用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 德望中學跟小學脱鈎了嗎?
樓主: 9284
go

德望中學跟小學脱鈎了嗎?   [複製鏈接]

學校揀人之餘 家長都揀學校
又有幾多德小家長有咁有人情味 就算有DGS/SPCC offer都唔跳船呢 呢D跳船case屢見不鮮
年年都硬係要走一堆精英 比著你係管理層 衰D講句都要止血

其實都好想知道其他女校嘅「跳船文化」如何 好似其他女校冇咁嚴重

waiwaibabe 發表於 17-1-28 20:46
學校揀人之餘 家長都揀學校
又有幾多德小家長有咁有人情味 就算有DGS/SPCC offer都唔跳船呢 呢D跳船case屢 ...

Gh 小學有條件走得甩入兩間神校的講緊5%

依家中學部比以往收少20-30%學生,影響的人數相差也太大了吧

講開止血,又唔見SMCC/SPC/MCS要止血?呢幾間收緊75-100%自己小學生咪又係ok。

係咪應該反省下GH中學出了什麼問題然後改善,先係根本,唔應該反而忽然減少收自己小學生?GHS嘅DSE中文科連續兩年grade5或以上只得嗰唔夠15%,中學部唔諗下教學出咗乜問題,走去cut自己小學學額做乜?依家GH小學中文程度好差嗎?唔收最差果20-30%小學生可以理解。但老實說在Gh小學排名50-70%程度不差,好大機會都仲係band1。佢地口口聲聲話佢地係睇緊15年(由幼稚園)/12年(由小學)教育之時,其實有冇少少汗顔?

不過,我明白,人情味今時今日係唔值錢的。所以家長和小朋友都只可以自求多福。

siden 發表於 17-1-28 22:53

依家中學部比以往收少20-30%學生,影響的人數相差也太大了吧
睇返gh 小學的功課(good friend 個女讀緊), 程度好深,就算70 percentile, 都應該band 1, 差極咪band 2A (少數), 咁都唔收, 其實中學部應該檢討吓, 而唔係cut 小學部學生。。

siden  咪就係囉  發表於 17-1-29 08:41

回覆樓主:

希望將來有所改變!

siden 發表於 17-1-28 22:53

其實他們的DSE成績很不錯,但想進一步提升成績一定是好事,但目的是?保band one a?保名校? 反而是我關注的。

我個人心中的名校band one a 是有教學特色,有理念(當然要講出做到的!),對社會及學生有承擔。

十五年教育的理念是我親身聽過的!

ilmsc 發表於 17-1-29 22:14

其實他們的DSE成績很不錯,但想進一步提升成績一定是好事,但 ...
15年教育,除了培正做得較好外,其餘既,聽完就算吧!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-1-30 14:51
SPC也不錯。
其他,真係信佢一成,

hkpapa852  對,SPC也不錯  發表於 17-1-30 14:54

hkpapa852 發表於 17-1-30 14:51

民生都可以,培正都有改變。

ilmsc 發表於 17-1-30 15:05

民生完全不能同佢地比。

幼稚園上得7成上小學,小學上中學的比例完全被SPC/培正比下去。

ilmsc 發表於 17-1-30 15:05
幼稚園收300+人到中學只有99個直屬位都算?
培正至少中學保証收番14x人
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-1-30 15:12

我覺得民生同GH一樣咁不可取。

上年GH最後階段收咗110個左右小學生即50%,同民生果99個直屬位都係一樣咁令家長忐忑不安。長期keep到級頭3份1成績除外。

73662710  德中40x6=240人, 但只收110個德小生,民生當然有改善空間,但個人認為可接受。   發表於 17-1-30 21:49
73662710  民生中一35x5=175人, 民小升民中每年穩定140+人,算唔錯。民中始終是津中,有責任收一些外校生。   發表於 17-1-30 21:46

引用:Quote:ilmsc+發表於+17-1-30+15:05+民生都

原帖由 hkpapa852 於 17-01-30 發表
咁事實,培小14X人可以升上培中,已經係確保中學部既學術要求,仲有唔少小學部學生係要外闖,只係數字上好睇。

siden 發表於 17-1-30 16:08
我覺得民生同GH一樣咁不可取。

上年GH最後階段收咗110個左右小學生即50%,同民生果99個直屬位都係一樣咁 ...
會否令到家長之間極不和諧呢?

siden  見GH的用家朋友,表面上又唔覺有問題,好多好friend  發表於 17-1-31 02:29

73662710:

個份母唔應該用中學學額,因為依家係講緊小學生有幾大機會上直屬中學,所以個份母應用小學人數。

民小約6班小1 (5至7班,多数6班),每班約40人,即全級約240人,就算上到小6有自然流失也應over200人。有錯請用家指正。咁直屬位得99個,就算最後有差不多140人入番民中,頂盡都係6成幾。SPC近9成,培正8成,我覺得民生同佢地有一段距離。

73662710  但民中本身比民小少位,篩走band 3和部分band 2生冇可避免。  發表於 17-1-31 07:45
73662710  同意,咁有得入spc,當然唔入MS.  發表於 17-1-31 07:42

mcl203 發表於 17-1-30 16:41
咁事實,培小14X人可以升上培中,已經係確保中學部既學術要求,仲有唔少小學部學生係要外闖,只係數字上好 ...

培正小学能外闖既学生……都只能係最top top果1x个吧~細果果时9班小学,9班中学,真係未惊过上唔到中学部,求其年年升到班就可以。而家得6班中学先要爭下担心下~不过听講100名內唔洗担心,之後果d要努力下啫,仲可以靠下体艺同自行階段入。以前外來生都唔多,派到入黎都喊哂口,話派入中中好失望……

其實他們的DSE成績很不錯,但想進一步提升成績一定是好事,但 ...

