用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 2010-2A班, 埋位啦......
樓主: IP
go

2010-2A班, 埋位啦...... [複製鏈接]

goodmama, 你定話係講比賽改地址那個資料?我按你那個連結都能成功開啟呀, 不如我電郵寄給你吧!
原帖由 goodmama2003 於 28-2-2011 22:24 發表
校際音樂節重要宣佈
重要宣佈

校際音樂節多項組別 比賽地點 有所更改,

請參閱校際網址:www.hksmsa.org.hk

查閱 Notice on Change of Competition Venue [View]
===========================
IP 媽媽,
內聯網,  ...

常識作業

囡囡今天去了話劇比賽, 回到課室的時候同學們已幫她收集了功課及作業, 但夾集了張家銘及趙善臻的常識作業, 請其他家長代為告知該兩位家長(我沒有他們的聯絡資料), 我明天亦會告知老師以免同學因此欠交.

今天阿仔書包裡有本「黃賢心」的GE BOOK2, 他不知為何原因, 可能是忘記把同學仔的簿傳到後面去。星期一會交還給同學仔, 他已在校園電郵告訴有關同學, 真抱歉。

下周開始音樂科評估, 16/4又有樂團考試, 各位小朋友一定要練熟一首樂曲呀!

我想請教大家,考試/考樂團的一首曲是否要有一版A4紙咁長,以及有些難度,用同一首曲可以嗎?
原帖由 IP 於 11-4-10 23:18 發表
下周開始音樂科評估, 16/4又有樂團考試, 各位小朋友一定要練熟一首樂曲呀!

這個問題, 我沒有研究喎, 不過, 去年我阿仔都是彈同一曲的, 一曲走天涯, 音樂成績及入樂團都好似無問題。
原帖由 hinhinmami 於 12-4-2011 11:06 發表
我想請教大家,考試/考樂團的一首曲是否要有一版A4紙咁長,以及有些難度,用同一首曲可以嗎?

謝謝,咁我囝囝都一曲走天涯啦:)

原帖由 IP 於 11-4-13 22:11 發表
這個問題, 我沒有研究喎, 不過, 去年我阿仔都是彈同一曲的, 一曲走天涯, 音樂成績及入樂團都好似無問題。

今天阿仔話, 時事測驗範圍是5-6月, 我真開心, 不用2-4月的新聞, 範圍少好多呢!

明天有大食會呀, 大家同小朋友準備了什麼食物呀? 我地就準備了紅豆糕, 希望小朋友喜歡啦!

回覆 1# goodmama2003 的文章

Goodmama, 有機會也請你們吃啦, 阿仔話今天大食會, 紅豆糕在半小時之內已被同學你食晒! 他今天還吃了5隻鵪鶉蛋, 沙律, 吞拿魚三文治...YUMMY!

2B班沒大食會? 我都以為是全級一樣, 去年1B班約在4或5月都有大食會的, 或許各班時間不同吧?
原帖由 goodmama2003 於 16-4-2011 12:10 發表

:loveliness: 多謝先,我成日都好佩服出面街的紅豆可以做到好淋, 我試過自己做紅豆沙,但就粒粒實力力,好無奈.

你做的紅豆糕真受歡迎呀,我可以想像到一班同學仔一齊食嘢開心的樣子.:loveliness:

有大食會真好. 原來得2a ...

開始放假啦! 復活節快樂!

回覆 1# IP 的文章

時間開始倒數:
還有1天就到音樂劇上演, 今晚綵排完阿仔話老師讚低年級同學跳得好, 可以跳上大學;高年級同學跳得不好, 要降級....唔知真唔真?

還有3天就要返學, 開始緊張的備考狀態。

今晚綵排原定9點半放,但臨時宣布要十點半才有得放,希望阿仔頂得順啦,預祝明天宣小學生演出成功
原帖由 IP 於 11-4-29 23:00 發表
時間開始倒數:
還有1天就到音樂劇上演, 今晚綵排完阿仔話老師讚低年級同學跳得好, 可以跳上大學;高年級同學跳得不好, 要降級....唔知真唔真?

還有3天就要返學, 開始緊張的備考狀態。 ...

hinhinmami, 我仔仔果晚真是累到一落牀就睡着, 半夜仲要發開口夢大叫, 好在第二天表演都話好開心。其實他們只是茄哩啡, 有幸參加這個大型表演都已經好不錯。
這幅是全校師生合作的拼圖, 你有沒有到你仔仔的作品呀? 小二級的作品都是綠色的。我那天好以尋寶遊戲咁, 搵了半小時才找到仔仔的小圖案。

原帖由 hinhinmami 於 30-4-2011 22:01 發表
今晚綵排原定9點半放,但臨時宣布要十點半才有得放,希望阿仔頂得順啦,預祝明天宣小學生演出成功

回覆 1# IP 的文章

我囝囝o個晚都係一撻落床就訓著lor,我問佢你係咪扮棵樹呀,點知佢話我地做主角架,比佢激C 我都揾左好耐先揾到阿仔畫的樹葉!雖然綵排由朝到晚都好辛苦,但對佢泥講是好寶貴的經驗,值得珍惜
‹ 上一主題|下一主題