用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會幼稚園 中環聖公會幼稚園出年暫借畢拉山分校授課 ...
樓主: karmen0411
go

中環聖公會幼稚園出年暫借畢拉山分校授課 [複製鏈接]

回覆 2# Professorteeth 的文章

我多口咁講, 你真係應該換車, 既然有專業意見, 梗係要聽人講啦。
如果你唔知換咩車, 等我比小小意見, 其實真係無選擇, 一定係換番駕校車囖, 因為校長都話搭校車由寶翠園去畢拉山25分鐘, 如果你換其他車, 你一定會遲到, 咁就唔係幾好啦, cinema 你話係唔係?

Location of a kindergarten is really a major factor for the parents to select kindergarten for their kids.   It seems that SKH's arrangment is really unconsidered.   If SKH could inform the parents a few months before, those parents would have other options... now, it is very difficult (almost impossible) to find a good kindergarten nearby as replacement :(

That is true

原帖由 invitation 於 09-7-15 23:21 發表
Location of a kindergarten is really a major factor for the parents to select kindergarten for their kids.   It seems that SKH's arrangment is really unconsidered.   If SKH could inform the parents a few months before, those parents would have other options... now, it is very difficult (almost impossible) to find a good kindergarten nearby as replacement :(

回覆 159# cinema 的文章

powerful car??

The best route from IFC to MB campus undoubtedly would be any route in the sky by your private helicopter....
What's the point of test driving the route using a powerful car? Are you implying the on-coming schoolbus could all be equipped with a extremely powerful jet engine.....
The authorities involved for the time being needed to handle some sorts of funny statement they utter on 3rd July....that's why you think SKH don't care???

學校真係做唔到比所有學生(尤其係9月新生)原校畢業????
真係唔得???我唔相信.
請問大家仲有咩乜方法..唔通真係打電話比教統局局長求救.如果得o既話.我都想打......無所謂.
原帖由 Professorteeth 於 09-7-16 02:11 發表

The best route from IFC to MB campus undoubtedly would be any route in the sky by your private helicopter....
What's the point of test driving the route using a powerful car? Are you i ...

原帖由 Professorteeth 於 09-7-16 02:11 發表

What's the point of test driving the route using a powerful car? Are you i ...

My point is that you must not know the best route to your destination, or you might drive too slowly if you took 50 minutes from IFC to Mt Butler.

回覆 2# JKTL 的文章

校監o係7/3簡介會話教育局管唔到幼稚園, 投訴奇實得唔得, 大家比d意見。

原帖由 tungb 於 09-7-17 00:50 發表
校監o係7/3簡介會話教育局管唔到幼稚園, 投訴奇實得唔得, 大家比d意見。

tungb,

你有聽錯呀定理解錯? 教育局點會管唔到幼稚園? 如果管唔到,教育局做乜野視學報告?如果管唔到,點解幼稚園加學費要教育局批?如果管唔到,教育局個幼稚園組做乜野嫁? 我相信梁校長/校方應該唔會當家長係傻仔講d咁低能的說話,當中應該有誤會.其實好簡單, 唔使估估下,只要打個電話去教育局問下咪知囉!打電話又唔使錢.而且可以順便問下佢地有無可能幫助到想留係中西區的家長"原區安置".

我係新生家長。我真係聽到有人講教育局管唔到幼稚園
當時都覺得奇怪!究竟係不係真??

好希望教育局孫局長可以幫新生家長討回公道。幫我o地新生爭取到"原區安置.原校畢業"

原帖由 Lilo 於 09-7-17 01:21 發表

tungb,

你有聽錯呀定理解錯? 教育局點會管唔到幼稚園? 如果管唔到,教育局做乜野視學報告?如果管唔到,點解幼稚園加學費要教育局批?如果管唔到,教育局個幼稚園組做乜野嫁? 我相信梁校長/校方應該唔會當家長係傻仔講 ...

校監真係咁講, 我老公都聽到, 唔會兩個人都錯掛?

路過;想問係唔係因為政府無规定3-6歲要讀幼(兒)稚園,所以育局管唔到幼(兒)稚園.林鄭月娥知道此事,所以當年佢堅持唔用工人,幾忙都自己照顧返兩個仔仔.:o

回覆 1# leemeifung 的文章

(我路過 only but I know the answer) 答案:  管到,因所有KG 也需與 EDB 申請及注冊在那location 授課,若EDB 不批,學校無法在MB campus 授課。But as SKH has annouced the removal plan, I trust they have already had the approval from EDB to use the MB campus.

