用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 一線名校比二缐學校谷的迷思
樓主: 明天更好!
go

一線名校比二缐學校谷的迷思   [複製鏈接]

Yanamami 發表於 16-10-27 07:42
唔係禁点上英中?家下O咀好过升到上中学O咀了……DBS中-就中三程度,中三就DSE程度(听番黎咋~)。早 ...

我朋友話DBS小一就已經小三程度, 小一完結已經教咗simple present, continuous, past 同 future tense。當然有人可以好高分, 但攬炒的也不小。

Cowbit 發表於 16-10-27 08:07
我朋友話DBS小一就已經小三程度, 小一完結已經教咗simple present, continuous, past 同 future tense。當 ...

語文等同津校高年級唔奇。

睇書多,語文係可以超前好多。

retriever 發表於 16-10-27 08:11

我見過有d小朋友真係書不離手的, 好羨慕。
我都訓練緊我仔睇多d書, 好多unseen dictation都係睇得多書有著數。

retriever 發表於 16-10-27 08:11

Grammar 係要明點解咁用先得,睇書多可以令佢識好多詞彙同故事結構,但運用文法都要老師/父母解釋先得。好多西人既串字/Grammar 都好差架

Nath 發表於 16-10-27 08:42
Grammar 係要明點解咁用先得,睇書多可以令佢識好多詞彙同故事結構,但運用文法都要老師/父母解釋先得。好 ...

細路重來無學gramma, 主要係睇書多。

但網上平台有d gramma練習遊戲,唔知點解會識,我估佢係usage角度去答。

而家小一學校主要亦係讀本教英文。

retriever 發表於 16-10-27 08:48
細路重來無學gramma, 主要係睇書多。

但網上平台有d gramma練習遊戲,唔知點解會識,我估佢係usage角度去 ...

遲d你試下比d past tense, present continuous tense 等佢做,如果唔使教都識就真係好叻女喇。

retriever 發表於 16-10-27 07:27
點解donate果題,文中有無提下? 定諗著你地上網伸延閱讀?

Donate money前一句有話佢divorced 咗!但佢divorced咗又唔等於佢要捐錢喎,我地結過婚就明單親會好辛苦,所以佢想幫下人,但小朋友未結過婚,我地身邊又少單親家庭朋友,我小朋友直頭唔知單親家庭有咩問題需要幫呢?所以有時都幾考小朋友有無成熟嘅思維囉。

Cowbit 發表於 16-10-27 08:07
我朋友話DBS小一就已經小三程度, 小一完結已經教咗simple present, continuous, past 同 future tense。當 ...
DBS 小一讀小三程度?

Yanamami 發表於 16-10-27 07:42
唔係禁点上英中?家下O咀好过升到上中学O咀了……DBS中-就中三程度,中三就DSE程度(听番黎咋~)。早 ...

老實講,個張feedback sheet,我俾讀緊你細女學校嘅家長睇,都嚇咗一跳...

我地學校真係出名少功課、少測考,但辛唔辛苦?我呢幾年覺得,如果小朋友跟晒學校嘢後,仲有時間培養一至兩項特技,咁呢種小朋友係我地學校真係會如魚得水,仲會好多時間發揮自己潛能!

No pain no gain! 機會留俾有準備嘅人,好希望準備咗六年後,小朋友下一個六年會如魚得水,游上佢自己最想入嘅學府。

crystalwsm 發表於 16-10-27 00:37
小五問:Do you like reading?呢個問題連一年級都唔會咁問,我講緊我哋學校
...

仲要抵死到,我女答咗Yes, I like reading. 我話完喇?佢話緊係完喇,佢都無問我why, 我又完整句子喇! 學校訓練到佢地睇題目好叻,所以咩pre s1, tsa對佢地黎講,小菜一碟!

snow228 發表於 16-10-27 09:51
DBS 小一讀小三程度?

英文科啫
咁佢地出咗名英文好嘛
功課小, 不過係咪愉快學習就要睇人了

很佩服樓主一直伴讀女兒,所以女兒識哂,咁一唔一缐,名唔名校,谷唔谷,都難唔到你女兒喇!加油go go go
存感恩的心
‹ 上一主題|下一主題