用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 放完假收拾心情,準備第一次呈分試了,大家分享一下 ...
樓主: Eat_Sleep_Play
go

放完假收拾心情,準備第一次呈分試了,大家分享一下   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+Eat_Sleep_Play+於+16-06-02+

原帖由 紫蘿蘭 於 16-06-02 發表
我仔返嚟話今次中文好深,放學時,同學之間對下答案,大家都話深。小朋友識緊張了,之前佢地考完就算,今次 ...
其實去到小五,好多小朋友都有自己思想,知道升中重要性,學習態度亦早已形成。只係家長有時以為佢地唔知,其實小朋友內心都會好緊張自己架。

YmOra   說得對.  發表於 16-6-4 14:34

回覆:放完假收拾心情,準備第一次呈分試了,大家分享一下

我小朋友呈分試在禮堂考,氣氛緊張D。試卷又唔駛寫名字,只寫班別同埋學號,請問學校有甚麼用意?

chingman1976 發表於 16-6-3 09:24
我小朋友呈分試在禮堂考,氣氛緊張D。試卷又唔駛寫名字,只寫班別同埋學號,請問學校有甚麼用意?

...
我估係想公平d, 唔會偏私。我仔學校呈分試d卷係分開哂比唔同老師改。

引用:我小朋友呈分試在禮堂考,氣氛緊張D。試卷

原帖由 chingman1976 於 16-06-03 發表

...
似實習緊公開考試模式,升中後pre s1都應該係咁考

蘑菇 發表於 16-6-3 09:38
我估係想公平d, 唔會偏私。我仔學校呈分試d卷係分開哂比唔同老師改。
又真係會公平D

chingman1976 發表於 16-6-3 09:24

...

可能想學生習慣PS1考試模式,中英數份卷係咪跟足PS1試卷模式呀? thx.

咁嚴謹,我哋响返課室考,但本來同隔離位黐埋坐,而家考試要分開D枱獨立一行

引用:Quote:原帖由+Eat_Sleep_Play+於+16-06-02+

原帖由 紫蘿蘭 於 16-06-02 發表
我仔返嚟話今次中文好深,放學時,同學之間對下答案,大家都話深。小朋友識緊張了,之前佢地考完就算,今次 ...
我仔考完都話中文深,講幾題不供詞填充比我聽都係錯晒,佢口中話大部分同學都錯,今次真係冇眼睇

洋蔥頭媽咪  如果大家齊齊錯反而唔駛擔心喎  發表於 16-6-5 21:21

mansum92 發表於 16-6-4 23:32
我仔考完都話中文深,講幾題不供詞填充比我聽都係錯晒,佢口中話大部分同學都錯,今次真係冇眼睇

...
我哋今次數學深,好驚仲有英文同常識未考

引用:Quote:mansum92+發表於+16-6-4+23:32+我仔

原帖由 Eat_Sleep_Play 於 16-06-05 發表
我哋今次數學深,好驚仲有英文同常識未考
我明天常識及中作,後日數及普通話。上星期五考英文,佢話好易,用咗30分鍾做完,考試時間係有45分鐘的 唉!做咁快怕佢啲 careless mistake

紫蘿蘭 發表於 16-6-5 15:54
我明天常識及中作,後日數及普通話。上星期五考英文,佢話好易,用咗30分鍾做完,考試時間係有45分鐘的 :he ...
咁好嘅,咁短時間做完
我哋主科要考70分鐘,每科考成10版紙,寫到手軟

回覆:放完假收拾心情,準備第一次呈分試了,大家分享一下

捱埋今日放監

回覆:evayanyan 的帖子

祝大家仔女都考到自己最高水平!😄

我哋都要捱埋今日,聽日考常識

今日考完. 阿女總括話呈分試比較淺.

考得深, 我驚成績唔係幾好睇, 但大圍都唔識都仲好, 名次反而未必差
考得淺, 我更驚, 考小朋友"小心". 差一兩分名次可能差好遠

"我們唯一恐懼的就是恐懼本身(富蘭克林·羅斯福)" 算啦, 唔好自己嚇自己!!

引用:今日考完.+阿女總括話呈分試比較淺.考得深,

原帖由 小時了了 於 16-06-06 發表

考得深, 我驚成績唔係幾好睇, 但大圍都唔識都仲好, 名次反而未必差
我都是擔心!仔話這次比平時考試容易!我們越是容易越錯多

回覆:小時了了 的帖子

我仔都話比平時考試易,我都好驚佢唔小心,好緊張,明天開始對卷

引用:今日考完.+阿女總括話呈分試比較淺.考得深,

原帖由 小時了了 於 16-06-06 發表

卷深考實力,卷淺通常考小心,所以卷淺一般女仔會著數啲。
我都好怕出得淺,因我仔操心好易中招。

mansum92 發表於 16-6-7 17:26
我仔都話比平時考試易,我都好驚佢唔小心,好緊張,明天開始對卷
咁快對卷?無同學請假要補考咩?
‹ 上一主題|下一主題