用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St. Catherine面試
樓主: sirhc
go

St. Catherine面試   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+bbtammy+於+14-11-07+發表我

原帖由 rsx 於 14-11-07 發表
咁好明顯問卷係要用黎分大人心
就算冇問卷,家長都唔應該插手interview,st cat 唔鍾意呢d家長。

引用:我見part+1+有小朋友砌左架車車出黎,仲可

原帖由 Sausauyeung 於 14-11-07 發表
我見part 1 有小朋友砌左架車車出黎,仲可以開門,老師立即望一望佢之後低頭mark野。所以可能part 1係睇小 ...
果小朋友好勁喎。
同埋都睇小朋友點樣同人相處,係社會縮影。

Sausauyeung 發表於 14-11-7 14:11
我見part 1 有小朋友砌左架車車出黎,仲可以開門,老師立即望一望佢之後低頭mark野。所以可能part 1係睇小 ...
成枱得2架車, d 阿媽係咁拎俾d 小朋友玩, 如果要睇家長有無插手, 佢應該唔好俾家長坐咁近, 或者呢part mark 返有插手嘅分

回覆:St. Catherine面試

我都見到老師係張form 寫Y 不過我冇提過佢呀

引用:Quote:Sausauyeung+發表於+14-11-7+14:11+

原帖由 ilovewife 於 14-11-07 發表
成枱得2架車, d 阿媽係咁拎俾d 小朋友玩, 如果要睇家長有無插手, 佢應該唔好俾家長坐咁近, 或者呢part  ...
坐得近先睇到父母平時係點。坐得遠父母想插手都唔得。
St cat 好睇小朋友獨立性,唔鍾意咩都幫小朋友去做去解決既父母。

我9:45in,唔使一個鐘走得,唔算等得太耐

回覆 Sausauyeung 的帖子

impressive!!

回覆:Sausauyeung 的帖子

第一part,我個女玩玩下lego,無啦啦指住牆上壁報話kipper呀,老師便走左過來問佢,你識佢架?有睇開呢d書架?甘書裡面隻狗狗乖唔乖?我個女都有答,老師有mark低,甘如果係考創意就無分,又或者只係mark佢唔專心

引用:我覺得第一part+好無聊,混亂又唔夠時間,+

原帖由 ilovewife 於 14-11-07 發表
我覺得第一part 好無聊,混亂又唔夠時間,  我見到另一個miss 同我果組果miss 講要快d,  我個女咁啱係last  ...
我覺得lego完全唔無聊wor,老師觀察小朋友中唔中意玩lego,有冇創意,會唔會爭野,咁有幾無聊?

回覆:gg33 的帖子

点解要in普通話miss?

fayenanok 發表於 14-11-7 15:34
小女今早面9點,我見lego個part.我女全程坐實張chair,無落過地。有砌lego,做足晒。到普通話個part,我覺得對 ...
你囡好叻叻呀....

今早囝囝in 8:30am, 我覺得相比上年 (上年家姐in), 今年易咗好多, 今年考嘅題目同上年完全唔一樣, St cat連考試都有創意過人, 年年都唔同, 真係捉唔到路.  細佬今年差不多所有tasks都做到, 反而有一個問題諗住佢識, 但佢竟然o咀. 最後老師問佢唱咩歌, 佢竟然話要唱巴斯歌, 天啊! 老師問係咪唱巴士歌呀, 我忍唔住答咀話唔係呀, 佢自己作咗一首巴斯光年歌, 我同細老講不如唔好唱巴斯歌, 唱太陽伯伯吖, 佢話唔好啦便即刻唱了"巴斯, 巴斯, 巴斯..........."不停重唱巴斯, 我真係比佢笑死我.

今日同個女去interview 時,到英文in 時,有個B6家長係in 完英文果part,係個課室門破口大罵。係度鬧話好叫佢入嚟,宜家要填表啦...... 連interview 都咁, 真係大開眼介

引用:Quote:原帖由+ilovewife+於+14-11-07+發表

原帖由 gg33 於 14-11-07 發表
我覺得lego完全唔無聊wor,老師觀察小朋友中唔中意玩lego,有冇創意,會唔會爭野,咁有幾無聊?

...
Part 1係有用,對老師係可以觀察好多方面既野,只係我枱小朋友覺得砌來砌去都係嗰幾舊,砌完已經停左喺度。老師又無特別同佢地交流。可能我小朋友耐性無咁好,佢好似好想走。不過都係好經驗。

引用:今日同個女去interview+時,到英文in+時,

原帖由 ktlytton 於 14-11-07 發表
今日同個女去interview 時,到英文in 時,有個B6家長係in 完英文果part,係個課室門破口大罵。係度鬧話好叫 ...
我應該同你同一個課室 因為我都見到個大陸女人罵佢老公叫佢填問卷哈哈

回覆:ktlytton 的帖子

咩係b6?

我都係揀英普班,普通話個part真係對小朋友黎講好有難度,我仔之前個part in得ok, 因為要填野,其實唔唔太清楚佢做成點,剩係聽到幾次老師有讚佢做得岩啦,又肯唱歌,但到普通話個part就一落千丈,又借尿頓想離開,佢無咩反應,最後剩係肯跟老師讀普通話,希望可以有英粵班offer!不過都打定輸數,唉!甘多人in

回覆:HarrisWan 的帖子

Same here, 我女係普通話in 時,成隻copycat, 淨係copy 個老師講野😔

回覆:holidayhwx 的帖子

大陸

‹ 上一主題|下一主題