用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 有無人收到優才面試結果信?佢話20/8前會收到 ...
樓主: fatbei
go

有無人收到優才面試結果信?佢話20/8前會收到 [複製鏈接]

醒目開學勳章

我老公話估有total 600人呀

原帖由 RSZ 於 11-9-9 11:20 發表
我斷估都有 四百人

醒目開學勳章

waiting 好似唔駛聽講座?
i.e. 600 ppl = conditional offer + 1st waiting

原帖由 carnationBB 於 11-9-9 14:56 發表
600人家長=offer + 1st waiting + waiting

佢地d conditional offer & 1st waiting既人數都好多下喎.
請問學校有無提過今年報名人數有幾多?

醒目開學勳章

好似有1500人申請

原帖由 3BBma 於 11-9-9 15:33 發表
佢地d conditional offer & 1st waiting既人數都好多下喎.
請問學校有無提過今年報名人數有幾多?

9月10日才是入學說明會,不是嗎?

死火!第一堂已經 miss 咗!大頭蝦!

有無人可以分享一下第一堂嘅內容呀?

回覆 163# qoo_pooh 的文章

扣埋D 拍拖去的家長

當日出席四百幾人家長 < offer + 1st waiting

校長玩統計時好似提過四百幾D個數字      

原帖由 YCDad 於 11-9-9 18:00 發表
有無人可以分享一下第一堂嘅內容呀?

訓左半堂   對了解優才小學無麥幫助, 叫做點左名. 希望只係第一堂是這樣 , 如果唔係, 就好有強烈罰留堂般的感覺 .....

my feeling is also a bit 唔到肉..every point is a brief introduction only....
also ...the sharing from that parent is not actually very related to G.T.

好失望!原本諗住可以聽下佢地點樣發掘學生的潛能同埋點培育資優生,點知咩都get唔到。陳校長講野有時好離題,講講下呢樣又講左第二野,又唔到point。
個家長分享更奇怪,都同優才無咩關係.......
希望下堂內容到肉D....

注冊個日校長有提下 約有1500人左右申請,
好似有offer 的約為150左右, 如果個日聽talk 有300-400 人, 即 waiting  有150-250 左右, 不知是否全是 first waiting 定是包埋 second wait.

小1 收 4 x 24 ? = 96 人 ?

我都覺得talk 個晚校長的少少不到位, 家長的分享就不關事, 音響又好細聲, 希望第2回會好些,  因家長同學校都要用不少時間來認定彼此.

原帖由 qoo_pooh 於 11-9-9 15:40 發表
好似有1500人申請

第一堂...係天馬行空 , 愛說什麼便說什麼 , 那家長肯定無預習演講 , 無鋪排...希望校長留意...

Offer+1st waiting 這麼多人,只得waiting的朋友,差不多已沒有希望。

原帖由 ckyung 於 11-9-11 22:18 發表
Offer+1st waiting 這麼多人,只得waiting的朋友,差不多已沒有希望。

雖然本人已經註了冊,亦打算出席所有其餘的講座,但是我還在不斷搜集優才的資料,希望對它有更多的認識,才決定入讀。

其實我一心想比個仔讀優才, 因為幾個朋友的囝囝都係D間學校讀得幾好, 好主動學習, 但如果黎緊D Talk 唔係認真攪的, 但又要迫我上, 我會幾反感同好懷疑間學校的能力,  如果能實實在在展示學校教學元素, 對家長的要求, 我會更喜歡優才

今日收到優才取錄信,好驚喜呀!
‹ 上一主題|下一主題