用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 是否大部份名小都喜歡收名幼呢?
樓主: thtb
go

是否大部份名小都喜歡收名幼呢? [複製鏈接]

I totally agree this. "小取錄面試表現優秀的孩子". This can be partly trained by famous Kindergarten, but more trained by parents.

原帖由 palmchristy 於 11-11-17 09:31 發表
入名幼的孩子
-> 代表家長很早便關注孩子的學業
-> 家長投放更多資源時間培育孩子
-> 孩子在良好環境下打好基礎
-> 孩子中英數強自信足
-> 孩子面試表現優秀
-> 名小取錄面試表現優秀的孩子

不過我們這些不是名 ...

不論是否名幼, 最重要係小朋友面試當日的表現, 係唔係人哋杯茶都好緊要.

我都覺得係唔係人哋杯茶都好緊要, 一啲學校可能要又叻又乖既, 一啲可能要主動既...所以好難講.

我同意其實客觀來看從名幼稚園到名小學,來來去去都是那幾千個對教育有要求/緊張的家庭。

小部份係小朋友嘅天份,大部份係父母嘅支援(白啲講係吹谷!)
人在江湖,身不由已!

Bill Gates is a very gifted person w/lots of family support. Now he has a happy family & has done lots of charity works.

Steve Jobs was also a very gifted person w/no family support. In fact, somehow he's treated like an orphan. He didn't have a happy family & had done drug.

We all want our children to be great. But we want them to be like the former or the latter?

原帖由 FiFi618 於 11-11-18 10:50 發表
我同意其實客觀來看從名幼稚園到名小學,來來去去都是那幾千個對教育有要求/緊張的家庭。

小部份係小朋友嘅天份,大部份係父母嘅支援(白啲講係吹谷!)
人在江湖,身不由已! ...

其實來來去去都係嗰幾千人很進取的去考名小, 可能每人都有 6-7 個 offer, 到最後學校都要來個大執位.

都唔係間間KG都谷嘅,我隻仔讀SPN,返學返得好開心,頭3年N1-N3都好"他條"嫁! :)

原帖由 DaisyWu 於 11-11-22 01:30 發表
都唔係間間KG都谷嘅,我隻仔讀SPN,返學返得好開心,頭3年N1-N3都好"他條"嫁! :)

邊間 SPN ?

原帖由 DaisyWu 於 11-11-22 01:30 發表

好似話到 N4 就有好多功課做, 唔知係咪真呢?

原帖由 patrickBB 於 11-11-18 09:06 發表
我都覺得係唔係人哋杯茶都好緊要, 一啲學校可能要又叻又乖既, 一啲可能要主動既...所以好難講.

你說得很對, 最重要是自已小朋友係咪人哋杯茶, 合唔合眼緣, 無人會知學校點收生, 所以都係等人揀.

最近才發覺名小 (如 DGJS), 都不一定會全部收晒名幼, 有個朋友的囡囡都是讀一些普通的 KG, 都入到 DGJS.

原帖由 hhaa 於 11-11-7 18:07 發表
我朋友個10月細仔,讀唔出名嘅學校,舊年考3間-聖類斯、救恩、港大同學會,全部收哂。
而我自己個小朋友(大仔),都係讀唔出名嘅幼稚園,今年考3間,都有2間2nd in - SPCC & St. Paul Boys,所以我覺得讀邊間幼稚園並唔重要。 ...

Hi hhaa,

請問你囝囝讀邊間呢? 好叻叻喎.

查過原來名小取錄名幼的比例真係相當高.

I agree. Before I didn't think so, but now I believe that, partly because the no. of applicants is crazily large. My son has what it takes to study at a top-tier primary school, as I let my relative, who works at the Education Dept. and has sons studying at DBS, screen my son's portfolio. I naively thought that a famous kinder. didn't count. But it's not true. Now my strategy is to find a good/famous kinder. for my daughter, though it's pretty late. I'm going to apply for SKH Kindergarten's K1 or CCKG's K2 for her so as not to repeat the same mistakes.

我諗,唔係人人都有資格講讀:邊間KG唔係最重要!
我相信,講得呢句嘢,起碼家境唔係中下,家教好,小朋友本身聰敏過人,乖巧,讀緊一間OK嘅KG
讀間好d嘅KG係錦上添花

回復 kochiman2004 的帖子

你話 "E-SON's daughter last year get 2nd (from end) in class",請問你是如何得知的 ? 照計 DGJS 的成績表無名次的。

回復 Gerard 的帖子

真的嗎 ? 你是如何知道 DGJS 派成績表/卷是由高分派到低分的 ? 你有女讀 DGJS ? 定係道聽途說,聽人講 ?
有無其他 DGJS 家長確定一下呢 ? 謝謝

難怪林x鋒個女升上中一兩個月就走左,佢係女小拔直上都頂吳順,其他小朋友就可能更覺挑戰大。不過咁好的學校如果收,點都會試吓!
‹ 上一主題|下一主題