用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 瑪利曼小學 09-10 升P3既過來呢邊啦!!!
樓主: ckckcktina
go

09-10 升P3既過來呢邊啦!!! [複製鏈接]

阻大家少少時間.....
請問二年級去旅行要唔要家長陪???

原帖由 cherriemama 於 09-9-10 12:12 發表
阻大家少少時間.....
請問二年級去旅行要唔要家長陪???

No ,  p1 都冇 ga!

twu_hk,

好想見下你個女帶眼鏡個樣哦.

你地開始要dict未呀? 我女班話next fri先要dict呀, 都唔知要dict d 咩?

twu_hk, bbqueen,

想問下你地, 你地gs 要唔要背野呀? 我女班gs要背句子啦. 話考試有用哦.

chingma,

你女背晒未呀? 我女淨係另外抄落張紙仔到. 又未見佢背哦, 驚佢到時d紙周圍飛, 搵唔返添呀

死啦, 我女無話要背, 剩係話會問書。
上次問書有人唔識要罰企。

下星期五要dict, lit 五頁, 但未知邊五頁。

我都係下星期五默 P9-13, Eng P.4. 唔通統一左fri 英文默書?

GS 淨係寫生字咋, 如果老師叫佢背都好呀, 當溫書, 唔洗我咁勞氣.

ckckcktina,
佢貪得意初初好興奮, 昨晚同我呻話戴眼鏡好麻煩, 唉, 咁細個就戴, 真係有排煩.

原帖由 twu_hk 於 09-9-11 13:24 發表
我都係下星期五默 P9-13, Eng P.4. 唔通統一左fri 英文默書?

GS 淨係寫生字咋, 如果老師叫佢背都好呀, 當溫書, 唔洗我咁勞氣.

ckckcktina,
佢貪得意初初好興奮, 昨晚同我呻話戴眼鏡好麻煩, 唉, 咁細個就戴, 真係有 ...

D班星期四(9月17日) 默....

原帖由 SamMom 於 09-9-11 19:35 發表

D班星期四(9月17日) 默....

我哋都係下星期五默  Eng Lit p.10-15, Eng bk P.4. wor!

你哋揀咗學校 ge 課外活動未 ar?

撞晒呀, MON Dance Team冇得上Mi Maths, SAT 要上英文又報唔到羽毛球.

ECA 重搞笑, 阿女樣樣都想學, 未諗掂, 可能要抽籤決定. 我想佢學PTH Drama, 不過佢唔鍾意

原帖由 twu_hk 於 09-9-12 23:36 發表
撞晒呀, MON Dance Team冇得上Mi Maths, SAT 要上英文又報唔到羽毛球.

ECA 重搞笑, 阿女樣樣都想學, 未諗掂, 可能要抽籤決定. 我想佢學PTH Drama, 不過佢唔鍾意 ...

我個囡又話樣樣都要學.......

想問吓 brownie 係未要買 uniform ga? 學PTH Drama, 就冇得下個 term 玩其他興趣班 ga wor!

... 激死我啦.. 今日發現唔見左本 LIT... 唉.. 返個幾日學已經係甘.. 想點呀 !!
Josephine :-P

原帖由 bbqueen 於 09-9-13 11:52 發表

我個囡又話樣樣都要學.......

想問吓 brownie 係未要買 uniform ga? 學PTH Drama, 就冇得下個 term 玩其他興趣班 ga wor!

應該要買制服的, PTH DRAMA 一年都冇所謂啦, 可能有表演機會ma.

Carlily,

你個女簡本報最貴唔見, 重要唔係普通書店買到, 希望佢只係留左係學校啦.  我而家叫佢左右前後都問電話, 有唔見或攞左人都可以追蹤到.

原帖由 twu_hk 於 09-9-13 22:39 發表

Carlily,

你個女簡本報最貴唔見, 重要唔係普通書店買到, 希望佢只係留左係學校啦.  我而家叫佢左右前後都問電話, 有唔見或攞左人都可以追蹤到. ...

唉.. BTW,.. 你可唔可以比左個書名我 ?? 如果係真係唔見左.. 我明天要打去 D 書局問.. WHERE 有.. THANKS!!!!

原帖由 carlily 於 09-9-13 23:06 發表

唉.. BTW,.. 你可唔可以比左個書名我 ?? 如果係真係唔見左.. 我明天要打去 D 書局問.. WHERE 有.. THANKS!!!!

係未 careful hands 果本 ar?  我個囡成日 話 D 書留咗係學校

原帖由 bbqueen 於 09-9-13 23:54 發表

係未 careful hands 果本 ar?  我個囡成日 話 D 書留咗係學校

UM.. 我諗係啦,..我女都話d 書要留係 school.. but 我問番佢. 甘你點溫 dict呢... 跟住佢矛出聲啦... 唉..

原帖由 carlily 於 09-9-14 11:19 發表

UM.. 我諗係啦,..我女都話d 書要留係 school.. but 我問番佢. 甘你點溫 dict呢... 跟住佢矛出聲啦... 唉..

今晚我返屋企scan 要默個幾版俾你喇! 我地D班仲要係 星期四默呀!!!!!!!!

原帖由 carlily 於 09-9-13 23:06 發表

時信出版(香港)有限公司
香港北角屈臣道2-8號海景大廈 C 座10樓
Tel: 3965 7800 / 3965 7811 Fax: 2764 5095
星期一至五 9:30-12:30pm  2:30-5:30pm (星期六,日公眾假期休息)

書名 : Careful Hans(Revised Ed)
出版: Ginn
價錢 : $78

如果真係唔見左要買你可先 call書店 confirm留底姓名跟住叫速遞去交收咪唔洗自己去.

其實你可上mps綱搵番個list

bbqueen, chingma, twu_hk,

即係話A,B,C班統一左dict既日子, 係D班就快D, 不過範圍應該大家都一樣.

我女ECA係佢自己揀架, 我都唔係好知佢揀左咩. 由得佢囉. 淨係知佢將要玩成年果D都放響最尾囉.

我女懶醒, 佢話抄左d生字, 話淨係佢一個人抄左, 等我今晚返去問下佢, post上來俾大家參考下, 睇下fri既lit dict係唔係會出. 因為都好似無野讀咁. 以前都話可以溫下worksheet, e家都好似未派野? 咁即係點dict成句定係會有生字呢?

twu_hk,

我女一放學, 返家就call我啦, 話鐘太以後monday都唔再車放學哦, 仲好擔心係唔係要佢自己搭bus返家哦, 我叫佢定, 因為仲有你女, 可以一齊搭taxi.
‹ 上一主題|下一主題