這似乎有些継章取義⋯⋯
小學取錄學生時,GHS是很少數不是已學術去考核,不是像其他名校一般,他們是以性格行先(我相信), 這是我很佩服的。他們看的是15年教育學生,這也是真的,新的小學校長上場後,進行一些改革,也是以學生為本,不是再是死讀書了(確實這年代也不合適了),睇得出校長非常有心辦教育,很有遠見。

可惜,有些同學真的不適應,包括家長,我們上一代如在港讀書,都身受其害,死讀書那套已經行唔通。由開始改革至上年畢業生,已經有三、四年。上唔到德中的同學,當然傷心,因大多同學都給學校6年的紛焳,很有歸屬感,但如理智些想下,免強冇幸福,去別的學校,可能另自己更發光發亮。

其他半龍,全龍,中途轉車,都大把人在,唔通要大籮大鼓講比人聽?
DGS, 你覺得他們可全收小學部,錯覺來,DGJS往年唔夠100人,DGS學額超過200,就算話100%收取小學部,有何出奇。
GHPS, 往年200小六生左右,GHS有240個位,又GHPS其中有些考了別的學校,包括有些要更上一層樓,有些自動跳,船,最終上了GHS有6成幾,即粗畧估計,德小可上德中的應7至8成,但有人放棄吧了

道聽途說

可講這麼多,是不想

這似乎有些継章取義⋯⋯
小學取錄學生時,GHS是很少數不是已學術去考核,不是像其他名校一般,他們是以性格行先(我相信), 這是我很佩服的。他們看的是15年教育學生,這也是真的,新的小學校長上場後,進行一些改革,也是以學生為本,不是再是死讀書了(確實這年代也不合適了),睇得出校長非常有心辦教育,很有遠見。

可惜,有些同學真的不適應,包括家長,我們上一代如在港讀書,都身受其害,死讀書那套已經行唔通。由開始改革至上年畢業生,已經有三、四年。上唔到德中的同學,當然傷心,因大多同學都給學校6年的紛焳,很有歸屬感,但如理智些想下,免強冇幸福,去別的學校,可能另自己更發光發亮。

其他半龍,全龍,中途轉車,都大把人在,唔通要大籮大鼓講比人聽?
DGS, 你覺得他們可全收小學部,錯覺來,DGJS往年唔夠100人,DGS學額超過200,就算話100%收取小學部,有何出奇。
GHPS, 往年200小六生左右,GHS有240個位,又GHPS其中有些考了別的學校,包括有些要更上一層樓,有些自動跳,船,最終上了GHS有6成幾,即粗畧估計,德小可上德中的應7至8成,但有人放棄吧了

道聽途說

可講這麼多,是不想

QQMonkey 發表於 17-1-31 09:21
這似乎有些継章取義⋯⋯
小學取錄學生時,GHS是很少數不是已學術去考核,不是像其他名校一般,他們是以性格 ...

上年GH小學上中學,2016年7月時的實数只有106人。

邊有6成幾ar? 6成幾係早兩、三年前嘅"歷史"数字。106/225只得47%,就算我估小6人数有時每班少兩三人,根本只有50%。

一早已已經講過,GH有條件跳走去兩間神校甚至協恩的約5%。因為不能參加中學自行分配,因成績佳而叩得了門去名津的也不會多(有見部分名津要求或prefer自行曾經選過該校,就算唔駛都唔荒易叩)。加加埋埋,成績好"自願離職"的我估不會多於8-10%。

咁如要幻想GH頭7-8成都入得番中學,我只可以說你係太一廂情願。

St Paul concent幼稚園K1入,2歲已經揀人。SMCS/MCSPS係津校,更加冇得揀。

仲有,GH between頭50-70%呢班人,很大機會大部分仲係band1, GHS冇信心教得好佢地嗎,自己親生女來的咁點解SMCS/MCS/SPC甚至St stephans girls school等又可以?

I think I had better stop saying too much here. GH primary school is a very good primary school indeed and I do have great respect in the school management system. I understand every school wants to strive for academic excellence.  I am just feeling sympathetic for my friends who are so worried about the secondary promotion prospect. The percentage now is having such a big gap compared with 5 years ago and leaving my friends unexpected and unprepared.

Yanamami 發表於 17-1-31 08:43
培正小学能外闖既学生……都只能係最top top果1x个吧~細果果时9班小学,9班中学,真係未惊过上唔到中学部,求其年年升到班就可以。而家得6班中学先要爭下担心下~不过听講100名內唔洗担心,之後果d要努力下啫,仲可以靠下体艺同自行階段入。以前外來生都唔多,派到入黎都喊哂口,話派入中中好失望……
看到培正fb關於培正生拿九龍城傑出學生獎的相片,一幅大相影住位妹妹著住DG校服去代表培小領獎!

真尷尬,超攪笑,感唏噓!

BTW,果位妹妹應是 "我係小廚神2"的Selina!

小鹿揀學校 發表於 17-1-31 10:07
看到培正fb關於培正生拿九龍城傑出學生獎的相片,一幅大相影住位妹妹著住DG校服去代表培小領獎! ...
知道,認識的~全級第—外闖十二分正常。

QQMonkey 發表於 17-1-31 09:21
這似乎有些継章取義⋯⋯
小學取錄學生時,GHS是很少數不是已學術去考核,不是像其他名校一般,他們是以性格 ...
DGS就是全数接收JS的学生,所以今年外校生先競争得更激烈,皆因多了-班40人JS升上中学部,外校生收少幾乎-半吖~~視乎中学想外校生競爭定係小学部学生競爭有限学位啫~

siden    發表於 17-1-31 10:34
‹ 上一主題|下一主題