用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 今日收到協恩收生通知喇!
樓主: miffy_sophie
go

今日收到協恩收生通知喇!   [複製鏈接]

回覆 addybaba 的帖子

又唔覺好差,可能心急

引用:回覆+addybaba+的帖子 又唔覺好差,可能心

原帖由 freeman108 於 14-03-29 發表

又唔覺好差,可能心急
咁都唔差?27號晚打電話,29號上午要註册!就算28號我真係收得切信!我好心儀HY,我都唔夠時間拿返個證去註册!優秀學生點可以冇幾手準備?

回覆 ymama 的帖子

to e12340
要唔要有sec. in. 先可扣門, 我唔清楚. 但果兩位同學都有 sec. in.的.
希望在明天, 話唔定有更好的等住你女女呢!

回覆 yan1226 的帖子

我都覺得係咁,同埋學校都想揀中嘅學生快d 註冊,其實正常。

sugarjade  同意, 校方想家長盡快表明入讀的意願, 電話先到係岩播.  發表於 14-3-30 23:48
freeman108  我都覺得是這樣  發表於 14-3-30 11:24
[img align=left]http://jsebeauty.com/sophia/owen11.jpg[/img]

收到電話通知的不用等信,offer信會在註冊當日才形式上後補給學生。

過程事實上是有點趕的。。。我在27收電話,28跑了兩次去另一間直資取回student record form,因先要寫信給校長,要等校長批了才可取回。學校方面很合作,上午收信下午已可取証,最後才來得及29早上註冊。好彩我的老闆很好人,不介意我辦公時間內辦私人事。

在面試時,女副校說waiting是暫時不會有信的。我估可能一有人withdraw便立即打電話出offer給waiting學生, 為免寄出的waiting信未到offer電話先到的混亂情況,所以簡化程序吧!但就苦了一班家長提心吊膽地等電話。

引用:+本帖最後由+CAW+於+14-3-30+09:43+編輯+\

原帖由 CAW 於 14-03-30 發表

收到電話通知的不用等信,offer信會在註冊當日才形式上後補給學 ...
所以我先會話安排差,以一間咁資深的名校來講,行政安排唔應該係咁!

addybaba 發表於 14-3-30 10:48
所以我先會話安排差,以一間咁資深的名校來講,行政安排唔應該係咁!

...
其實比佢好的直資學校香港還有很多間, 也許是未來會有一間更好更合適的學校等住妳女。

好簡單,想讀就等,學校點安排自有佢地嘅原因,唔需要太執著~
[img align=left]http://jsebeauty.com/sophia/owen11.jpg[/img]

masterpiece 發表於 14-3-30 12:01
其實比佢好的直資學校香港還有很多間, 也許是未來會有一間更好更合適的學校等住妳女。
等待的過程是最痛苦的!  大部份直資名校收生程序簡單直接, 實在是體量家長, 不用每天擔憂等待電話, 相反, 有些新轉直資的學校收生就攪到家長無了期等待。

回覆:今日收到協恩收生通知喇!

百樣人食百樣米,協恩這兩年的改進,已變得人性化。拼棄了機械式的公佈結果,從此不再得失寸秒之間,代之以更窩心的聯絡方法。學校不輕易將同學標籤為後補生,既然制度係容許有人走,就要有人補上,那為何要同學要在未來六年背負著一個只是後補的心理障礙呢!

留下來的,會更加欣賞協恩;要走的,只怕安排更好也會離開。

freeman108  support  發表於 14-3-30 13:53
miffy_sophie  絕對認同!  發表於 14-3-30 13:46
:verycold: :verycold: :verycold:

miffy_sophie 發表於 14-3-30 12:21

好簡單,想讀就等,學校點安排自有佢地嘅原因,唔需要太執著~ ...
right. 呢個時間執著都無用的

回覆:ohnono 的帖子

同意,因為現實係正選一定有人唔讀,讓最終後補入讀嘅同學感覺係正選,肯定是一個更好的做法,以人為本嘛。

引用:回覆+addybaba+的帖子 好簡單,想讀就等,

原帖由 miffy_sophie 於 14-03-30 發表

好簡單,想讀就等,學校點安排自有佢地嘅原因,唔需要太執著~ ...
😁我哋早就冇等,佢只係我囡囡心目中的後備!多謝關心!

回覆:今日收到協恩收生通知喇!

我諗法比較簡單,正選也好,後備也好,入到就係入到,反正之後大家同一個起步點。
家長怕 missed call,相信學校要收你女係唔會因為你聽唔到一、兩次電話令你女錯失機會。學校亦多數有電話顯示,學校個電話號碼照計家長心中有數吧,如果 missed 個近似來電自己都可以打返去問吓啩。
如果係心儀嘅學校,要我第二日就跑去注册又何妨。如果係因為證件上嘅問題而要多兩日時間相信學校都會體諒。
每間學校都有自己一套收生程序,點解要跟你認為係最合你心意嗰一套?
况且好些學校亦因應往年情況而作出改善。
我揀學校,絕對唔會被收生程序影響到的,這實在是小事吧。

BallBallMaMa    發表於 14-3-31 12:07
sugarjade  同意.  發表於 14-3-30 23:52
freeman108  absolutely support  發表於 14-3-30 22:03
freeman108  absolutely support  發表於 14-3-30 22:02
miffy_sophie  Absolutely true!  發表於 14-3-30 16:49

如果協恩只係心目中嘅後備,咁就更加唔洗執著學校如何安排及加以批評,祝早日入儀學校!

如果諗著HY是後備,就諗清楚好不好註冊啦

我昨天早上約11時前去註冊, 排約20幾. 大家亦可估算下究竟註冊到幾多學生. 不計早前已註冊的約20位精英加特異功能份子 (這是我估計的).  3月22日是最後一天second interview. 我囡亦是當天才2 In 的. 依估算3月22日後進行註冊的日子最早為3月29日. 大家可以推算到今日會吾會有50至60人去註冊? 我好相信仍有位會放出黎既, 如果協恩是你們女兒心儀的中學, 就應耐心等待. 明白大家坐吾安,食吾落, 為你們打氣. 加油.

sugarjade 發表於 14-3-30 23:59
我昨天早上約11時前去註冊, 排約20幾. 大家亦可估算下究竟註冊到幾多學生. 不計早前已註冊的約20位精英加特 ...
大家加油, 大家努力

回覆 sugarjade 的帖子

多謝鼓勵!
‹ 上一主題|下一主題