用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 優才(楊殷有娣)書院 會考成績2010
樓主: hokabb
go

優才(楊殷有娣)書院 會考成績2010 [複製鏈接]

原帖由 edea 於 10-8-5 08:45 發表
做版主多年, 唔講優才討論區, 見到好多例子都係會員以為用假名或分身, 說話就不用上身, 肆無忌憚去批評他人, 反正沒有人知道自己是誰, 說話也不用留有餘地.

是的, 或者天知地知, 只有發言人知自己是誰, 問題是肆意 ...

edea,

謝謝你!無錯因個仔既會考成績係佢個人私穩, 未經佢同意實在唔方便公開.

我只可以講, 個仔可以原校升中....

王國長老

原帖由 dabbycheung 於 10-8-5 08:56 發表

edea,

謝謝你!無錯因個仔既會考成績係佢個人私穩, 未經佢同意實在唔方便公開.

恭喜dabby, I am very glad to hear this.

原帖由 edea 於 10-8-5 00:58 發表
作為版主, 希望看到版面內的討論是理性的.

誰用分身, 版主看得很清楚, 亦請會員自重, 記緊: 文責自負.

會員發表評論, 不代表親子王國立場,   會員必需為自己的言論負責.

edea ...

我一直都覺得很奇怪, 優才不嬲好少負面消息, 而以我對一般優才家長的認識, 他們大多不會是感怒不感言的人, 睇對校車及膳食安排就知, 故此突然多左"好多"所謂不滿的家長實在奇怪, 相反地, 我知道好多已有小朋友在優才讀緊的都會比個細既入埋優才

第一眼看見優才的成績,覺得没有想像的好.最好的只有4A.

可是再想深一層,優才是一間中文中學(即是以母語主打,仲應該有一批英文較好的優小生五年前轉了出去讀英中)英文考得出那個成績.真係好.其他術科的成績都好. 學校的實驗是成功了.

我不知優中的情况,如果真的如小學一樣愉快學習.成績就真係唔錯.

有時會反問自己,究竟有沒有選錯學校.小朋友平好得閒,考試又唔肯讀書.懶喎.

不過理智的我話比我聽,我是對的.

我們現在是需要成為一個智識型的社會而不是一個知識型的社會.

牛敦當年都係因為鼠"昜"無學番在樹下hea先至發現地心吸力.
Google員工可以利用工作內的20%時間做自己喜歡的project(不過如果有成要優先賣番比Google)
Hea是一個智識型社會的一個特質(當然要加上執行力),因為創意是要時間的.

我個小朋友在期未考試只温了大約5-6小時(又鬧又迫),最後除了中文比較差之外其除都唔錯,老師們平時上堂令都他們學習上心係有D計仔.

今年我小朋友在校發生了一些事情,學校和老師的日處理我方法是十分正面的.反而令我們家長都以平和正面去處理.

最後三字經教我地.

養不教 父之過  教不嚴  師之惰
子不學 非所宜  幼不學  老何為

如果發生在我的小朋友身上我又唔處理,那是我的責任而不是學校的責任.

原帖由 ngkf 於 10-8-5 10:16 發表
第一眼看見優才的成績,覺得没有想像的好.最好的只有4A.

可是再想深一層,優才是一間中文中學(即是以母語主打,仲應該有一批英文較好的優小生五年前轉了出去讀英中)英文考得出那個成績.真係好.其他術科的成績都好. 學 ...

優才是中文中學嗎?我一直以為是英中

無記錯應該係中文中學,歡迎指正.

恭喜恭喜! 有個品行和學業都令自己放心的孩子的確是可喜可賀!

原帖由 dabbycheung 於 10-8-5 08:56 發表

edea,

恭喜 Dabby.

王國長老

原帖由 NeoMom 於 10-8-5 09:46 發表

我一直都覺得很奇怪, 優才不嬲好少負面消息, 而以我對一般優才家長的認識, 他們大多不會是感怒不感言的人, 睇對校車及膳食安排就知, 故此突然多左"好多"所謂不滿的家長實在奇怪, 相反地, 我知道好多已有小朋友在優 ...

其實對我黎講, 校車問題係有, 校車公司令我不滿, 但唔算好大件事, 膳食個女冇complain.

始終呢兩樣野性質都好minor, 重要既係學業同品德.

家長閒談我都有時會聽過, 但亦都係minor issues, 始終冇一間學校係完美, 整體上個人覺得學校ok.

王國長老

原帖由 ngkf 於 10-8-5 10:16 發表
最後三字經教我地.

養不教 父之過  教不嚴  師之惰
子不學 非所宜  幼不學  老何為

如果發生在我的小朋友身上我又唔處理,那是我的責任而不是學校的責任.

絕對正確. 我都會覺得教小朋友係家長責任. 學校只係輔助.

原帖由 sbc 於 10-8-4 22:50 發表

冇人要C校長嘻皮笑臉,到底有冇睇清楚人地寫咩架!係話有時喜歡就同啲家長打招呼,唔喜歡就當睇唔到令轉臉,(嚴肅)係對住啲學生,對住家長需要咩! ...

這話實在很挑撥離間,我是針對家長言論討論,但並不代表對方說的話是錯的,己言明這是個人看法...請自重,一根手指指著別人時,有四隻是對著自己的,希望不要連這種話都要別人點醒~~

有些人不笑就很嚴肅,校長不需要一天到晚討好家長,擺出一張笑臉吧,換做是你,你做的到嗎?人有七情六慾不用我再解釋吧?????不知道閣下何來頭,要人陪笑????

