用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 反叛期就是這樣嗎, 點算好?
樓主: Joe媽媽
go

反叛期就是這樣嗎, 點算好? [複製鏈接]

各位家長 . 您地d仔女既 < 青春反叛期 > 徵狀是否一樣 .
1) 雙重性格  : 心情好就有講有笑 . 心情吾好就問都吾願答 . ( 哦 / 唔 !!)   <----- 係, 仲有小小黑面, 問佢係咪唔開心, 佢仲要話唔係, 係你講咋, 我無講過 =.=

2) 申請週未出街時就好聲好氣 . 也都話得 . 準時電話報到 . 準時回家 . 出左街就失晒憶 . call 都未必即覆 . 覆時語氣又不太好 . <----- 暫時未有出街
3) 責任感不夠 : <----- 係
4) 問溫書又話得 . 問功課又話攪掂晒 . 到家長會時一定有些欠記錄 <----- 係,
5) 空餘時間 , 手機不雜手 . 上到 wifi 重大鑊 .<----- 係, 不過我個個係書不離手, 課外書
6) 對住電腦又話做功課 . 其實 HW - FB 兩邊走 . 都吾知點做 . <----- 未有

請問除了以上各點 . 還有否補充 . 講出來大家了解多些 .

我個仔有食物敏感,但現上了中學不肯吃家裡早餐,他說無胃口,但他應該是在學校吃零食. 我現早上煮烏東加肉粒,腸粉,有時煎肉餅造送,有時食無蛋麵包,或食自包餃子.
小學無小食亭就可以控制,現在好煩努,食錯野會皮膚敏感,但他一於好少理,你地有無計?
真是不明白點解D男仔造野會不計後果!

原帖由 ALAL 於 11-10-20 10:07 發表
我個仔有食物敏感,但現上了中學不肯吃家裡早餐,他說無胃口,但他應該是在學校吃零食. 我現早上煮烏東加肉粒,腸粉,有時煎肉餅造送,有時食無蛋麵包,或食自包餃子.
小學無小食亭就可以控制,現在好煩努,食錯野會皮膚敏感, ...

你真係好好嘅媽媽 , 早餐都費盡心思 , 但係真係冇計架 , 如果佢嘅皮膚敏感不致於好嚴重 , 咪由得佢受下教訓 law .    
經一事長一智 , 好過你講一百句 ..

他很胖,我昨晚叫他吃少D飯,早上就可吃早餐,點知今早吃完話
好'劑',想嘔! 無乎!

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 11-10-21 12:44 發表

你真係好好嘅媽媽 , 早餐都費盡心思 , 但係真係冇計架 , 如果佢嘅皮膚敏感不致於好嚴重 , 咪由得佢受下教訓 law .    
經一事長一智 , 好過你講一百句 .. ...

我中咗k_0530_a講最大鑊果樣,"拍拖"。我個係仔,讀緊中三,今年學科多,課外活動又多,已經忙到死。我發現時已同佢攤牌,表明現在唔係時侯,叫佢要同人講清楚。本來以為搞掂咗,两個月過去了,最近發現又死灰復燃。都唔知點處理,請有經驗既家長指敎。

我大仔都係F1仔, 我而家好努力同佢溝通, 聽佢講野, 我希望做到佢朋友多過做佢阿媽, 咁至唔會被遺棄於佢個越來越大嘅朋友圈外, 大家加油呀!

吾可以只做朋友架,管教都要架,當然不是打罵啦,都要有規側,如不可夜歸等等。

我個囡都中咗 '拍拖'呢樣野, 依家我個頭都大晒, 唔知點算? 都好想搵個解決方法!

原帖由 porkchop 於 11-10-31 20:07 發表
我中咗k_0530_a講最大鑊果樣,"拍拖"。我個係仔,讀緊中三,今年學科多,課外活動又多,已經忙到死。我發現時已同佢攤牌,表明現在唔係時侯,叫佢要同人講清楚。本來以為搞掂咗,两個月過去了,最近發現又死灰復燃。都唔知點處理,請有經驗 ...

