用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院小學 2010小一家長交流
樓主: leocclee
go

2010小一家長交流 [複製鏈接]

想請問吓, 知唔知普通話測驗係點測呢???

回覆 161# 恩林 的文章

昨天派了範圍。不過,廣普對譯是指書內的還是其他呢﹖因為無見過要做任何功課喎﹖

吓!! 我仲未有喎...但18號就考喇....點算??
係咪姐係廣州話對番普通話個d詞語,
eg. 間尺=尺子....個d呀~!???

咁洗唔洗考譯音??
四聲個d又洗唔洗??

係咪考1-7課??
急~!! THX.

我哋今天有普通話堂, 可能上堂時才派範圍, 不過明天就要測驗了....

廣普對譯我估係之前派果張 notes.
:-P

Hello!
My son is P.1E class student.
When I received the P.1 exam schedule notice...felt a bit stressful.
Time to work hard, don't know how to study 普通話 & 聖經 with my son.

回覆 164# Annie926 的文章

係呀﹗原來我放埋了一邊,早兩日才找到啊﹗謝謝你們提醒。

Anyway,除了要面對考試外,我發現小朋友漸漸失去了起初入小學的興奮與新鮮,面對日復日的課堂,希望他不會覺得沉悶及壓力啦﹗至今為止,如果我主動問他,他都會將學校的情況告訴我的。不過早一個月他曾不喜歡上學,說日日都係老師係到講,好悶。幸好而家又ok番,都算精神及開心。希望大家的小朋友都一樣開開心心,學到野又聽話啦﹗

Hi 大家好嗎? 好耐都無上黎, 點解靜左咁多既!!

仲有一個考試就完成小一啦, 大家小朋友上學ok嗎?

我囡囡比d英文攪到頭都大晒, 唉!! 佢亞媽我都得

返半條命~

希望大家多d上黎再交流下呀)))))
Stephanie

唉~ 大仔成績退步左, 上學期派成績表時, 老師都有講過下期學會退一級, 因為冇讀題~~!
結果真係....
除中文同常識外, 英文同數學都少左10分到, 唉~~!

hi little_hiway,

好耐冇"見"喇, 返多唔夠3個月就放暑假, 時間過得真係快.

現距離大考都仲有時間, 慢慢跟她温習, 應該可以應付的. 一齊加油!!

好期待今個星期五戶外學習日, 今次有份做家長義工, 可以幫手照顧班小朋友!

原帖由 little_hiway 於 11-4-7 13:08 發表
Hi 大家好嗎? 好耐都無上黎, 點解靜左咁多既!!

仲有一個考試就完成小一啦, 大家小朋友上學ok嗎?

我囡囡比d英文攪到頭都大晒, 唉!! 佢亞媽我都得

返半條命~

希望大家多d上黎再交流下呀))))) ...

Annie,

hi~ 星期五戶外學習我都會去呀!!!大家可以真係
見面啦

恩林,
我囡囡成績無退又無進, 維持原狀都係咁衰

真係好快又放暑假, 可以回下氣唔使日日溫習, 我

都想抖返下!!!

原帖由 Annie926 於 11-4-12 13:46 發表
hi little_hiway,

好耐冇"見"喇, 返多唔夠3個月就放暑假, 時間過得真係快.

現距離大考都仲有時間, 慢慢跟她温習, 應該可以應付的. 一齊加油!!

好期待今個星期五戶外學習日, 今次有份做家長義工, 可以幫手照顧班小 ...
Stephanie

little_hiway,

哎吔, 啱啱先見到呢個post, 錯失了相認機會添!

今日都好開心, 見到班小朋友都聽話,  又積極地寫生及做工作紙, 冇話只顧住玩, 希望 他們都享受這半天的戶外學習啦!

就快又考試.....好大壓力呀...........我..!!
wakakaka

已開始溫書, 努力呀! 各位小朋友和家長
‹ 上一主題|下一主題