但係我打電話問過.d人話佢地唔清楚聖公會將會搬wor.
佢o地話會調查o下到底什麼原因點解近排咁多家長投訴..所以我越聽越覺得離譜.好似教育局真係唔知聖公會中環校要搬遷..我希望多d家長.尤其新生家長多d聲音出來.如果你o地都希望可以原校畢業o既話.大家可以同心d.
原帖由 Sorb 於 09-7-17 14:11 發表
(我路過 only but I know the answer) 答案:  管到,因所有KG 也需與 EDB 申請及注冊在那location 授課,若EDB 不批,學校無法在MB campus 授課。But as SKH has annouced the removal plan, I trust they have already  ...

我都相信教育局絕對可以管到幼稚園.
如果管唔到.咁全港幼稚園小朋友同家長唔係好冇保障.
(如果管唔到.咁點解H1N1流感.全香港幼稚園都咁聽話會停課.冇理由o架)
原帖由 Sorb 於 09-7-17 14:11 發表
(我路過 only but I know the answer) 答案:  管到,因所有KG 也需與 EDB 申請及注冊在那location 授課,若EDB 不批,學校無法在MB campus 授課。But as SKH has annouced the removal plan, I trust they have already  ...

from http://www.edb.gov.hk/index.aspx?nodeID=128&langno=2

我們的職責

教育局負責﹕
*制訂、發展和檢討由學前至高等教育程度的教育政策、計劃和法例;及
*監察教育計劃,使能有效推行。

教育局亦負責監察下列部門/機構所提供的服務﹕
*大學教育資助委員會、學生資助辦事處、香港考試及評核局、香港學術及職業資歷評審局及職業訓練局。

各位, 我打咗電話去教育局, 佢哋都係話有咁多投訴先知聖公會要搬, 話校長係唔應該有d咁o既錯誤, 因為佢在幼稚園介日子唔淺。

政府的政策目標,是透過下列方法,協助私營幼稚園發展優質教育:

向家長及幼稚園提供經濟資助;

加強幼稚園校長和教師的訓練和提高他們的資歷;

向幼稚園辦學人提供有關課程方面的意見;及

促使幼稚園具備良好的學習環境
原帖由 tungb 於 09-7-17 21:31 發表
各位, 我打咗電話去教育局, 佢哋都係話有咁多投訴先知聖公會要搬, 話校長係唔應該有d咁o既錯誤, 因為佢在幼稚園介日子唔淺。

教育局應該未批佢地搬, 因為我都打左去教育局投訴, 教育局話佢地都未收到佢地搬遷既申請.
現在, 我相信學校已有一定既壓力, 我地要繼續努力,
我地家長唔係好好蝦既

冇錯..講的o岩.

原帖由 Rain123 於 09-7-18 01:06 發表
教育局應該未批佢地搬, 因為我都打左去教育局投訴, 教育局話佢地都未收到佢地搬遷既申請.
現在, 我相信學校已有一定既壓力, 我地要繼續努力,
我地家長唔係好好蝦既 ...

我不是聖公會幼稚園的家長,但也有留意這間幼稚園因為遲点也要為小朋友找學校o最近見到這個標題人人都只會麻怨和講有骨的說話,其實我唔相信校長或聖公會會有意整蠱大家,當中一定是有很複雜的事情o既然發生了為什麽不是盡量配合,而不是增添學校和小朋友的麻煩呢?如果你們真的認為自己的說話有道理,為何全部人都把自己仔女的相片懚藏(之前是有show照片的)?如果真的那麽有正義感,為何不直接與校長對質?驚什麽?不要只懂在網上牽動大家的情緒吧!嗰幾個話打電話去教育處的家長,如果教處真的約你們直接質詢校長,你們會站出來嗎?如果你們真的很不喜歡這學校,今年九月開始努力找間在自己屋企隔離的幼稚園插K2吧啦!嗰d因為近所以報讀的人,請不要阻住個位o為子女選校不是看學校的質素嗎?我提議全港校長們,以後收生請注意家長的素質.聲明:我不是校方派出來的,是獨立人士,不用費時問我的身份,覺得我說錯你們便回應,如說穿了你們.請停止無聊有骨的控訴!
‹ 上一主題|下一主題