用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際英文幼稚園 st cat interview
樓主: pandabonita
go

st cat interview [複製鏈接]

My daughter is studing in SC K2 and she is 0612BB

I believed they don't really look at your background to choose their students as I don't have any.

Children's performance is important, however, their perception to your child is the main critieria for them to choose the right kid.  How could you judge a kid's ability in 5 mins interview.

Don't worry you all, my girl done really well in Eng interview but failed in PTH part but still got in Eng/Can class.  Hope is still there.....take it easy n good luck to you all!

原帖由 chafamama 於 10-11-8 09:54 發表
dear yoyo-mother或其他仔女已入讀st cat既家長,

請問當時您大女interview既表現如何?
係咪要識答哂所有問題、有禮貌(見面叫gd morning, 走時講thank you& byebye)同埋"拍登")先有offer呢?

想知點先叫好?!謝謝! ...

我個女其實反應都好快,識晒可以用手指,或者要matching的問題。就只係叫佢開口就死都唔開,或者只係用好迷你的口型勉強答左。

老師的反應係睇到佢答對....但係聽唔到聲。

我都好唔好彩, 入lego房同枱的4位小朋友, 2位係咁喊, 1位見狀走咗去, 我個女見到咁情況過咗幾分鐘都忍唔住一齊喊, 從來都無試過咁!!!

不過係單對單interview, 總算含住啲眼淚做晒所有嘢, 答晒所有問題... 都算係咁啦!

呀女今日 IN  11:30am...我早到10 mins..安排好 OK 啊..無之前D媽咪咁慘..我前後等咗15mins...好彩我帶定D食物.呀女都好合作.....但就見到好多小朋友喊得好緊要..

呀女表現出奇哋好..答晒所有問題...臨走仲問老師食唔食餅仔...so cute...

走時只係11:50am..仲趕得切去創價湊埋個細仔.. perfect !

原帖由 靚媽媽店 於 10-11-8 14:45 發表
有無人知幾時知結果? 無聽老公提過

張面見紙寫有公報日期,我問老師話12月初。

原帖由 calbee6 於 10-11-7 23:38 發表
睇佢份校車路線都去好多區,好多大型屋園,都唔係好分階級喎。

但好似冇公屋囉..

原帖由 小克 於 10-11-9 08:16 發表
Part 1: Lego: my son's attention was distracted by another kid who was crying!  My son had no interest to play the lego at all and just built a few blocks.

Part 2: Individual: my son answered all qu ...

I have the same feeling too, the campus is old..and for the teachers, i think they are not so bad..most of them are polite. except the one who had interview with my daughter..i guess she is just too tired to ask the same questions every hr..

thx.. 好心急! 但咁多人, 都幾渺茫..hehe

原帖由 sksm 於 10-11-8 22:11 發表

張面見紙寫有公報日期,我問老師話12月初。

為子女報 sc 的家長是怎麼搞?

呀囡係11月5下午2:30in, 當日落雨, 亦因落雨, 提早出門, 交通卻出奇暢順, 結果早到40分鐘, 條龍已接近街尾, [擔]住遮排隊…約4:15完成面試, 用2:30計, 全程1.75hrs, 可以接受既(小小勉強)!   

check 番近幾年, 好多家長係網上對St Catherine 係一面倒既負面批評, 可以用惡評如潮形容,  批評內容大致如下:

SC課程一般;
SC英文程度淺;
無乜功課, 唔夠多;
SC老師無愛心;
間學校好串, 扮哂勁;
九龍塘及其他地區好多幼稚園好過SC多多聲;
打算比子女升傳統小學或官小既家長, 絕對唔使考慮SC;
SC就算收, 都唔會比子女讀;
校舍又殘又細;
學費貴, 無學卷;
面試安排差, 等得耐;
面試老師好求其, 似趕收工;
收生無準則, 答哂問題唔收, 唔答既反而收左;
年年二三千家長報, 唔係因為間學校好, 只係家長盲目跟風; 人報佢又報, 死唔蝕底;
SC家長小圈子, 扮哂野;
除非九龍塘一間都唔收,  無選擇先會讀SC;
SC 去到名小只係佔極小數; 其餘絕大部分K3畢業生, 根本唔知升咩小學;
學校金錢掛帥等等…
還有…還有….

家長對幼稚園既要求必有不同, 什麼幼稚園 適自己子女 , 家長自己心中有數, 網上是給家長們一個討論, 交流的平台!   

既然St Catherine 如此差勁, 每年那二三千家長, 仍要為其子女報讀sc, 是怎麼搞的?

原帖由 迦迦媽爹 於 10-11-9 12:56 發表
呀囡係11月5下午2:30in, 當日落雨, 亦因落雨, 提早出門, 交通卻出奇暢順, 結果早到40分鐘, 條龍已接近街尾, [擔]住遮排隊…約4:15完成面試, 用2:30計, 全程1.75hrs, 可以接受既(小小勉強)!   

check 番近幾年, 好多 ...

呢位新國民, 人地係8千人考唔係2,3千
你唔洗數到人地咁盡既, 都唔知你目的何在.
我唔相信人人都係跟風, 一間學校係九龍塘辦到有咁既成績
總有佢存在既價值
我唔係sc 既家長 不過我覺得佢有佢既長處
當然家長選擇最適合自己子女既學校係最重要

仲有既係..無人叫你早40min到喎

什麼有正反吧!

原帖由 迦迦媽爹 於 10-11-9 12:56

發表

什麼有正反吧!

原帖由 迦迦媽爹 於 10-11-9 12:56

發表

d惡評係我網上search到, 並不是我呢位新國民!

sc 係迦迦媽爹心儀既幼稚園 !!!

完全同意[...我唔相信人人都係跟風, 一間學校係九龍塘辦到有咁既成績總有佢存在既價值].

就係唔明點解網上會有咁多對st cat 既負面批評, 仲要[就算收都唔比個仔讀, 除非kln tong 無其他幼稚園收]...

原帖由 迦迦媽爹 於 10-11-9 13:25 發表

完全同意[...我唔相信人人都係跟風, 一間學校係九龍塘辦到有咁既成績總有佢存在既價值].

就係唔明點解網上會有咁多對st cat 既負面批 ...

不如你都search一d 對sc 正面既point出來比大家分享

原帖由 NICOLE123 於 10-11-9 13:01 發表

呢位新國民, 人地係8千人考唔係2,3千
你唔洗數到人地咁盡既, 都唔知你目的何在.
我唔相信人人都係跟風, 一間學校係九龍塘辦到有咁既成績
總有佢存在既價值
我唔係sc 既家長 不過我覺得佢有佢既長處
當然家長選擇最 ...

d惡評係我網上search到, 並不是發表自我呢位新國民的!

就係唔明點解網上會有咁多對st cat 既負面批評, 仲要[就算收都唔比個仔讀, 除非kln tong 無其他幼稚園收]...

hahaha.. 咁唔鍾意都去考又幾有趣喎! hehe ... 一樣米養百樣人!

原帖由 迦迦媽爹 於 10-11-9 13:25 發表

就係唔明點解網上會有咁多對st cat 既負面批 ...

原帖由 小克 於 10-11-9 13:24 發表
To be fair, let me clarify some points:

(1) The applications should be 8000 this year.  They have about 600 spaces each year.

(2) SC has both good and bad sides.  The famous thing is their English ...

意見好中肯, thanks!

睇咗好多板有關st.cat interview....好似有起碼 6-7成 於5號及6號interview嘅家長都好心灰....反而8號interview嘅家長就"樂觀"好多...是否真的 8號 有改善呢?
‹ 上一主題|下一主題