再提醒,每個人的伺服器都只有一組號碼,若要人不知,除非己莫為.

我曾在某一新校討論區(比優才久一點點)看到會考平均分有14分,那區的家長對學校這樣的成績都覺得"以一家新校來說成績很不錯"相對而言,優才的成績己很突出了不是嗎?

原帖由 edea 於 10-8-5 10:50 發表

其實對我黎講, 校車問題係有, 校車公司令我不滿, 但唔算好大件事, 膳食個女冇complain.

始終呢兩樣野性質都好minor, 重要既係學業同品德.

家長閒談我都有時會聽過, 但亦都係minor issues, 始終冇一間學校係完美, ...

對不起, 請你不要誤會, 我是想說我覺得優才家長如果有不滿便會即時提出好讓學校改善, 而不會啞忍多年然後用一個informal, unofficial同inappropriate既方法表達

每學期未都有一張單子,讓家長填寫關於每個科目的意見,和家長配合的改善方法類的,最下一行亦都有對學校的建議,我記得上次我好像寫了不少......不過都是些小事

以前可能沒有這項,所以不明白學校現在的運作,便拿來做文章...那麼多年的恩怨還要擺在心上也確是恨之入骨,自己辛苦,有時錯配這種事,實難避免.但過那麼久還要再一提又提,又何必呢?

Congratulation!

edea,

原帖由 ch 於 10-8-4 11:30 發表
相信陳校長講野唔可以用"比較直"來形容,記得當年因為課室唔夠,經裝修後,某一班同學要用細課室,家長因唔滿意而去同學校爭取,陳校長講到後來發火,指住其中一個家長話"人地住幾千尺,住豪宅,咁你住幾大呀?"

...

真的很有陳校長作風啊..

原帖由 中天英 於 10-8-5 01:31 發表
呢D係幾年前某一個外藉老師所做既不當行為, 事件發生後, 學校馬上採取行動, 炒左果個老師, 解決左個問題, 咁你仲想點。

我覺得你成曰用D以偏盖全既講法, 用某一、兩個响咁多年積存落黎既個別例子, 試圖將學校描繪成 ...

學校唔係馬上採取行動,係有家長寫信去教育局,然後教育局先派人離觀課,最後先決定炒個老師......
仲有,你話D老師教學質素好高,梗係啦!好嘅老師多數都過哂旺角分校!咁多年梗係唔止一、兩個別例子啦!要講可能会一匹布吟長啦!

王國長老

原帖由 NeoMom 於 10-8-5 11:00 發表

對不起, 請你不要誤會, 我是想說我覺得優才家長如果有不滿便會即時提出好讓學校改善, 而不會啞忍多年然後用一個informal, unofficial同inappropriate既方法表達 ...

沒問題, 不用道歉啊, 我們討論下而已
我都認同妳講法!

首先, 我是真心想關心dabby仔仔的成績, 請問有什麼問題?

曾幾何時, 我在其他topic上發問過一些問題, 當時dabby有回應過我, 我覺得好感謝她. 現在關心好她的小朋友, 是有錯的嗎? 請問有何用心?

只是單單一句說話, 你們都可想像為別何用心, 難怪你們不容別人說出學校的問題. 再者, 由頭至尾, 我只是不滿小學部的教學方法, 從沒批評過中學部一句. 中學部的學生成績, 不是我要談及的話題. 我只是問問成績是否滿意, 又不是要她公開給我知道分數, 她有權回答不回答的.

對於我說出學校裡發生過的種種, 只好用一句真的假不了, 假的真不了來形容!!

Dabby,

實在太勞氣了!! 所以忘記了跟你及仔仔說恭喜. Congratulations!! 我是真心關心你的仔仔的.

我都是家長, 絕對不會做些傷害小朋友的事, 不是要擺你的仔上檯”, 如果給你有這樣的感覺, 實在抱歉!!

happyjess

原帖由 sbc 於 10-8-5 11:26 發表

學校唔係馬上採取行動,係有家長寫信去教育局,然後教育局先派人離觀課,最後先決定炒個老師......
仲有,你話D老師教學質素好高,梗係啦!好嘅老師多數都過哂旺角分校!咁多年梗係唔止一、兩個別例子啦!要講可能会一匹布吟長啦! ...

以前的事我不清楚,聽起來確有點得人驚,但話好老師過晒旺角我就唔認同,事由我於五月music show做義工時,和幾個將軍澳老師接觸過,當下我們都穿一樣衣服,又因為老師太和善,所以也一路分不清楚...一直到旺角那邊的老師過來介紹我們才知道,

你那些是陳年老料嗎?我覺得優才的老師是我見過最沒架子不會擺高姿態的,我想有的人會說交了錢啦,家長係老細之類的話,但我們交的錢並不足夠,所以還要政府津貼不是嗎?九龍塘私校裏哪一家能做到?有時說話真是要有憑有據,不要老是聽到的就拿來到處宣揚,落得自己變成三姑六婆,那些講給你聽的,可能只是講片面...可以講一匹布咁長,中間有幾多係爛布????穿洞???

我經常在這個topic,沒必要不想出聲,但我的孩子在這唸書,我不想學校的名聲因某些個人恩怨就搞的鳥煙障氣

‹ 上一主題|下一主題