用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 培正幼稚園家長-----請進
樓主: KK
go

培正幼稚園家長-----請進 [複製鏈接]

Re: 培正幼稚園家長-----請進

Jujuma:

雖然我仔仔只係K1,但聽到你講咗咁多關於培正嘅嘢令我對呢間學校嘅信心大咗好多...其實我一直都唔太覺得用中文教學有乜太唔好嘅地方,只係因為政府嘅政策成日朝令夕改先令到家長怕咗母語教學,而培正反而響呢方面好貫徹,所以我都好有信心佢地會做得好,畢竟有多年辦中中的經驗,而且以中中嚟講,佢可以做得咁有名一定有佢成功嘅地方,問題只係在於家長希望子女接受的教育係乜而已,每個人的喜好同需要不同,多d分享可以使外人更明白乜嘢學校最適合自己的子女,以免純因人云亦云而入學,到時又覺得與心中的理想學校有距離仲麻煩,真係好多謝你話我地聽,有乜update麻煩你多d上嚟講吓丫..

在我嚟講,我亦似你所講較著重學校是否能營造的讀書氣氛,只要仔仔有興趣睇書,我真係唔太介意佢睇中文定英文,而且眼見依家有d中學生中又唔得,英又唔得,老實講,咁我寧願佢有一種語言較強好過兩頭唔到岸 ,我都好希望有一日見到我個反斗星可以靜靜地揸住本書去睇呀∼∼∼    

彥彥媽咪:

多謝你給予資料。我亦好同意你說法,佢咁有名一定有佢既好處,因為本人亦是中文中學出身,論到英文程度亦真係比讀英中遜色,所以有D擔心,如果真係好幸運入讀,我想信可能要找些英文外援。其實中中亦都真係好似你所講,好早就要你睇小說書本,中文程度亦相對提高。

W27

本人都十分讚同你們的說法,母語教學真的是有它的好處。培正的教學理念及方針,本人亦頗接受,學生在學期間壓力真的較其他名校少。自己也是過來人,當然要讀得書首要條件就是要對讀書有興趣,失去了興趣的話,學校怎樣好,怎樣出名也是沒用的。培正就剛好給到這好處予我的仔仔,他真的很喜歡上課,又愛閱讀,連病倒的時候也要嚷著回校呢。孩子能培養出這種表現,你還要求什麼呢?
[img align=left]http://tinypic.com/n9j4j[/img]

原來最近有新rule所有topic超過30 days冇人發言就會lock咗架喇...所以我又打番幾句等呢個topic 浮番上嚟先...

唔知大家christmas同小朋友有乜節目呢?我就幫仔仔報咗個$600 (3 days,每次2.5 hours)嘅christmas course去玩吓同學吓英文,之後年尾會帶佢去SIN玩幾日,不過細佬冇得去

我仲係為校車問題好頭痛..希望快d有站啦...

彥彥媽update完畢     

彥彥媽咪,

你都知我又係最近搬左喇, 我個站幼稚園上下午加埋有成20個學生, 如果加埋小學有成3,40個學生架, 雖然有咁多學生, 但係原來本來呢個屋村都係無站架 (屋村只有1,2年樓鹶) , 上車落車都要行到頗遠, 後來d家長一起同校車部傾左好耐, 又寫信, 又簽名, 終於前两個月即係10月先加左個站係我地屋村, 我11月先搬入, 最近同d家長講開先知呢件事, 希望你都可以集合附近住的學生家長, 盡快可以爭取到加站.
:wave: :wave:

Helloruby:

唉..都唔知幾時至會加站,我地個度依家有兩個小朋友(我阿仔同另一位)都係要先搭一程車去美孚再轉校巴,好麻煩,最近天氣冷仲死...一出街又大風..

我早兩日已親自寫咗封信俾校長希望佢可以幫我地同校車部傾吓喇...

其實我都好想揾其他家長傾吓,不過最衰到依家我都唔係好識其他家長,下一次嘅家長會又未到喎..所以都唔知點出聲至好..

話時話..我上個星期開始帶孝彥去奧海城個間”幼聯”上英文班,都幾好架..個Miss係ABC,對小朋友都好好耐性,因為我依家個度係”百冇”,所以只好去住奧海城先,等第日我地度有類似嘅tutor centre先轉囉..

祝各培正家長新年快樂!!...新一年喇..唔覺唔覺d小朋友又讀咗差不多半年喇...

Happy new year for all Pui Ching Parent.  It was so difficult for my son to wake up yesterday morning.  But he was very happy after he returned from school.  

On Dec I had chance to visit their 4th floor.  It contains a semi open playground with safty mat and around three class rooms large. They spend most of the time here during the sport day (sometimes they play at the gound floor playground)

Also, I was told that Jan 31 would be the day for getting the report from the teachers.  -- need further confirmation with teacher.

各位培正媽咪:

各培正家長:

我想大家都收到學校通告說有家長面談的時間了(31/1)(不知K2或是K3學生是否也是同一天呢?)真高興!終於等到有個較長的時間和老師討論一下小兒的表現了!希望小兒得到的評價不是太差罷  

我的面見時間是11:00-11:30,我想問問有沒有其他家長的時間與我差不多呢??因為我都很希望除了籍這個機會多些了解小兒在校表現外亦可認識多些家長(無論是否同班也好),亙相交流一下也好呀∼∼ 不知大家喜歡與否?因為我在想,若時間上能配合,說不定我們可以在面談之前或之後見見面,聊聊天也好呀!       

我係最早個組8:30-9:00.

我係 0900 ~ 0930 果組呀,唔知會唔會見到你呢 helloruby?
[img align=left]http://tinypic.com/n9j4j[/img]

呀∼∼∼Helloruby, Ellen,你地咁早∼∼ 咁我想問吓你地有冇興趣和時間大家認識一下呢..若可我係可以早d返學校架..     

我有興趣呀, 果日我要見兩位老師, 可以就 ellen 9:30之後.

仲有, 各位培正媽咪, 15號記得同仔仔囡囡著新年衫返學呀, 往年老師都會影番張集體相留念架.  

哦∼∼∼咁我要即刻同阿仔買番套靚衫先...   

新年進步!身體健康!
[img]http://www.fopix.net/d/1156209-2/P1011006.JPG[img]

Helloruby & 彥彥媽咪:
無問題呀,見

各位,

想問下k1係咪只收足3歲的小朋友?
我仔仔是10月出世, 係咪一定唔收?
要等多一年, 即3歲11個月先讀k1?

yes.

Micky 寫道:
各位,

想問下k1係咪只收足3歲的小朋友?
我仔仔是10月出世, 係咪一定唔收?
要等多一年, 即3歲11個月先讀k1?
該用戶已被刪除

‹ 上一主題|下一主題