用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2011-2012, 打算考什麼直資/私校?
樓主: silvia_ng
go

2011-2012, 打算考什麼直資/私校? [複製鏈接]

原帖由 ziyi 於 10-8-5 12:28 發表
係啊,打的可能30元以內
如果我囡囡下年就未必會去見識啦,因為已經搬回去了

咁你記得DOWNLOAD FORM啦。哈哈!

原帖由 chuppy 於 10-8-5 13:32 發表
你地考唔考德望呀?

我地會考呀。

原帖由 ziyi 於 10-8-5 15:25 發表
唔好啦
想想我自己比較喜歡囡囡的
但如果再生多個囡囡,即係我一個要服待3個女人
頂唔順,但又唔喜歡囝

哈哈..如果而家從頭來過, 真係好鬼辛苦....呀STAN兄真係好大勇氣....如果而家要我再由夜奶果個時間再捱起....我會癲....

醒目開學勳章

那9/4記得帶齊東西,親身去學校填表報名啦
我都係咁耐上BK,見第一間要帶齊文件,即時拿表,即時填,即時交的學校,好傳統啊
我就要下星期準時上網online application TSL,唔係怕選唔到10/10 interview,就頭痛啦

原帖由 silvia_ng 於 10-8-5 15:33 發表

我地會考呀。

面試有得自己揀時間?份表有兩個時間揀定要自己特別注明日子呢?
德望我都唔會報,女校我只是報DGJS,其他全部是男女校.有間以前是男校依家轉做男女校,但男仔多過女仔好多既,就是高主教.唔知你地覺得高主教點呢?

醒目開學勳章

你唔知 ,TSL是可以選10/9 or 10/10
但沒有得選時段
所以才唔怕佢同true light撞期
online上選,選了沒有得改,簡介會楊校說的

原帖由 ggoo 於 10-8-5 16:06 發表
面試有得自己揀時間?份表有兩個時間揀定要自己特別注明日子呢?
德望我都唔會報,女校我只是報DGJS,其他全部是男女校.有間以前是男校依家轉做男女校,但男仔多過女仔好多既,就是高主教.唔知你地覺得高主教點呢? ...

你唔好咁 望住我wo,我冇去陳守仁簡介會所以唔知者. 咁都好d,唔怕同真光撞期,但播道其中一日面試都是10月9日,可能要響份報名表到注明先得,仲有好多學校面試時間未出,到時都有機會撞期,唯有揀d真是想入讀既先去面試.

原帖由 ziyi 於 10-8-5 16:18 發表
你唔知 ,TSL是可以選10/9 or 10/10
但沒有得選時段
所以才唔怕佢同true light撞期
online上選,選了沒有得改,簡介會楊校說的

醒目開學勳章

Sorry..Sorry
1. 我唔記得你無去
2. 我以為你看到我係第2個topic回你的回覆

我在那topic也是說最怕反而是EC跟True Light撞期
因我有不好的經驗,申請LOGOS時已經知道她第1天面試時跟ICQM撞了,專登在LOGOS申請表上大大隻寫了"想安排在7/3號那一天"
結果是...沒有用,她們是按照入表的次序排interview
所以我今次可能除了大大隻寫外,也會臨截止前才申請,比較保險一些

另外,我比你好彩啦,差不多收工啦,心儀的都出了first in的日期,只有True Light跟EC有機會撞期
second in唔知
但現在我選的學校,除了TSL跟HKGUA有2nd interview,其他沒有

原帖由 ggoo 於 10-8-5 16:40 發表
你唔好咁 望住我wo,我冇去陳守仁簡介會所以唔知者. 咁都好d,唔怕同真光撞期,但播道其中一日面試都是10月9日,可能要響份報名表到注明先得,仲有好多學校面試時間未出,到時都有機會撞期,唯有揀d真 ...

做乜唔鍾意囝囝?!!?!
囝囝可以同你踼波跑步踏單車....
需然囡囡都可以.... 不過都係唔同錫法.
家下有囝有囡,都真係幾過癮!!!

原帖由 ziyi 於 5/8/2010 15:25 發表
唔好啦
想想我自己比較喜歡囡囡的
但如果再生多個囡囡,即係我一個要服待3個女人
頂唔順,但又唔喜歡囝

"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."
    -Steve Jobs-

你一早ok lar!!! fit 哂!!!

