用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 選校感想
樓主: hkpapa852
go

選校感想   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 16-10-5 08:59
問心, 10個家長有8個話會為小朋友選間合適既學校, 到底所謂合適係基於D乜? 係咪完全無需要"合適家長既要求/ ...
選到一間合適既學校就係可以令小朋友愉快而有效地學習, 樓主搵唔到唔代表其他家長唔得

ACE2126 發表於 16-10-5 16:42
加把咀

1. 入大學係睇個人底子同個人努力. 學校作用唔及自己大

Sorry, 第2点無法認同...你咁講,完全係抹殺咗好老師的努力及付出!

thousandtwinkle    發表於 17-9-26 17:29

punlik 發表於 16-10-5 15:12
多謝hkpapa852既分享.我與hkpap852大部分既看法是一致既.但直資私立一條龍中小學方面值得討論.
1. "考入 ...

其實直資一條龍學校大既問題係, 當自己係B1中學個幾間, 暫時未見過有提供較合適B2中或以下成績既學生應付日後升學/就業既課程, 如"應用學習" (呢類課程類似以前職業先修, 不少B2官津中學都有為學生提供, 部份自認係B2既直資中學亦有提供).

如果真係B2/B3料, 家長應該早D去諗吓, 係咪應該安排子D去讀D有提供"應用學習"課程既中學, 或者高中轉去公理高中書院/兆基創意書院等, 早D發掘一技之長好過啦! 仲留係度等多幾年等DSE淘汰?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

頗贊同hkpapa852嘅觀點。除非自己細路真係讀唔上,否則都係傳統學校比較實際。希望少功課,唔好谷,但又期望孩子可以升讀大學確實幾一廂情願吓。甚至讀IB或在外國讀書都冇可能一直happy落去,到high school一樣要發力。而且好多堅讀書嘅外國大學好"chur",我親眼見到好多year 1嘅同學仔到final year已經晤見咗,有啲轉major,有啲直情要轉校。

所以我覺得都係一分耕耘一分收穫。本地傳統學校喺谷小學中學,外國係谷高中大學,結果讀書都係要付出,唔怕辛苦,才有收獲。

ACE2126 發表於 16-10-5 16:42
加把咀

學校是否全沒功勞? 不能一概而論

2. 中學間間老師水平同教法都差不多. 只是同學之間差異大.
好同差既教師, 都能令同學間既差異收窄, 分別係一個係提升弱者, 另一個係拉低強者. 所以, 老師水平真係無乜分別?

4. 小學著重多功課、測驗、補習, 只會消滅學習興趣. 但有升中壓力, 學校父母都無可奈何
呢樣要睇小朋友性格, 同家長如何配合.

7. 所以小學最好有接龍中學, 可以全心發展教育, 無須顧及為升學操練.
又去番呢一個問題, 如果官津校, 呢一點係必死困局, 直資還好一點. 但接龍中學部如果沒有為能力較遜的學生提供額外/合適支援, 最後亦只係浪費呢班學生既時間

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

punlik 發表於 16-10-5 17:23
直資一條龍學校,學生就算考不成DSE,都會繼續進修, 出來做野既極少.
你所講既渠道並非中產家長既選擇 ...
DSE唔得, 繼續讀AD/HD? 毅進? 定係即刻遠走他鄉? 之後3年又3年?

讀完我講個D課程, 一樣可以升讀degree/AD/HD, 或者直接就業

punlik 發表於 16-10-5 15:12
多謝hkpapa852既分享.我與hkpap852大部分既看法是一致既.但直資私立一條龍中小學方面值得討論.
1. "考入 ...
部分學校自己培養既親生仔未考DSE.

其實我對呢點極之反感, 入得該校就係該校學生, 點解一定要分甚麼親生仔/非親生仔?

近年不少學校/學校長都以此為學校成績不理想既籍口, 實在令人討厭.

ACE2126 發表於 16-10-5 17:23
唔係啩,有殺左咩?

我話水平同教法,同個人熱誠係第二樣野.

上面hkpap852已指出好老師同唔好老師嘅分別。唔好話中學,到大學都係。跟住個好嘅老師、教授, 會啟發你學習,点會冇分别,除非你冇上堂。

Felix223 發表於 16-10-4 23:10
如果係真心信主無所謂,我自己身為教徒好反感D人為小學加分而去做偽教徒。就算比你有25分,天主都未必保佑 ...
教會辦學除了服務社群,另一主要目的就是吸引未信者信主。其實教會應該知好多父母返教會只為領洗紙和brother/sister嘅推薦信,但都會盡力教主日學,因為可能真的有人因此信主。就算現在唔信,誰知會否他朝一日佢會想起聽過嘅道然後信主?所以我覺得就算只為計分而入教會都是好事。

hkpapa852 發表於 16-10-5 11:31
難得有人認真回覆, 我先回應呢點:

4 駛費 - 我係窮鬼加老餅, 唔認為"一體一藝"係必然, 覺得幾時都要睇送食 ...

"如果本身小朋友無興趣, 我唔會迫小朋友去學 (除咗游水呢項我認為求生技應該要學識), 更加唔會因為學校需要幫佢做D無謂嘢"

你講呢D, 段估你都係老餅一名! 哈哈!

昇中確係靠學業為主, 但亦唔少希冀培養體藝入校隊樂團第時衰左有得求情, 或者出公海搏. 攪得呢D 又係初小開始!

其實呢個年代, 仲多唔多好似我呢D 老餅, 一心一意, 一注獨贏學業?!

TsurugaRen 發表於 16-10-5 17:44
教會辦學除了服務社群,另一主要目的就是吸引未信者信主。其實教會應該知好多父母返教會只為領洗紙和brothe ...

其實當年有不軌目的, 後來變左虔誠信徒大把人.

之前聽到有兩位老夫婦, 個老公話想當年就係想做走入羊群既狼!

天上既老細都唔MIND 啦...

Felix223  AGREE  發表於 16-10-5 17:50

TsurugaRen 發表於 16-10-5 17:44
教會辦學除了服務社群,另一主要目的就是吸引未信者信主。其實教會應該知好多父母返教會只為領洗紙和brothe ...
呢點你所講都有道理, 我之前亦無意冒犯其他去信主的朋友, 只是有某人態度非常無禮.

ACE2126 發表於 16-10-5 17:41
1. 學校功勞最大係風氣, 同埋將能力接近的學生組合來教. 但兄弟爬山, 始終要自己努力

2. 老師你唔好抱太 ...
師兄, 請教你信唔信12年一條龍會多D 時間循序漸進, 唔駛好似有昇中爭凳仔既小學咁段段谷?!

ACE2126  信  發表於 16-10-5 17:51

retriever 發表於 16-10-5 17:44
"如果本身小朋友無興趣, 我唔會迫小朋友去學 (除咗游水呢項我認為求生技應該要學識), 更加唔會因為學校需 ...
老唔老餅我唔敢講,我只係好現實咁因應現實需求啫。
對於想靠體藝入名校,我唔會反對人去做,不過最好事先瞭解清楚目標中學想要D咩體藝人才。

引用:Quote:retriever+發表於+16-10-5+17:44+"如

原帖由 hkpapa852 於 16-10-05 發表
老唔老餅我唔敢講,我只係好現實咁因應現實需求啫。
對於想靠體藝入名校,我唔會反對人去做,不過最好事先 ...
靠體藝入,除時要簽附加條文有獎先有獎學金之類。另靠體藝,入到大學嗎?

‹ 上一主題|下一主題