用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 Our Lady of the Rosary College 交流區
樓主: chupa
go

Our Lady of the Rosary College 交流區 [複製鏈接]

我無諗過要佢著條PE SHORTS 係入面先著條長架喎.. 咁要唔要俾埋件JACKET 佢呀??

我女只係做晒啲野, 未開始睇課本.. 係呢你買邊隻包書膠, 我想揾隻輕啲既.

原帖由 heihei媽 於 11-8-18 12:26 發表
我無諗過要佢著條PE SHORTS 係入面先著條長架喎.. 咁要唔要俾埋件JACKET 佢呀??

我女只係做晒啲野, 未開始睇課本.. 係呢你買邊隻包書膠, 我想揾隻輕啲既. ...

我尋日去大眾書局買,佢全部同一個牌子,拎上手都唔重,,,,
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

唔知明返drama可唔可以喺學校等個女呢?之前7月因校內維修,唔可以留校等,但明只係一小時,我走去又一城又來來回回得個行字,,,,,
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

亞囡好開心, 佢話識到幾個同班同學仔呀.

原帖由 heihei媽 於 11-8-25 16:26 發表
亞囡好開心, 佢話識到幾個同班同學仔呀.

我都話我女對英文零興趣,但放學都開心晒,今日似乎係俾同學仔認識net teacher!
老師揀左阿女做helper,幫手點名,派野,阿女以往甚少被老師揀中幫手,佢有D唔慣,似乎係"受寵若驚"??? hahahaha~

明天記住小朋友要著校服呀.

明天重要記住交埋張飯單,,,,hahahaa

今日迎新阿女似乎玩得幾開心,佢唔慣一個人去識新朋友,佢個性比較冷淡(今日跟佢個大姐姐寫佢評語亦係咁,鼓勵佢主動D),不過佢講番玩個遊戲都幾好笑,俾堆工具佢地砌高,阿女話win左o個組有二百幾CM高(好似係CM?),佢自己組得八十幾,,,重話攪攪吓連個汽球都爆埋,,,hahahaha

原帖由 cameo 於 11-8-28 01:46 發表
今日迎新阿女似乎玩得幾開心,佢唔慣一個人去識新朋友,佢個性比較冷淡(今日跟佢個大姐姐寫佢評語亦係咁,鼓勵佢主動D),不過佢講番玩個遊戲都幾好笑,俾堆工具佢地砌高,阿女話win左o個組有二百幾CM高(好似係CM?),佢自己 ...

我女都話好好玩,兩個班住任也好nice。反而我地家長就坐足幾個鐘,真係好倦,哈哈!

原帖由 pigpigng 於 11-8-28 10:31 發表

我女都話好好玩,兩個班住任也好nice。反而我地家長就坐足幾個鐘,真係好倦,哈哈!

hahaah~老實講,前段我真係想瞓,但後段陳副校講野真係夠直接又風趣!
最令我覺得學校體貼係,紙仔發問真係可以令更多家長"敢去問",有時唔係個個敢拎住支mic問野丫嘛,,hahaha
以往阿女小學的老師都偏向較後生,佢話新班主任個feel好家庭主婦,hehehehehe

反而我女個班個class teacher 好似好後生呀.  
我女話訓導主任個樣好惡呀.

原帖由 heihei媽 於 11-8-29 15:56 發表
反而我女個班個class teacher 好似好後生呀.  
我女話訓導主任個樣好惡呀.

我女都有講呀,話訓導主任個態度好惡呀,重同佢地講左好耐校規呀,不過我覺得呢個係"訓導"o既形象,你無犯校規的話,日後要見佢機會應該唔多???  hahahahaha~~~~
o個日茶點時間我同副校傾左一陣呀,覺得佢地目標好緊定,認為學生應以大學為目標!但又同時俾好多支援去幫助學生,我相信要了解更多就要等到9月尾家長會,到時老師已接觸學生一個月,可以有更實際建議俾到我地咯~

我都有同副校傾左一陣 (男人個一個副校) , 我問佢b同c 班會唔會學小左野, 咁佢同我講話學既野唔會小, 不過d 班係會多啲extra 野囉.  跟住佢仲叫我得閒去佢office 傾多啲, 佢office 就係唔知邊到邊到.. 我都唔記得lu, 不過俾我感覺好好, 因為覺得佢地真係會同家長溝通.

原帖由 heihei媽 於 11-8-29 21:03 發表
我都有同副校傾左一陣 (男人個一個副校) , 我問佢b同c 班會唔會學小左野, 咁佢同我講話學既野唔會小, 不過d 班係會多啲extra 野囉.  跟住佢仲叫我得閒去佢office 傾多啲, 佢office 就係唔知邊到邊到.. 我都唔記得lu, ...

咁D班要普教中,一定連老師都要預備多左啊,佢地都係用緊同一本中文書,但好多時表逹一句說話用 普通話/一般書面語 唔同,佢地應該會花左好多心思喺呢方面???
我問o個個副校負責課外活動,佢叫我女女開學後去籃球隊選拔,and 因我都好擔心,阿女咩活動都有興趣,雖然校內只可選2樣,但阿女睇中都唔係"小項目",若"有幸"抽中佢都大件事,我擔心唔夠時間放喺讀書丫嘛,,,,,e.g籃球1星期練3日呀!!!!打波好累o架!

今日開學,阿女返嚟都係一舊雲咁,,,

昨日都係去左assembly, 派下通告咁咋喎...

原帖由 cameo 於 11-9-1 20:35 發表
今日開學,阿女返嚟都係一舊雲咁,,,

原帖由 heihei媽 於 11-9-2 14:35 發表
昨日都係去左assembly, 派下通告咁咋喎...

因為我以為第一日會做o既,佢淨係話無乜野做,連座位都只係跟class number坐咋=.=
今日放學又係好清閒,話就話有教書,不過無功課,唔洗備課,,,,,

大家好,我囡囡今年都系升中一,佢系1D班white house,多多指教!

haha~呢度人唔多,但ABCD 4班齊晒:loveliness:

又多一個家長啦!  明天就正式開課, 大家預備好未呀
‹ 上一主題|下一主題