用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 鏗鏘集,內容係關於香港現時初小學生缺乏遊戲時間 ...
樓主: derkin
go

鏗鏘集,內容係關於香港現時初小學生缺乏遊戲時間   [複製鏈接]

naughtybj 發表於 14-12-30 07:49
你屋企一定好大
屋企唔使好大,但阿仔間房一定好大

引用:節目中"苦主"全家每一角落都放滿寶貝仔既野

原帖由 Soundervolt 於 14-12-30 發表
節目中"苦主"全家每一角落都放滿寶貝仔既野,可想而知苦主一家都圍繞寶貝仔而生活,咁樣其實對大人同細路都 ...

回覆:鏗鏘集,內容係關於香港現時初小學生缺乏遊戲時間

我覺得教育局要派問卷及意見書到小學,收集家長意見!

回覆 longlokma 的帖子

其實我的意思是大人用一小時,小朋友點叻都冇大人咁快,淨係寫字已經不能比。小朋友常常用個半小時做功課,再加上試默,要兩個鐘,如果做足網上功課的作文,可以做足兩個半。咁日日如是,或隔日如是,都好辛苦。資質好當然會快少少,但是不會差好遠,正如考試做得高分的小朋友不一定快停筆。
這都是我個人的小小體會,和你的意見沒有矛盾的。
思考番其實最大問題是,這些功課的質素好嗎?做的意義大嗎?值得小朋友天天這樣做?

為了這些功課,我阿仔曾經情緒都低落晒。他屬於資質好但不至於資優的,做得已經快,但是好悶啊!部份功課的內容好淺,好悶,搬字過紙。
不過,我仔不是喇沙,可能喇沙的功課情況會不同。
教育不是單單照顧資質好的學生,所以真心覺得現在的教育制度有好大問題。

cl_kaka    發表於 14-12-30 10:44

回覆:wwsugar 的帖子

我也覺得現在教育只照顧資質好的、家境好的,那些中庸或以下的,要靠自己的了。

引用:+本帖最後由+小玲+於+14-12-30+10:52+編輯+

原帖由 小玲 於 14-12-30 發表

我也覺得現在教育只照顧資質好的、家境好的,那些中庸或以下的 ...
現在大部分都是官津校,又有拔尖補底,我覺得還好,但想入直私,父母栽培資源不可少。

醒目開學勳章

今年阿仔開學(小二),有一位老師提過一樣令我有d反感嘅說話 (但又好真實嘅)
佢話:家長們唔好唔理d仔嘅功課,唔好咁快放手住!你地花d時間對下佢地嘅功課,佢地就做少幾份改正!

呢間學校平均一日7-10樣功課連改正,有時改正都3-5樣,所以如果無改正,剩返4-5樣功課,又的確快手好多嘅

回覆 kerkermui 的帖子

都係,朋友個仔讀津校,佢話日日十樣、八樣功課,但有不少係改正,吾係改,輕鬆好多。
放到手,訓練到小朋友自己有責任心做功課,係好事。但如果個功課量,根本係小朋友一個人handle吾到,太早放手,小朋友一個人點頂!

回覆:Jane1983 的帖子

有部份功課根本就要家長一起才能完成,如小學數學中常見一些成人詞匯(銷售,庫存,倉存,利潤),像中學會計多過小學加減乘除。

回覆 kerkermui 的帖子

Teachers also implied to parents to assist teaching at home, they suggested us what supplementary exercise to buy.  Best if could also teach your kids on how to write composition.  I noticed that teachers not really teach, and even they do, what they taught is not correct...

回覆:tws2010 的帖子

確實存在,父母如利用他們的専業知識幫孩子做功課,門外漢一定不如的。
連作文也要父母教導?!若父母不懂得教,孩子又没有自學能力,那小孩只有等留级。

引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+14-12-30+發

原帖由 naughtybj 於 14-12-30 發表
你屋企一定好大

我地只係普通人,屋企並非特別大。就算住公屋,個仔要瞓碌架床,我一樣會要求囝仔嘅物件唔可以成屋都係,只可以有限定嘅範圍擺放。況且囝仔亦唔應該有特別多嘢要擺放,連一張小貼紙都唔可以周圍貼,因為要佢學懂同人相處,並唔係小王子,想點就點。除咗返學嘅書本外,大部分課外書本都係外借,睇完交還俾圖書館,自購嘅書籍睇完後多數會送俾其他人或慈善團體,因為想囝仔珍惜同專注去玩玩具,所以唔會買得特別多,只會買適合及對佢有益嘅玩具。當囝仔玩厭想買新玩具、又需要將玩具送贈俾其他人先至有quota買新玩具,所以我地屋企唔會鋪天蓋地周圍都係囝仔嘅嘢。

wwsugar  我住公屋都係咁。  發表於 14-12-31 20:03
Tintin926  不然,十優狀元都不能在社會立足   發表於 14-12-30 22:45
Tintin926  Agree, 這才是教育  發表於 14-12-30 22:44

引用:確實存在,父母如利用他們的専業知識幫孩子

原帖由 小玲 於 14-12-30 發表
確實存在,父母如利用他們的専業知識幫孩子做功課,門外漢一定不如的。
連作文也要父母教導?!若父母不懂 ...
父母唔懂得教,加埋孩子又冇自學能力,邊個年代都香硬啦。

引用:+本帖最後由+Soundervolt+於+14-12-30+17:0

原帖由 Soundervolt 於 14-12-30 發表
well said!

引用:+本帖最後由+Soundervolt+於+14-12-30+17:0

naughtybj 發表於 14-12-30 20:55
而家香港人真係好有原則好有見解,但你有你見解我又唔須要一定去認同,對嗎?
小朋友讀書時期,有幾本書四 ...

咦!你d見解同d國內土豪高官咁似嘅

引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+14-12-30+發

而家香港人真係好有原則好有見解,但你有你見解我又唔須要一定去認同,對嗎?

言論自由,各抒已見,包容不同聲音,可以有個人嘅見解,係香港比其他獨裁國家優勝嘅地方,對嗎?我嘅見解當然不需要人人認同,亦並非人人適合。可能我要求囝仔自己執拾好書本有尐過份,四圍擺放亦未嘗不可,真係要好好檢討,多謝妳嘅意見。

「小朋友讀書時期,有幾本書四處放有何不可?」   

你說的若是幼稚園或更早階段,想吸引孩子看書的时期便尚算合理。但小学階段开始,孩子要学懂整潔守規,亦理应已培養一定阅讀習慣,根本不需要將書四處放以吸引孩子,反而要教育孩子愛惜書本,及有序阅讀。

引用:Quote:原帖由+naughtybj+於+14-12-30+發表

回覆:鏗鏘集,內容係關於香港現時初小學生缺乏遊戲時間

‹ 上一主題|下一主題