用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 四大女校如何選擇: GHS, HYS, BPS, YWGS
樓主: JingKu
go

四大女校如何選擇: GHS, HYS, BPS, YWGS   [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 15-3-9 14:58
神都有好多級,係我心目中,佢地全部都係神校,只係神既程度唔同。如果有女兒,入到其中之一都應該開心。:k ...
咪係....神校級別地位應該幾難大变既....係d信徒信仰選擇熱潮影向評級姐

G825 發表於 15-3-9 15:55
回覆 王家爸爸 的帖子

不是誤傳,是真實發生在我囡學校同學仔身上,有協恩offer的歡天喜地,有德望offer的 ...
首先,不是說你有偏見,不要誤會,只是純粹從客觀資料分析問題。

我地先假定,兩間學校既增值能力差異不大,如果HYS收到既學生比GHS既好,咁HYS既DSE成績應該GHS好。但係資料顯示剛好相反,所以只有兩個可能:
1。坊間誤傳,HYS收到既學生其實比GHS略差。
2。HYS並非坊間所說般神,HYS既增值能力其實比GHS差很多。

我覺得第一種可能既可能性比較高。

回覆 王家爸爸 的帖子

入去增值多少就無知了,但協恩入學要求比德望高確是事實

mcl203 發表於 15-3-9 15:59
咪係....神校級別地位應該幾難大变既....係d信徒信仰選擇熱潮影向評級姐
以男人角度形容,呢D人唔係Fans,叫「勝利球迷」
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:Fumanwing+發表於+15-3-9+13:12+回覆

原帖由 王家爸爸 於 15-03-09 發表
事實係,如HYS同GHS都有Offer,大部份人會選GHS。所以GHS收到既學生水平應該比HYS高,所以他們的DSE成績也 ...
HYS轉直資後的首批學生還未考DSE吧?這樣比較會不會有欠公平呢?

Jackieson    發表於 15-3-10 11:15

Pearlma 發表於 15-3-9 16:55
HYS轉直資後的首批學生還未考DSE吧?這樣比較會不會有欠公平呢?
嘩!你即係話協小上中學既學生....協恩要到2018先全面公開收生,咁要等多9年先睇到「真正」公開試成績啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:Pearlma+發表於+15-3-9+16:55+HYS轉

原帖由 hkpapa852 於 15-03-09 發表
嘩!你即係話協小上中學既學生....協恩要到2018先全面公開收生,咁要等多9年先睇到「真正」公開試成績啦! ...
我意思是,HY 的第一批直資中一學生是2012年入讀的,是不是這年入讀中一的學生六年後的DSE成績才會較好呢?理解有誤的話請指正。(我無意評價協小)

Pearlma 發表於 15-3-9 17:21
我意思是,HY 的第一批直資中一學生是2012年入讀的,是不是這年入讀中一的學生六年後的DSE成績才會較好呢? ...
分別應該不大,大部分仍然係小學直上。

Pearlma 發表於 15-3-9 17:21
我意思是,HY 的第一批直資中一學生是2012年入讀的,是不是這年入讀中一的學生六年後的DSE成績才會較好呢? ...
HYS轉直資前後由協小升上去人數變化不大(因過渡期協議協小前87%必上中學),係津校時,有30%係經自行收生(都係擇優而取啦)入,只有不足20人係非協小靠抽獎入,真係好大分別?

回覆:王家爸爸 的帖子

我見都有唔少GHS小學的學生去考HYS. 點解佢地想轉呢?

引用:Quote:Pearlma+發表於+15-3-9+17:21+我意思

原帖由 王家爸爸 於 15-03-09 發表
分別應該不大,大部分仍然係小學直上。
以今年為例,總學額是180,給予非協恩中學附屬小學學生: 96 。

tkosell 發表於 15-3-9 17:38
我見都有唔少GHS小學的學生去考HYS. 點解佢地想轉呢?
相信各有前因,我估其中一個解釋係:同SJC小學部既最叻學生去考QC/DBS,較差既去考WYHK一樣(今年WYHK收左幾個SJPS既二線學生)。GHS既最叻學生可能去考DGS,較差既可能去考HYS。

王家爸爸 發表於 15-3-9 18:02
相信各有前因,我估其中一個解釋係:同SJC小學部既最叻學生去考QC/DBS,較差既去考WYHK一樣(今年WYHK收左 ...
GHS 學生去考 HYS....可能係....貪佢交通方便....中學要自己搭車吖嗎

回覆 mcl203 的帖子

GHS 學費貴D,不過有校巴。

回覆 王家爸爸 的帖子

差好多,小學直上好的就二丶三十人,可全港招,就有九十多尖子生加埋直升的,比例上就完全不一樣了。

回覆 hkpapa852 的帖子

自行同直資有時差。。。分別就大。

回覆 Pearlma 的帖子

有冇計叩門位呢?

引用:回覆+王家爸爸+的帖子 入去增值多少就無知

原帖由 G825 於 15-03-09 發表
回覆 王家爸爸 的帖子

入去增值多少就無知了,但協恩入學要求比德望高確是事實 ...
G825都幾特別,又不是HY的用家,但比任何人也清楚HY收生要求,數目,邊年收咩人都知.......唔通HY真係有hkpapa852 所謂的"勝利球迷"???

王家爸爸  好多人有興趣研究名校   發表於 15-3-9 20:44
‹ 上一主題|下一主題