用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 今日民x面試不吐不快
樓主: laikaka
go

今日民x面試不吐不快   [複製鏈接]

引用:扯開少少話題,九月也算是細b?

我上星期六都遇到樓主的情況 (幸好不是去民生面試), 所以十分明白當時緊急的情況, 我面試的那間學校可以早15分鐘進入, 而安排的洗手間没有影響到其他正在面試的孩子... 感恩

引用:唔覺佢算名幼,只係因為算半條龍先多人報,

原帖由 abby0624 於 13-11-17 發表
唔覺佢算名幼,只係因為算半條龍先多人報,名幼未有耐到佢
我仔下年讀n,但我見身邊全部出年升k1的,全部都話要考民生,我見識少,想請問佢有乜咁吸引?幼稚園是直資定學卷呢?

Mrs.TamC9  我係80後媽媽,自己讀中學時印象中民生都唔係名校嘅,宜家變左神校咁  發表於 13-11-19 17:47
方二筒  但民生中學好叻的嗎? 我真係唔識  發表於 13-11-19 16:40
Chirley  我估係龍校呢個原因多  發表於 13-11-18 17:52

我反而見到d名幼學校就准10月31日前出世小朋友報{某一年既pn/k1﹙例如st cat 同 kv﹚,聽過培正係cut 到8月尾。但大部份都通常係計到12月尾都俾報名

9月都係細b,咁10月、11月都唔知點算

回復 fion_yinyin 的帖子

KV今年收到9月底

引用:我反而見到d名幼學校就准10月31日前出世小

引用:我反而見到d名幼學校就准10月31日前出世小

原帖由 fion_yinyin 於 13-11-18 發表
我反而見到d名幼學校就准10月31日前出世小朋友報{某一年既pn/k1﹙例如st cat 同 kv﹚,聽過培正係cut 到8月 ...
九月當然係細B啦!好多名幼都只會收nov and dec B做超大B! 所以班中最細通常係九月同十月B

唔係啩... 我記得上年去IN,
IN 完仔仔都有去學校廁所WEEWEE 完先走喎

引用:回復+belgiumchoco+的帖子 請留意我個句有

原帖由 bbqueendom 於 13-11-18 發表
回復 belgiumchoco 的帖子

請留意我個句有加(),即係以我家小孩作准,睇文應根據上文下理
我對你家小朋友忍到15分鐘冇質疑,只係同樓主小朋友有咩關係?

amy_hippo 發表於 13-11-16 23:55
你吾好話入到去吖先wewe,我個女面試完,
佢隔離有個for 小朋友去的toilet,門口個姐姐就係吾比我地入,仲 ...
嘩,真係好過份喎,小朋友都唔比去wewe,勁無愛心

回復 yokeeland 的帖子

same here.  阿女細B, 星期六剛剛見完, 一入課室未坐好, 老師同佢講早晨3次, 佢無反應, 老師黑面問我, "吾識講嘢? 定係點呀?"; 我答: "佢好多嘢講架, 不過慢熱D"; 老師再攞ABC板指住個A字問阿女, 阿女無反應, 佢再指住個B字, 問 "呢個哩?", 阿女無反應 , 佢再指住個c字, 再問 "呢個哩?"阿女無反應;  老師黑面問我,"佢平時係屋企識架係"馬""?  我真係o哂咀!我答: "唱abc歌就識哂A-Z", 跟住問colours, 情況同yokeeland 講的一樣, 係好短時限問左好多, 阿女已經好努力答, 雖然只係答對兩次, 老師跟住木無表情話" "吾識吾緊要, 吾識真係吾緊要", 然後表示面試已完結, 送禮物, 阿女係我提示下講thank you, 再主動拍好椅子, 再係我提示下講bye bye, 最後老師讚佢有禮貌.
講真我真係好嬲囉!

yes,pn通常要在8月或之前出世。但幾年前st cat 同kv 收k1都係收到年尾的,唔知幾時改左收生年齡。其實九月出世既又洗乜驚呢?個個都話自己0個個係細b............我去民生interview,課室貼左d生日既相,我見到個個月出世既小朋友人數差唔多。而且,唔係個個11、12月出世既都想做大仔呢。

離左小小題tim,但要重申一次我係二樓等in時,有不少媽媽可以在童軍指示下借二樓洗手間的。

我個仔當年發緊燒,問可不可以媽媽陪住在入口的花圃坐下休息,爸爸在外繼續排隊,答案一樣是'no'

twotwoshing 發表於 13-11-19 10:03
我個仔當年發緊燒,問可不可以媽媽陪住在入口的花圃坐下休息,爸爸在外繼續排隊,答案一樣是'no'
...
發緊燒喎.....返屋企休息仲好啦....入左去都唔在狀態啦...

回覆 xoshan1025 的帖子

如果有得改期梗係返屋企休息,但以家啲kg講明吾比改期有乜辦法。

好似TVB ,個個都睇,做渣D節目都沒有問題。如果民生就0黎殺校,interview 時說不定西餅蛋糕都有得招呼。

AJH    發表於 13-11-19 12:02

引用:+本帖最後由+bbqueendom+於+13-11-19+08:57

原帖由 bbqueendom 於 13-11-19 發表

回復 belgiumchoco 的帖子

回覆 laikaka 的帖子

Understand your feeling.  Not good lunck to meet that's teacher.
‹ 上一主題|下一主題