用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 時光倒流 PN / 幼稚園 時.....
樓主: GIPW
go

時光倒流 PN / 幼稚園 時.....   [複製鏈接]

Aprilbaby 發表於 12-11-16 00:38
多謝咁多位分享,我8卦走入尼睇下,估唔到有所得益。我仔仔下年讀pn,有d唔明,好多人話am好,但又有mama再 ...

對於 N 小朋友,我覺得PM是無所謂。當這是一個大 play group。所以半日活動就 okay.  但大部份家長會認為上午班時間好用D 因可睡午覺+傍晚可覺一些與趣班。

我覺得單靠學校是唔夠,去一些名校是讓你有識一羣家長+老師,話你知如要入名校,用的是甚麼technique and skill  。學校主要教一些基本知識+羣體生活+禮儀,但家人要配合學校才有用。

Pigbaby  agree  發表於 12-11-27 10:08

GIPW 發表於 12-11-19 10:09
對於 N 小朋友,我覺得PM是無所謂。當這是一個大 play group。所以半日活動就 okay.  但大部份家長會認為上 ...

我阿仔PN時讀下午, 但好多時放學搭校車返黎已經瞓左, 攪到時間亂哂...一係就放學返黎好肚餓...始終11:30食飯到放學返到屋企成點

而家K1返上午, 放學食完飯仲可以瞓個覺, 瞓到4,5點, 5:30學下野, 7點就食飯, 沖埋涼我返到屋企忡可以陪下佢, 9點上床攪一輪, 10點瞓到第二日點零

最好係可以瞓得好, 之前返下午反而要早瞓, 8點上床到第二日8點多, 好少時間陪佢, 朝早又唔肯瞓晏啲, 可能想見下我地, 我夜晚又唔想佢夜瞓, 始終早瞓對小朋友好啲

回覆:時光倒流 PN / 幼稚園 時. ...

如果時光真是可以倒流的話,我希望可以倒流前少少,那我一定會早點便結婚生孩子吧!

ngchuklam  中哂, hahaha  發表於 13-11-13 11:13
beautylion  10萬個贊同!  發表於 13-6-10 16:00
leungsiupig  Yes Yes Yes!!!  發表於 12-12-13 13:47
stesuk  me 2  發表於 12-12-9 21:05
RBaBa    發表於 12-12-9 08:11
小小媽咪

回覆:時光倒流 PN / 幼稚園 時.....

Agreed. 早一兩年生競爭已經冇咁大

我會做一樣嘅野,小朋友無返pn,三歲前咩班都無上,帶住小朋友四圍去,但小朋友四個月開始講故事俾佢聽,兩歲開始係屋企自己教認字,數數。k1考到心儀學校,入學後,開始報英文併音,琴、k2加晝班和普通話,升k3暑假學游水加一對一普通話和英文班。而家小朋友每日自動自覺做功課、温習、練琴,仲每日一小時去會所玩,放假盡情去唔同地方玩。考到心儀小學,不是名校來,只時適合我小朋友。

swmami 發表於 12-11-25 01:25
如果時光真是可以倒流的話,我希望可以倒流前小小,那我一定會早點便結婚生孩子吧!

This is a very good one.  

回覆:GIPW 的帖子

Everything no change. But will 轉會(already baptized)

如果可以時光倒流,我唔會一日到黑都 Say NO NO NO !!!

一定唔會浪費時間和金錢上面試班

引用:good+topic!!+learn+a+lot+as+my+girl+is+p

原帖由 ting-ma 於 12-11-26 發表
good topic!! learn a lot as my girl is pn now.
但份然掙扎緊囡囡應該讀一間谷名幼(沒有小學直上的)定係 ...
如果係我,我會揀龍校然後自己谷佢。

easybring  我既三年經驗和brrbaby2007一樣.  發表於 13-3-19 11:30
brrbaby2007  我經驗係通過ECA谷仍差很遠  發表於 12-11-29 14:51

睇吓間龍校係咪自己心水,同埋收幾多幼稚園生。如果中意間學校,又收到8、9成,就搏得過。當然,家長要make sure小朋友學術表現好。

但如果學校一般般,又收得5成,咁就考慮吓小朋友和家長有無決心和實力去打小一呢場仗。

引用:+本帖最後由+miffy+於+12-3-9+09:51+編輯+\

原帖由 miffy 於 12-03-09 發表

我睇完你地d post, 都有d感受。

多謝各位過來人真心分享。
小朋友出生前明明一心要為佢捍衛幸福愉快童年,但爭完K1學額後,我已預計到小一的戰況有幾激烈,好擔心自己的堅持是否正確。

我都會諗,如果一早提供一個雙語環境同訓練佢,相信佢搵學校會舒服好多。

引用:+本帖最後由+miffy+於+12-3-9+09:51+編輯+\

原帖由 miffy 於 12-03-09 發表

我睇完你地d post, 都有d感受。
很讚同,到小學時根本無咁多時間去學,所以我都係比小朋友學2,3樣。無謂浪費金錢同小朋友玩樂的時間,到小學時,放學返到屋企食少少嘢就要開始做功課,温書,連玩的時間都無,所以我唔想咁早攞走佢嘅玩樂時間。

回復 epsonprinter 的帖子

Hi,
Some KG strong in Chinese / PTH and some strong in Eng, I will take one that I can't teach. For example, if you are good in ENG, then I will pick the one strong in Chinese / PTH.

My kid is K3 now, he is strong in Eng becuase I spent a lot of time to teach him ENG during K1 and K2 and he can do the reading by himself. Now, I will only read chinese book with him, specially if you need to work, you don't have so many times to spend with him. you need to spend time to play with them too.

我仍然會扎緊褲頭都會做全職媽媽,BB時已經周圍去,無讀N班,日日攬住氹瞓覺,成日去圖書館每晚講故事,每日晚飯分享學校趣事,親眼見證第一次自己沖涼第一自己吹頭……所有第一次我都陪伴左右。開心選擇了一間愉快學習又一村學校,從生活中學習。亞囝五歲大自理能力好,又會照顧妹妹讀故事教唱歌,有同理心會為人著想。回想呢五年雖然成日辛苦到想喊,不過見亞囝亞囡所有事都係自己掌握之內,無需要怪其他人點解小朋友會變成咁,無需要怪學校俾的未夠多,已經就覺得辛苦係值得了。

jonahlee  Very good  發表於 13-1-31 09:58
‹ 上一主題|下一主題