用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍城浸信會禧年小學 2009小一禧年家長
樓主: Cathleen
go

2009小一禧年家長 [複製鏈接]

您地星期五會返學校聽個講座嗎?

原帖由 ksltd 於 09-9-7 21:56 發表
你真細心, 等我提亞女學你個方法執書包先.

我都有申請左自修班, 不過落選了

其實好多學校都recommend小朋友的課外活動中要有一體一藝, 不過現在阿囡只有畫畫+鋼琴, 兩個都係"藝", 遲下等佢(and我自己)完全適應左小一的生活才加其他活動比佢

囡囡小報告
- 個飯盒好味, 剩左少少食唔落
- 食完飯已經夠鐘上堂, 冇出過課室, 不過好多小朋友都一樣
- 中文堂教點講, 老師, 同學, 我要去洗手間
-英文堂還未上堂(???)
- 好倦

各位媽咪, 我想問平時上堂, 除左小朋友會話您知今日教左嘜野外, 我仲可以由嘜途徑知道小朋友今日教左咩?
我都唔知, 淨係識得上呢度同你地交談攞料咋.

另外, 今日學校收起左本數學書, 但係明天又有數學堂, o甘我要帶另外個本數學書嗎?
每日都有數學堂, 應該係老師唔想小朋友帶來帶往, 減輕書包的重量掛. 所以無比另外的數學書佢帶呀!

仲有, 平時見佢寫通告幾多份. 除左學校出通告外, 平時派個d小冊子, 係咪都歸入通告類呀?
應該是, 今日手冊寫3份通告, 收到的是訂在手冊內的自修結果通知函, 另外就是收到3份小冊子了.

原帖由 Cathleen 於 09-9-7 22:10 發表
各位媽咪, 我想問平時上堂, 除左小朋友會話您知今日教左嘜野外, 我仲可以由嘜途徑知道小朋友今日教左咩?

另外, 今日學校收起左本數學書, 但係明天又有數學堂, o甘我要帶另外個本數學書嗎?

仲有, 平時見佢寫通告幾 ...

ksltd,

thanks a lot. i haven't let her to bring maths book too :)

原帖由 ksltd 於 09-9-7 22:52 發表
我都唔知, 淨係識得上呢度同你地交談攞料咋.

另外, 今日學校收起左本數學http://ads.baby-kingdom.com/www/ ...

亞女都ok左留校自修計畫, 還有要參加2點幾至3時的數學輔導班, 我想是因為她數學未達標,又幾快識別倒出來和幫助她們.

我都估緊有沒有漏通告,我只得兩份+3份小冊子.

我由功課和亞女有時口中估緊她們教了什麽, 中文應該是教筆順, 英文可能是基本字母,加少少拼音, 數學是10以內的加減.不知對不對.

昨天见亞女非常疲倦, 今天還有体育堂, 看看今晚变什麽樣先.

原帖由 Cathleen 於 09-9-7 21:22 發表
欣欣參加學校留校自修計畫, okay左啦.
10月份正式開始, 您地呢?

嘜有個數學輔導班咩?

原帖由 KAnn 於 09-9-8 09:03 發表
亞女都ok左留校自修計畫, 還有要參加2點幾至3時的數學輔導班, 我想是因為她數學未達標,又幾快識別倒出來和幫助她們.

我都估緊有沒有漏通告,我只得兩份+3份小冊子.

我由功課和亞女有時口中估緊她們教了什麽, 中文應 ...

唔只有數學,我見通知有中文和英文科,每星期兩節,是在最後一堂, 通告大約寫如小朋友一段時間後達標,便不用上這輔導課可回原班上堂,留個位給另一些有需要的小朋友.我想又幾好,快些幫到些小朋友跟大隊.

原帖由 Cathleen 於 09-9-8 09:06 發表
嘜有個數學輔導班咩?

我見到手冊有時最尾個堂係功課輔導, o甘係咪呢d野呀?
定係最尾個節分開上堂?

原帖由 KAnn 於 09-9-8 11:22 發表
唔只有數學,我見通知有中文和英文科,每星期兩節,是在最後一堂, 通告大約寫如小朋友一段時間後達標,便不用上這輔導課可回原班上堂,留個位給另一些有需要的小朋友.我想又幾好,快些幫到些小朋友跟大隊.

...

應該係, 因為阿囡話最後一堂只是自己做功課

亞女是要去另一個課室上這個輔導課,其他同學在原來班房做功課.

原帖由 Cathleen 於 09-9-8 13:32 發表
我見到手冊有時最尾個堂係功課輔導, o甘係咪呢d野呀?
定係最尾個節分開上堂?

回覆 1# KAnn 的文章

剛才上website, 見到a班要背聖經啦

應該只係背聖經金句!
原帖由 Cathleen 於 09-9-8 16:51 發表
剛才上website, 見到a班要背聖經啦

這堂有些同學要去輔導班, 唔需要的便留係班房做功課. 有老師係度, 同學有唔明功課可以問佢. 我女兒通常都會盡量係這一堂做晒d功課. 回家後, 可以多一些時間玩!
原帖由 hellokm 於 09-9-8 14:06 發表
應該係, 因為阿囡話最後一堂只是自己做功課

上年我都有出席這講座, 參觀學校時仲有機會看到女兒係班房上堂的情況tim. 唔知今係唔係呢!
原帖由 Cathleen 於 09-9-7 22:20 發表
您地星期五會返學校聽個講座嗎?

網上有相睇la!!!!!!!!!!!!!!

回覆 1# hellokm 的文章

請問明天是否穿PE衫呀?

原帖由 Cathleen 於 09-9-8 21:04 發表
請問明天是否穿PE衫呀?

星期三wor, 點解明天要穿PE衫呀???

我記得29號返學個日, 老師講過每星期三係全校做早操,  所以著PE衫.  但係阿女又話老師無講bor, 所以想問吓 :)

原帖由 hellokm 於 09-9-8 21:28 發表

星期三wor, 點解明天要穿PE衫呀???

醒目開學勳章

原帖由 Cathleen 於 09-9-8 21:37 發表
我記得29號返學個日, 老師講過每星期三係全校做早操,  所以著PE衫.  但係阿女又話老師無講bor, 所以想問吓 :)

舊年係每星期三做早操,我頭問呀仔,佢就話今年無講(都唔真係學校無講定一話佢聽唔到),因為佢天日有體育堂,佢點都要著體育衫。
‹ 上一主題|下一主題