原帖由 silvia_ng 於 5/8/2010 15:35 發表

哈哈..如果而家從頭來過, 真係好鬼辛苦....呀STAN兄真係好大勇氣....如果而家要我再由夜奶果個時間再捱起....我會癲....
"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."
    -Steve Jobs-

醒目開學勳章

因為喜歡孩子的媽,如果生個女孩子樣,但男孩出來,想起都
現在囡囡跟孩子媽是99.99%一樣的
如果compare孩子媽小時候的相100%一樣,多可愛
而且女孩也可跑步踏單車

原帖由 flostangraphy 於 10-8-5 17:02 發表
做乜唔鍾意囝囝?!!?!
囝囝可以同你踼波跑步踏單車....
需然囡囡都可以.... 不過都係唔同錫法.
家下有囝有囡,都真係幾過癮!!!

原帖由 ziyi 於 10-8-5 15:44 發表
那9/4記得帶齊東西,親身去學校填表報名啦
我都係咁耐上BK,見第一間要帶齊文件,即時拿表,即時填,即時交的學校,好傳統啊
我就要下星期準時上網online application TSL,唔係怕選唔到10/10 interview,就頭痛啦:b ...

得一日親身報名咋? 咁我要帶咩呀? 我上佢個網仲未睇到喎...

原帖由 ggoo 於 10-8-5 16:40 發表
你唔好咁 望住我wo,我冇去陳守仁簡介會所以唔知者. 咁都好d,唔怕同真光撞期,但播道其中一日面試都是10月9日,可能要響份報名表到注明先得,仲有好多學校面試時間未出,到時都有機會撞期,唯有揀d真 ...

TSL可以上網睇返呀! 你上去睇下啦, 佢有講埋收生準則。

TSL可以上網睇返呀, 你上網睇, 佢講埋收生準則。

原帖由 ziyi 於 10-8-5 17:09 發表
因為喜歡孩子的媽,如果生個女孩子樣,但男孩出來,想起都
現在囡囡跟孩子媽是99.99%一樣的
如果compare孩子媽小時候的相100%一樣,多可愛
而且女孩也可跑步踏單車

...

HEY.....我仔仔就係99.9%似我喎.....眼大, 口大, 鼻大, 都幾靚仔呀! 哈哈! 反而妹妹就係似爸爸, 只係眼睛似我....仔仔似媽媽, 囡囡似爸爸, 都OK呀....哈哈!

原帖由 silvia_ng 於 10-8-5 17:15 發表

得一日親身報名咋? 咁我要帶咩呀? 我上佢個網仲未睇到喎...

睇到啦...唔該....唔知佢收唔收PORTFOLIO呢?

醒目開學勳章

睇下Chuppy另一個post
有說要帶什麼,時間,一清二楚

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2224885&extra=page%3D1

原帖由 silvia_ng 於 10-8-5 17:15 發表

silvia_ng :
唔該晒你既提醒,其實我都知網上有得睇返,不過我諗住都是陪跑既多,所以一直冇上去睇.我真是一d信心都冇,我怕我女冇一間學校肯收.
我女個樣都是似daddy,所以我女細個既樣好似男仔,好彩大個之後個樣似返女仔者. 我女d性格就似我,好霸道任性. 我諗冇一間學校鍾意收d任性霸道既小朋友.

原帖由 silvia_ng 於 10-8-5 17:17 發表

TSL可以上網睇返呀! 你上去睇下啦, 佢有講埋收生準則。

TSL可以上網睇返呀, 你上網睇, 佢講埋收生準則。

醒目開學勳章

唔好咁卑觀啦
好似我個囡,我最初都怕佢一間都唔收,成隻馬騮,英文又屎
我老婆驚到哭,驚到睡不著
但現在咪有一間在手
放心,一定得

原帖由 ggoo 於 10-8-5 17:24 發表
silvia_ng :
唔該晒你既提醒,其實我都知網上有得睇返,不過我諗住都是陪跑既多,所以一直冇上去睇.我真是一d信心都冇,我怕我女冇一間學校肯收.mouth:" />
我女個樣都是似daddy,所以我女細個個樣好似男仔. ...

我是一個樂觀既人,但樂觀得來又有自知之明,所以諗住我女都是 我問過我老公鍾意邊幾間學校,我老公話有人收你女先算. 依家唯一既辦法就是報多幾間,希望有一間收都好.

收PORTFOLIO

原帖由 silvia_ng 於 10-8-5 17:21 發表

睇到啦...唔該....唔知佢收唔收PORTFOLIO呢?
‹ 上一主題|下一主題