用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 煩惱選將軍澳區內小學
樓主: bckwong
go

煩惱選將軍澳區內小學   [複製鏈接]

回覆:kellychan77 的帖子

先在自己小學分band 1,2,3, 然後全區小學band1 根據電腦随機號碼次序派學校,完成後到band2,同樣方法後,到band 3.

引用:+本帖最後由+bckwong+於+13-9-4+15:43+編輯

原帖由 bckwong 於 13-09-04 發表

成日聽到家長話煩於選學校, 今年係我人生中第一次要做既決定, ...
小兒也曾評為自傾,最近才停了E位訓練。 我也是住TKO ,我會睇學校有冇心理,言語,職業治療師,加老師特殊培訓的比例來決定。選一些不是只重學業,會看多些小孩各方面的發展做大前提。

回復 嫣爸爸 的帖子

小兒返左1week多d梁潔華 , 已feel到學校好谷......返左1week之後就要英默(a-z) , 今日星期三唔係假期前都有7樣homework.......但全部係學校做哂喇...係返屋企改下寫得核突ga字 , 同埋教的進度好快......我仲適應中 , 但佢話好鐘意返學 , 話好開心.......希望可keep住啦!

回覆:tingfeiwong 的帖子

回覆:bckwong 的帖子

引用:小兒返左1week多d梁潔華+,+已feel到學校好

原帖由 tingfeiwong 於 13-09-12 發表
小兒返左1week多d梁潔華 , 已feel到學校好谷......返左1week之後就要英默(a-z) , 今日星期 ...
我仔話抽默10個,你個班係唔係?

回復 bebesoky 的帖子

早晨呀
佢都話唔係全部默哂!但尋曰仲未有下次默書範圍!?

引用:嘩!都好谷喎! +

原帖由 pingu_pinga 於 13-09-12 發表
嘩!都好谷喎!
梁潔華谷唔谷就見仁見智,我覺得可接受,因以前讀果間幼稚園都1星期默1次書和每日3樣功課

當日選校前帶了兒子參觀學校,他最喜歡這間,依家也很喜歡上學,最開心的是這學校好著重老師和家長溝通,透明度夠高

引用:回復+bebesoky+的帖子 早晨呀佢都話唔係全

原帖由 tingfeiwong 於 13-09-12 發表
回復 bebesoky 的帖子

早晨呀
未有呀!唔知今日有未。

這幾天我頻繁地留意附近學校返學放學既學生,  聽左中心既社工同幼稚園老師既意見, 俗語說:因材施教, 我已決定左黃藻森小學俾仔仔, 因為希望仔仔唔好咁多功課, 程度不高, 近我地居住, 而且支援特別小朋友, 出奇地我先生也想下星期三參觀這間學校開放日, 因呢間學校競爭不大, 自行分配一定成功! 相信不用參與大抽獎, 更不用出席其他學校講座, 終可放下心頭大石! 多謝家長們既意見! 加油!!

回復 bckwong 的帖子

恭喜你已選定學校,我仲三心兩意緊!!

kellychan77 發表於 13-9-12 18:04

恭喜你已選定學校,我仲三心兩意緊!!

謝謝! 版主講得對, 抽多點時間, 親身去觀察實況較容易了解邊間適合自己既小朋友!

其實lee間學校真係唔差,就係晤知點解收生不足。我朋友2個女都係度讀,佢話d阿sir miss真係好似凑仔湊女咁,好有heart架,另外因一班比較小人,所以老師照顧都好足,上次老師帶我睇同學上堂,一班得15個倒,另外夏天體育堂老師會帶佢地去tko泳池游水上堂,英文堂每人一部pad上堂,小一生有得學小提琴,如成績唔理想可選擇直升一條龍中學。仲有本區免費校車。我覺得黃藻森資源都幾充足。所以其實辦學不錯的。

回覆:bckwong 的帖子

早前頭條日報話有啲將軍澳學校向單非及雙非招生,仲話可以延後上課時間遷就,

重點係近我地,  落樓下行幾步就返學!

引用:早前頭條日報話有啲將軍澳學校向單非及雙非

原帖由 Ima2008 於 13-09-12 發表
早前頭條日報話有啲將軍澳學校向單非及雙非招生,仲話可以延後上課時間遷就,

...
按錯掣send咗……
其實我係想提醒大家,報纸講果間學校,就係哩間佛教學校,如果大家真係有興趣揀哩間學校,可能要問吓佢地,收單非及雙非,會唔會影響正常學校上課安排。

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:kellychan77+發表於+13-9-12+18:04+

原帖由 bckwong 於 13-09-12 發表
謝謝! 版主講得對, 抽多點時間, 親身去觀察實況較容易了解邊間適合自己既小朋友!  ...
真係有去做,抵讚

引用:+本帖最後由+bckwong+於+13-9-12+18:43+編

原帖由 bckwong 於 13-09-12 發表

這幾天我頻繁地留意附近學校返學放學既學生,  聽左中心既社 ...
當初我嗰小朋友都系吾系好叻,我同老公又吾識英文,小一時真系好担心,但依度d老師好好,好友包容d小朋友,仲比左好多机會我地,今年升到band 1英中都依家我地成家都好似發夢甘呀!

引用:Quote:原帖由+Ima2008+於+13-09-12+發表早

原帖由 Ima2008 於 13-09-12 發表
按錯掣send咗……
其實我係想提醒大家,報纸講果間學校,就係哩間佛教學校,如果大家真係有興趣揀哩間學 ...
据我所知無囉! 今年返放學d時間一樣,我估都系d報纸斷章取義啫!

‹ 上一主題|下一主題