用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 專注力不足, 係咪一定讀唔到書?
樓主: AmyLam2007
go

[過動] 專注力不足, 係咪一定讀唔到書?   [複製鏈接]

引用:例如老師問問題,識答嘅舉手,老師都未叫邊

原帖由 tszwan123 於 16-08-19 發表
例如老師問問題,識答嘅舉手,老師都未叫邊位同學答,阿囡就嗌出答案
成日會唔見野,書包亂到垃圾筒一樣, ...
但她活躍嗎?上堂會坐不定嗎?

回覆:luckygirl2011 的帖子

佢上堂都算乖,唔會出位,唔會騷擾人,只係多嘴d

引用:佢上堂都算乖,唔會出位,唔會騷擾人,只係

原帖由 tszwan123 於 16-08-20 發表
佢上堂都算乖,唔會出位,唔會騷擾人,只係多嘴d
咁依家點?有甚麼訓練?食藥?

引用:Quote:原帖由+tszwan123+於+16-08-20+發表

原帖由 luckygirl2011 於 16-08-21 發表
咁依家點?有甚麼訓練?食藥?
其實專注力問題,隨住成長,會否減輕?

回覆:lillymarie 的帖子

可否pm我醫生名稱 謝謝

babyheima 發表於 15-3-3 20:54
我仔日日做功課都做好多個中,晚晚要11點先訓得,仲要係不停提佢叫佢先做得完,如果由佢一個人做,天光都做 ...

完全同你一樣(emoji)(emoji)(emoji),我比仔攪到快瘋了。
「我仔日日做功課都做好多個中,晚晚要11點先訓得,仲要係不停提佢叫佢先做得完,如果由佢一個人做,天光都做唔完」

lillymarie 發表於 14-9-19 19:59
唔係。我囝自三年級確診之後,立即睇醫生食藥,變成品學兼優的學生。

我個小朋友p3, 今日都確诊了ADHD, 去排期要到2018年中, 我想同佢睇住私家先, 希望有所改進。

請問有没有私家醫生可介紹给我(emoji)(emoji)(emoji)

我係好媽媽 發表於 16-4-14 16:38
所以我都同老公講, 佢專注力出問題, 影響佢寫字差, 我地都要接受, 唯有慢慢咁教佢寫好D.......我有時見佢其 ...

請問可否PM 我邊度上therapy!

對私家醫生有興趣,能pm我嗎?

我係好媽媽 發表於 16-7-12 09:58
睇黎閱讀理解好差係有專注力不足既小朋友都好common, 我地做父母既, 都唔知點幫佢地好....唔通考試跟埋佢咩 ...
係的. 仲有填充果D. 可以的話, 做下每日一篇, 可以改善.

我朋友個女二年級,成日好倦,每日都要訓晏覺,做功課時會訓著,又易分心,所以每晚做好耐,我勸佢帶佢女去做評估,點知佢嬲左我,覺得評估即係標籤佢女有問題,真無奈⋯

lillymarie 發表於 14-9-19 19:59
唔係。我囝自三年級確診之後,立即睇醫生食藥,變成品學兼優的學生。

回覆 lillymarie 的帖子

我仔仔係2.5歲時確診自閉譜系,不過佢係比較輕果隻,想有朋友但唔識得技巧。二家讀緊2年班,8月睇完精神科,醫生都話佢未到ADHD個臨界點,仲有丁多距離。不過由10月中開始就開始唔正常啦,老師的包容好似到左極限,平日無端出位,搞老師台面D嘢,都容忍佢,但阿仔識過無端白事係學校發脾氣撥走老師台同埋隔離同學桌面上的物件;俾老師罰時行近老師台,將老師電腦的嘢全部deleted,又拔晒D電腦接駁線;聖誕假期前仲推同學落地,又出手打人⋯唉,2年班開始就日日接投訴一日甘過一日,最後老師建議我打電話俾醫院加快覆診。其實我覺得佢已經到左ADHD個位,已經做好食藥的心理準備,阿仔都知道自己有時候完全控制唔到自己,而且之前一分鐘做咩都唔記得,因為自己成日俾老師罰所以無朋友。不過爸爸就比較抗拒食藥,成日話食藥後,阿仔就好似個懵仔咁傻下傻下,唉⋯⋯

felixfafa 發表於 17-1-1 10:34

我仔仔係2.5歲時確診自閉譜系,不過佢係比較輕果隻,想有朋友但唔識得技巧。二家 ...
我仔算有福,本身只有ADHD,沒有其它問題。一粒藥就解決了他許多問題,相比很多小朋友他是幸福,因為我聽過有小朋友食咗藥都未必有理想效果。亦聽過有小朋友試極藥都唔適合,又或者副作用太大。所以我唔敢話食藥一定好,只可以話我自己個仔在用藥幫助控制ADHD的情況下,在學校各方面的表現都非常好
for every one criticism, three positives must be given.