拍拖'可能只是玩玩下,要看定d
去教育廣場問下社工小丙拉

原帖由 tomatowoo 於 11-11-4 12:28 發表
有無試過搵爸爸同佢傾計,了解一下呢?

原帖由 Joe媽媽 於 11-3-10 12:30 發表
Form 1仔, 升中後開始經常講大話...
以前小學名次有10~15名之間, 入到他自己揀之第一志願, band 1 EMI, 派位當日他很開心, 開學初期亦好正常.

以前小學已很多甩漏, 但因可以在網上check家課冊, 我就可以幫他補漏.  ...

家中孩子已過了青春期, 以前也有試過你的情況, 越緊張, 越幫忙, 情況越差.
先把功課, 學業放在一邊, 攪好親子關系, 才有轉機.
多聽, 少講, 不要教詶, 他說的他的荒唐事也不能直說其不是, 待有機會再慢慢拿出來討論, 你明白他多點, 也讓他知道你愛他, 他自己想做到你的要求, 大家一起尋求解決方法, 好過一味是你說他有問題, 沒有喜歡給人家說不是, 而且說的是父母.
他對你信心, 才跟你說真心話, 你才有機會幫到他....
愛 + 忍, 是教孩子的不二法門. 努力吧.

原帖由 k_0530_a 於 11-9-23 12:14 發表
各位家長 . 您地d仔女既 < 青春反叛期 > 徵狀是否一樣 .
1) 雙重性格  : 心情好就有講有笑 . 心情吾好就問都吾願答 . ( 哦 / 唔 !!)   
2) 申請週未出街時就好聲好氣 . 也都話得 . 準時電話報到 . 準時回家 . 出左 ...

1) 雙重性格  : 心情好就有講有笑 . 心情吾好就問都吾願答 . ( 哦 / 唔 !!) <<有時會係咁,試過大聲同我講嘢,仲試過無理取鬧,佢見我生氣樣子,佢立即收斂脾氣,然後我會同佢傾番不要無理取鬧,家人係愛嚟關心,唔係愛嚟無理取鬧,佢個樣都好後悔,暫時大部份時間佢都對我尊重  
2) 申請週未出街時就好聲好氣 . 也都話得 . 準時電話報到 . 準時回家 . 出左街就失晒憶 . call 都未必即覆 . 覆時語氣又不太好 .<<e個唔會
3) 責任感不夠 : 話明 7 pm 到補習社 . 但更要遲 1x 分鐘 .<<這個佢不會,阿囝準時慣
4) 問溫書又話得 . 問功課又話攪掂晒 . 到家長會時一定有些欠記錄 . <<升咗中後暫未發現,小學有時都會甩漏
5) 空餘時間 , 手機不雜手 . 上到 wifi 重大鑊 .<<曾經試過常sms,因為我比流動電話卡佢用,係有限期,限期前用哂啲錢,我要佢自己比錢,現在小咗好多..
6) 對住電腦又話做功課 . 其實 HW - FB 兩邊走 . 都吾知點做 . <<未試過,因為每次都係做完功課先可以玩
7) 拍埋拖就重大鑊 . 關係好就電話 / 短訊不停 , 關係吾好就 FB 表達情感 .<<未拍拖,不過都幾擔心這問題

原帖由 outdoor 於 11-10-7 16:18 發表
Agreed!
同人傾电話就鬼禁好傾,我想同佢講兩句,一係就話得啦得啦、一俘就無反應,好啦!到你激動時她有反應啦,大家 ,總之一日講不到兩句!當然不包括她問你"呀媽,有無野食""我...要幾多錢"等等! ...

請問你小朋友幾歲開始有以上行為出現??

