用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嗇色園主辦可立小學 可立小學家長
樓主: Rainy
go

可立小學家長 [複製鏈接]

多謝8331和808280的提點和分享!

今日亞女清理舊書,有很多兒童圖書清了出來,拎去當廢紙買又好浪費.突然想起"吉豬島"每年6月尾都有"舊書回收義賣大行動"(收書 :22/6-8/8),所以決定捐d書出去.
2/8-8/8又可以去鑽石山荷里活廣場一樓明星廣場,$5起賣舊書,真是一舉兩得.
你地有舊書唔知點處理,這也是好辦法,既環保又幫到他人.

多謝808280分享!

請問一至六年級的教法, 功課, 默書, 評估及考試都係差不多的嗎?
會唔會一二年級淺些, 到三年級又或四年級突然深左好多?
功課會不會尖精班多d, 老師惡d嚴d? 普通班就溫和d, 包容性大d?

暫時一至三年級的教法, 功課, 默書, 評估及考試都係差不多,唔覺三年級深D,但噝開始有作文,常識選擇題會考一些時事。四年級以上我暫時唔清楚。
尖精班喺要求高啲,嚴啲。包容及温和方面感覺差唔多。
其他家長知唔知,可否分享吓?

請問三年級常識時事方面, 係考近期的新聞還是考好久遠的事情?
近期的應該有做都市新聞網都會略知一二.

考新近的如今年奥運在那裏舉行,亦考本土文化如大平清醮在那裹舉行等,大概四題選擇題。

尖子班真的要求高d的,我記得阿女的班主任是教她數學的,所以在這
科要求特別高,無九十分以上就要在假期買一本數學作業來做,我多數
幫她買一本最薄的給她做,其實真的要科科要86分以上先得,因
為86先有A級呀!無A想入Band one 中學很難的。

常識科考試要死讀的,每次考試都有三條時事常識,多數出考試前四個
月內的時事,因為老師是一早出了考試卷的,所以考試前一個月內可以
不理政府高官的主要人物要識呀!我記得阿女有一年因為濕地公
園剛剛開。問了一題是濕地公園在那裏,我阿女唔識答,哈哈!

不過有時入band one 中學都不一定是最好的,見到很多入了band one
中學的學生都唔係讀得咁好,我阿女就有一個小學同學以前和我阿女考
得差不多的,一齊入了同一間中學,今年要留班添!有一個更衰的上年
中一已經要留班,今年要再留多一年添,所以小學成績唔代表中學一定
好的。

多謝8331 & kuen
你地既tips 好有用, 將來唔使盲摸摸
考前四個月? 咪即係12月考, 來梗8月開始要睇定新聞同報紙?

回復 Rainy 的帖子

我多數是臨急抱佛腳的,考前溫書時先在電腦睇番之前四個月的昔日新聞
(萍果日報和都市日報),然後幫他們寫下重要的新聞,再幫他們溫,如果叫
他們自己睇報紙一定唔得,大新聞多數記下日期,地點,人物,國家,和大
型的體育盛事。以前我都有將我的心水題目放上網和大家分享的。

給你參考下啦:http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2129890

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2208037

thank you. 好有用, 呢個暑假開始要train 佢睇新聞了.  
咁請問, 於評估時會否都考時事題的?

喺會嘅。

thank you. :loveliness:

回復 8331 的帖子

我都同意你的說法,亞女現在同班有個男仔(可小的)小學時是精英班,但上了中學後成績都在全級2x名,而且男生升中
後真是好過女仔,所以小學成績好唔代表中學的.
亞女派了成績表,佢4x/178名如無意外來年應該讀2B班,希望佢再努力d啦.

今年升中可小同學派往"協和中學" - 2位同往年一樣,老師都覺得奇怪.
"保一" - 7位,  "可中" - 2x 位, "保棠" - 1x 位.

808280 發表於 12-7-19 08:32
今年升中可小同學派往"協和中學" - 2位同往年一樣,老師都覺得奇怪.
"保一" - 7位,  "可中" - 2x 位, "保棠" ...
那方面奇怪?請賜教。

回復 kuen2348 的帖子

為何只收兩位咁少,早兩年都收12位啦

回復 808280 的帖子

原來如此!

另我想問呈分試是否五年級上下學期考試及六年級上學期考試?

是五年級下學期考試,六年級上學期考試(約12月頭)及下學期評估個段時間轉呈分試考(約3月尾).

808280 發表於 12-7-24 11:11

是五年級下學期考試,六年級上學期考試(約12月頭)及下學期評估個段時間轉呈分試考(約 ...
Thanks!!

‹ 上一主題|下一主題