felixfafa 發表於 17-1-1 10:34

我仔仔係2.5歲時確診自閉譜系,不過佢係比較輕果隻,想有朋友但唔識得技巧。二家 ...
你仔的情況係佢已經出左情緒問題, 可能佢成日俾罵, 俾罰, 討厭學校和老師, 或同學, 因而出現左反對行為.  如不儘早解決, 日後他在學校更易俾label及冇朋友.

在P1食藥前, 我地都和老師社工傾, 而上小前和老師社工傾後都上左幾個講座(其1係edcitry, 另1係ed U), 後決定看醫生和開始食. 我仔係上小沒慣上全日, 多左功課, 要坐定定, 早上雲遊, 老師話佢上堂只專心到3成.因此成日唔知功課, 因其是抄寫要寫D咩. 但導火綫係課後功輔(外面D中心到校)老師不懂應付SEN, 罰同isolate佢, 但愈罰愈isolate, 佢愈情緒化愈玩野.功輔冇做功課晚上又做到好晚, 中左仔說的成日返學冇得玩. 當時上左剛一個月. 我地馬上停左功輔, 同時正面解決佢上課的問題:雲遊, 出位, 畫花D書簿(從小沒畫花D書的). 老師說得對, 不解決佢的問題, 其它小朋友會應為佢係壞孩子, 因此沒有朋友, 沒人和他玩.

我有本書叫"為什麼 我不能定定的坐下來" , 可從小童群益會借. 可以幫佢和爸爸了解ADHD和食藥. 幫佢對自己的問題清楚D.

我仔開始食concerta (12hr), 反應都好大, 反胃肚痛, 加上遇到腸胃炎, 成日休息請假, 仲瘦左好多(本來己偏瘦). 但佢覺得粒藥幫到自己, 願意食. 醫生改了 Ritalin(4hr)等佢午餐食好D. 同時我地早, 晚俾佢食多D野, 加上有運動, 身高和體重都有增長.

Concerta 和 Ritalin 都是Methylphenidate,是粒藥的推進方式不同, 而有長短效之分. Methylphenidate基本上不績在體內, 藥效完便沒了.

回覆 麥兜MaMa 的帖子

你點同佢正面解決遊魂、出位、搞搞震的行為啊?⋯我問過佢,係唔係無聊?定係控制唔到自己?可惜阿仔答唔出,剛上小一的時候佢出現過咬物件(校卡之類),又會撕書簿的一個角,我都搞左好耐,佢先好返。呢D我就視為小學適應期的反應。而現在出現的,唉,係一直困擾我同阿仔的事,真係咩辦法都出晒啦,軟的硬的都唔work。尋日班主任同我講,聖誕假前阿仔推跌同學仔的家長強烈要求要同我見面傾下,我都唔知點傾好,我唔想話阿仔有問題,到時候D同學都標籤佢,更加無人同佢玩。

打左大段, 無啦啦冇了... 等陣再打

回覆 麥兜MaMa 的帖子

阿仔尋日精神科覆診,醫生開左Ritalin(4hrs)俾佢,早上食5mg,午餐時再食5mg。呢個劑量醫生話最細,睇下佢有無改善喔,而大概需要1~2個星期嚟適應,2月中再覆診。我想問下,如果成粒藥食(10mg)咁效力係唔係8個鐘啊?坦白講,好希望食藥後有所改善啦,因為好想阿仔離開呢個比較差的班,曳的同學太多,佢又唔識得判斷咩行為係好定壞,早前居然學人講粗口,唉,真係頭都大埋。老師話佢的能力比較強,可以去比較好的班,但因為佢專注力比較差,學習態度又差,所以⋯
‹ 上一主題|下一主題