我用左一晚的時間, 看晒9頁的POST, 真係穫益良多.
小女現在p.5, 剛剛今晚跟她傾心事時, 佢好老實咁同我講, 話佢同[佢的friend] 都有一個結論, 係唔會同亞媽講心事, 因為亞媽唔會比到好實際的意見, 但friend就唔同, 佢講時個心真係 , 我當時只識回應佢, 話媽媽永遠都會聆聽你的說話!
希望各位可介紹多些書籍, 比我參考呀!好擔心

大家試想下你地系Teenages 既時候系點...
咪一樣用咁既態度對父母....

唔好問你仔女系唔系咁, 不如問下你自己系點 :

1) 雙重性格  : 心情好就有講有笑 . 心情吾好就問都吾願答 . ( 哦 / 唔 !!)  

我的父母應該都受唔少, 問題在於佢地系默默地接受.

2) 申請週未出街時就好聲好氣 . 也都話得 . 準時電話報到 . 準時回家 . 出左街就失晒憶 . call 都未必即覆 . 覆時語氣又不太好  

呢個好正常呀, 我細個重會講大話, 又話返學, 又話去做 project ... 結果系一班人坐系 M 記吹水....

3) 責任感不夠 : 話明 7 pm 到補習社 . 但更要遲 1x 分鐘  .

我返公都唔準時架... 返9:00, 通常9:30 先到..

4) 問溫書又話得 . 問功課又話攪掂晒 . 到家長會時一定有些欠記錄 .  

佢應該重未同你講, 返學抄功課 , 上堂瞓覺等等.....

5) 空餘時間 , 手機不雜手 . 上到 wifi 重大鑊  

當我 同一啲無咩嘢講既人一齊, 好自然就攞部手機出黎.....

6) 對住電腦又話做功課 . 其實 HW - FB 兩邊走 . 都吾知點做 .  

我返工都對住部電腦, 都系一樣 工作 + MSN 兩邊走...

7) 拍埋拖就重大鑊 . 關係好就電話 / 短訊不停 , 關係吾好就 FB 表達情感  

我14歲拍拖, 同老公到 e+ , 唔一定唔好既..

唔好諗住要管住佢地, 系陪佢地成長, 你比幾多心機, 比幾多時間, 佢地就會比番幾多成績你睇, 無論系做人處事, 定系學業上. 中間他們一定會有錯, 但不要看得太重, 由佢系錯誤中學習成長, 我成日都 setting 我啲細路,
次次效果都好好, 起碼我而家唔使咁勞氣, 親子關系亦好好,  大家要努力, 比多啲時間 大家..

成年人的責任心及價值觀尚且如此,無話可說.

3) 責任感不夠 : 話明 7 pm 到補習社 . 但更要遲 1x 分鐘  .

我返公都唔準時架... 返9:00, 通常9:30 先到..
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

嘩, 以上家長的問題, 我仔都有呀. 我都好頭痛. 大家成日話相處要似朋友, 多聽,少講. 但係都要相方願意拿出來講及分亨才可以做到架. 我個仔就一味係度回避同我地相處, 我都唔知邊度做的唔對, 有時佢的態度唔對,被我話係正常. 但佢一味LAY係房中, 成日上FB. 叫極都唔出來, 理由多多. 出街又唔準時回來, 我都係要求佢: 過左鐘就打個電話回來報到下, 佢都做唔到. 你地話: 唔通呢些又係家長太過緊張??

有時覺的作為家長都好難受, 當你不斷試方法同個仔相處或溝通時, 佢總不斷當你透明. 有時真係好心痛及覺的好失敗. 自已個仔都教的唔好. 成日LAY係屋中,拒絕溝通. 咁又如何, 咩方法都試過, 就係不斷回避傾計, 試問我真係好開通, 成日同佢講: 有咩問題要提出來傾, 我地隨時準備去幫你解決問題. 佢又當耳邊風. 成績越來越差, 只係好是但答: 我會再努力些. 總之一句起二句止. 咁又如何溝通??
‹ 上一主題|下一主題