都要早D去到排隊。 ...

醒目開學勳章

恐龍仔今朝退步咗.. 唔肯出門口返學, 唔要爸爸送要媽咪 (但係媽咪唔順路~) 跟住又要auntie! 最後俾auntie跟住出門口先收聲!
返到學校又喊過!

唉~
小朋友們~努力加油呀!

今天阿囡很叻, 自己行入課室冇喊.
送她返學時她自己同我講唔使喊要乖乖,仲話做完手工可以返屋企(前一句是我昨天對她講,第二句不知是不是老師跟她說的呢!)

HimHim小bb
是否太大挑戰呢,希望你仔仔快dD好番啦!  其實我都好worry阿囡下星期自己要搭校車唔知有什麼反應架!

Elvin 都係, 佢喊多左, 由响屋企要著圍裙開始已經喊....

原帖由 kerkermui 於 09-9-9 09:47 發表
恐龍仔今朝退步咗.. 唔肯出門口返學, 唔要爸爸送要媽咪 (但係媽咪唔順路~) 跟住又要auntie! 最後俾auntie跟住出門口先收聲!
返到學校又喊過!

唉~
小朋友們~努力加油呀! ...

我今早送阿仔去返學(他從出門口到學校都唔開心,一上樓梯就喊),見好多小朋友仲喊得勁過前兩日,可能他們知道什么事了。希望明后兩日會好些啦。

我個女照舊都係o係門口見人喊就一齊喊,不過馮老師話佢入到班房已經無喊,自己換鞋都無事喇,不過今日喊到鼻涕流出嚟要老師幫手抹,我都有問老師佢跟唔跟到做o野呀,佢話亞女ok,不過今日又差咗D要換一條片,唔知道係咪喊時懶咗呢。

真係好多小朋友未入學校已經喊,我個女就o係擦手o個個位喊囉,可能真係知道發生咩事,不過佢放學就無喊,但我自己接都見到好多小朋友喊住出嚟好慘o甘。

各位上午班同學仔要努力呀,大家一齊加油呀。

今曰亞仔上校車已喊,以為上堂都會但老師話佢已经適應緊.另今日有事發生就係講故事嘅時候亞仔太曳曳爬上D方形圓形墊上跌咗落嚟仲整到個額頭紅咗.返到屋企見佢無事先安樂D咋

原帖由 bosco媽咪 於 09-9-9 21:24 發表
今曰亞仔上校車已喊,以為上堂都會但老師話佢已经適應緊.另今日有事發生就係講故事嘅時候亞仔太曳曳爬上D方形圓形墊上跌咗落嚟仲整到個額頭紅咗.返到屋企見佢無事先安樂D咋mouth:" /> ...

我個仔同 Bosco 系同學,我今朝見他落校車時已無喊,好乖跟著老師入校。不過他真系好活躍,都好中意回答老師問題。

今日馮老師打電話比我時我問佢係咪喊得好慘烈, 佢無正面答我, 淨係話情況改善緊

佢話有d小朋友好嗲要跟住老師, 所以上唔到堂喎. 我個女好叻無喊, 繼續幫手遞紙巾

多謝關心   , 我個仔好番了, 明天可以返學了, 希望他明天搭校車唔好再喊得咁勵害啦!

原帖由 gbgsum 於 09-9-9 09:51 發表
今天阿囡很叻, 自己行入課室冇喊.
送她返學時她自己同我講唔使喊要乖乖,仲話做完手工可以返屋企(前一句是我昨天對她講,第二句不知是不是老師跟她說的呢!)

HimHim小bb
是否太大挑戰呢,希望你仔仔快dD好番啦!  其實我 ...

醒目開學勳章

原帖由 bosco媽咪 於 09-9-9 21:24 發表
今曰亞仔上校車已喊,以為上堂都會但老師話佢已经適應緊.另今日有事發生就係講故事嘅時候亞仔太曳曳爬上D方形圓形墊上跌咗落嚟仲整到個額頭紅咗.返到屋企見佢無事先安樂D咋mouth:" /> ...

無事就好喇!

原帖由 HimHim小BB 於 09-9-10 00:29 發表
多謝關心   , 我個仔好番了, 明天可以返學了, 希望他明天搭校車唔好再喊得咁勵害啦!

如果喊得咁犀利, 有無人可以帶住佢返學呀? 等仔仔適應d再坐校車會唔會好d?

各位家長,請大家比D意見,我bosco已開始係星期一至五搭校車,但星期四,五亞仔已經唔想再行去坐校巴條路重喊得好勁,点算呀,唔通要工人接送?

bosco mami...today your maid also told me bosco cry seriously at bus...and hold her neck so tight...

but if your maid can take her to school ? i think the time will be shorten, as your maid said they get on the bus at 07:50...so long period of time to school...better consider to let your maid to take him...as he is fine in class from my observation before..so just no make him so scary of going school..may be your maid can take him for 1 mth sin..then try the bus later..

allyson is very gd today as commented from ms ho , but she still cry befoe go to school...ei...

原帖由 bosco媽咪 於 09-9-11 23:54 發表
各位家長,請大家比D意見,我bosco已開始係星期一至五搭校車,但星期四,五亞仔已經唔想再行去坐校巴條路重喊得好勁,点算呀,唔通要工人接送?

我每日自己帶個女返學,其實原路都已經有小朋友喊,老實講小朋友o甘細個要同媽媽分開同一班唔識o既小朋友相處同玩係好大o既學問,我個女都喊咗三日,每日返屋企都同我仲有姐姐講返學好驚,全部小朋友一齊喊呀,叫媽媽呀、媽媽呀,但我就用講故事o既形式嚟同佢講返學好開心o既老師又點好,又有同學仔陪你玩,如果o係屋企就得工人姐姐陪你玩咋,仲有我會同佢唱o下學校D歌呀o甘囉,等佢對學校有d歸屬感。

THX.我會試吓.或者只係放學先坐校巴,唔知會唔會好D呢?
‹ 上一主題|下一主題