用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: T127
go

..   [複製鏈接]

我個女唔係dg type ,佢係較內向慢熱既,入到2nd in我已好感恩!如果入得到,可能會考第尾

if really have good news on 19/20 th, then usually when will be the register period ? is 22-28th are school holiday ? I have above questions due to we are going out of town for x'mas holiday, not sure if can catch the time to do reg. or if other person can help to reg for us. Pls share if have any info. thanks.

matv 發表於 14-11-19 16:31
if really have good news on 19/20 th, then usually when will be the register period ? is 22-28th are ...
As the old post said should be after the Christmas holiday! register on January !

回覆 simsimwong 的帖子

如果入到, 考最尾, 都仍然係面果層, 放入社會中, 佢亦係尖子, 只要調節好心態, 我會選擇在好學校包尾, 亦不要在差學校做阿一, 我不要小孩子逃避現實, 只在小圈子出頭不難, 在大世界生存才是學問, 如有幸入讀, 一定要努力, 不要把她的機會送走, 只是個人這幾個月INTERVIEW下來的想法, 我以前亦沒想過小女能進入SECOND IN, 但我深感她的努力和INTERVIEW前後誠意的表現是對父母兩的回報, 真的很感動, 無論結果如何, 我都感到安慰的.

祝大家心想事成

Laimui827    發表於 14-11-20 00:23
ILOVEBEAN  Agreed too.  發表於 14-11-19 19:12
Amymichelle  Agree  發表於 14-11-19 16:49

回覆 Amymichelle 的帖子

Thank you ! Amymichelle

回覆:matv 的帖子

這真要看小朋友的性格。有些遇強愈強,有些就頹廢了。

thanks matv
although this interview game is very harsh, but i can see her improvement.......and i know her more and more....

引用:回覆+simsimwong+的帖子 如果入到,+考最尾

原帖由 matv 於 14-11-19 發表
回覆 simsimwong 的帖子

如果入到, 考最尾, 都仍然係面果層, 放入社會中, 佢亦係尖子, 只要調節好心態, 我 ...
我覺得入到的話,我唔會要求佢考第一,只要唔太墊底便ok. Dg比到小朋友打好個底,就算名次差,個底仍是打得好。

T127  YES  發表於 14-11-19 22:41
ILOVEBEAN  Agreed.  發表於 14-11-19 19:10

引用:這真要看小朋友的性格。有些遇強愈強,有些

原帖由 200904 於 14-11-19 發表
這真要看小朋友的性格。有些遇強愈強,有些就頹廢了。
yes. 因才施教。

回覆 200904 的帖子

一班內總有人排第尾. 在DGJS這類學校内, 出外比較可能已是人中之鳳.
我覺得小朋友有無自信, 父母從旁鼓勵讚美缺不可少.
有小朋友變得頹廢, 或因考得差時不但受到學校/朋輩嘅壓力, 再加上家長嘅唔睇諒. 根本無出路宣洩佢地嘅不安.
所以父母係當中嘅心態好重要.

DGJS對我地嚟講係陪跑心態, 有Offer係上天恩賜, 無係正常.
有幸坐係校長室外與其他家長等2nd In已是喜出望外.

T127  YES ^^  發表於 14-11-19 22:42

回覆:請大家談論 DGJS 第二次面試 至 2014-12-22 收取信止

I didn't bring her portfolio during the second interview . Could we bring it?

回覆 Ashleyernest 的帖子

No....The profolio has been submitted along with the appilcation form.
I don't think the school would accept it though you brought along on 2nd Interview.

引用:回覆+Ashleyernest+的帖子 No....The+prof

原帖由 ILOVEBEAN 於 14-11-19 發表
回覆 Ashleyernest 的帖子

No....The profolio has been submitted along with the appilcation form.
我有問是否需要其他文件正本,負責對文件的老師話唔駛

引用:回覆+200904+的帖子 一班內總有人排第尾.+

原帖由 ILOVEBEAN 於 14-11-19 發表
回覆 200904 的帖子

一班內總有人排第尾. 在DGJS這類學校内, 出外比較可能已是人中之鳳.
其實天大地大,天外有天, 何來會成人中鳳呢?香港好學校好学生很多, 而考小一比考中一容易得多。                                                       無論我小朋友收唔收到offer, 我仍然覺得佢同大部k3 生差不多,  我只是比其他人幸運而已。要緊記, 今天的傑出, 唔代表明日的傑出。仲有30 日, 大家继績期待。

yylemami  好心態!  發表於 14-12-10 23:43
T127  YES ^^  發表於 14-11-19 22:43

引用:Quote:Rome+發表於+14-11-18+22:07+我女兒

原帖由 T127 於 14-11-19 發表
肯只拖你女, 及她笑, 應不錯 ^^加油! 你女有問我女那些問題嗎??
大部分簡單的有問,但佢無提過有圖書、圖畫,再問佢,佢就話吾記得!

回覆 T127 的帖子

Hope you get the best offer that you are longing for.

T127  thx!^^ u too  發表於 14-11-20 00:07

回覆:T127 的帖子

Good job. And look forward to hear the good news soon

T127  thx!^^  發表於 14-11-20 00:08
T127  thx!^^  發表於 14-11-20 00:07

回覆:請大家談論 DGJS 第二次面試 至 2014-12-22 收取信止

今日我先發現呢個post, 好感到每位家長都無私地分享,感恩
還記得1st in 時有三張工作纸,砌圖及抛豆袋,阿囡話工作紙全部識,但砌圖砌唔到,豆袋冇個中,我已經打定輸數,點知居然有second in...

不過second in 又係最後果幾曰,又只問一D簡單問題,都係不寄予厚望,平常心啦!

1st in 有三張工作紙咁多?
‹ 上一主題|下一主題