用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SPCC 2nd interview內容一問
樓主: cody214
go

SPCC 2nd interview內容一問   [複製鏈接]

陽光點的歌 發表於 16-11-8 22:15
有這個想法係好正常.不過我性格真係比較樂觀同相信這學校,教出來的學生及其家人懂得什麼叫跟不同人不同背 ...

多謝你分享
等你好消息^^

penguinding 發表於 16-11-8 22:17
多謝你分享
等你好消息^^
客氣了啦你小朋友下年讀k3還是小學?
考慮下考spcc 不用怕別人眼光

回覆:陽光點的歌 的帖子

在家長方面,事实並不是你們一廂情願想得這麼簡單。一係你们不出席任何活动,否则家長一見面,住那及做什么工作,各家長已经心裡有数。
可能你们不太介意,但是囡囡慢慢便会知道及感受到大的分别。如果在壞方面看,自卑感縂会一定有。自己再想想吧。
因为太多家長的背景並不是你們所想這麼簡單。如果你是好背景的家長,你会想小朋友跟自己背景相似玩耍。
现实是這樣。

hppa    發表於 16-11-9 00:15

陽光點的歌 發表於 16-11-8 22:31
客氣了啦你小朋友下年讀k3還是小學?
考慮下考spcc 不用怕別人眼光

下年k3呀,多謝你鼓勵(emoji)

iedummy 發表於 16-11-8 23:31
在家長方面,事实並不是你們一廂情願想得這麼簡單。一係你们不出席任何活动,否则家長一見面,住那及做什么 ...

如果咁講所有直私學校都會有這情況發生,你覺得除左spcc外其他直私學校就唔會係咁:(?收一千 二千 三千 六千都有唔同學校,但真係得高收入家庭讀咩?!讀津校就一定無錢?
如果怕就唔試直私當然可以,每人選擇唔同,有人會努力改變有人會墨守成規,無分對錯,只係用什麼角度及心態去對待。

回覆 iedummy 的帖子

我都覺得學校話唔會透露,其實都不用特別透露,小朋友傾下計就知啦! 不過我都相信學校的小朋友係唔會歧視不同階層的人,因為學校咁強調品德培育。只係家長要同自己小朋友傾下計輔導一下正確價值觀念。

penguinding 發表於 16-11-8 23:44
下年k3呀,多謝你鼓勵(emoji)

試唔試無標準答案,不過我會鼓勵如有機會應該好好想想試一次

AEteam 發表於 16-11-8 23:52
回覆 iedummy 的帖子

我都覺得學校話唔會透露,其實都不用特別透露,小朋友傾下計就知啦! 不過我都相信學 ...
是呀,我聽現在讀緊朋友向我分享是貴族係外界標籤,學校是沒有這樣想法,不過無可否認讀spcc有好多富貴家庭,不過有錢又點無錢又點--?富貴家庭更加想仔女有錢又有品,站在另一角度睇相反可能會鍾意同我地相處。人同人相處無絕對

3hearts    發表於 16-11-9 00:43

回覆 陽光點的歌 的帖子

我相信iedummy 只是善意提醒家長你要有心理準備,不是想像中咁完美,不竟她是用家,她又不是叫你放棄。津校當然有家境好的家庭,但他們不會有什麼心理壓力的。 我個人覺得你小朋友有offer 的機會很大,如果小朋友有機會,一定要試。加油!

引用:在家長方面,事实並不是你們一廂情願想得這

原帖由 iedummy 於 16-11-08 發表
在家長方面,事实並不是你們一廂情願想得這麼簡單。一係你们不出席任何活动,否则家長一見面,住那及做什么 ...
好明白,女女 k1 時已講人地有車,點解自己無車,小朋友比較之心一定有,到佢大左,人地放假去歐洲,我地只去澳門,小朋友可能會自卑,除非班上一樣有基層,否則小圈子形成會孤獨。唯有靠父母不斷洗腦,心中富有既道理

陽光點的歌  日日都同仔女傾計係好好方法
加油  發表於 16-11-9 00:18
hppa    發表於 16-11-9 00:15

AEteam 發表於 16-11-9 00:03
回覆 陽光點的歌 的帖子

我相信iedummy 只是善意提醒家長你要有心理準備,不是想像中咁完美,不竟她是用家 ...
哈,我知道。。可能用文字表達有點不好,我真係明白的不過只係都想分享下我們這些家庭應該要更懂得珍惜機會,怕的問題一定有但要識唔同角度睇,正所謂怯就一定輸

DevilPig 發表於 16-11-9 00:08
好明白,女女 k1 時已講人地有車,點解自己無車,小朋友比較之心一定有,到佢大左,人地放假去歐洲,我地只 ...
富貴家庭都係靠父母洗腦做人唔係用錢衡量,唔好有土豪想法要做品格好無分富貴還是貧窮

回覆 DevilPig 的帖子

朋友仔女讀CIS,佢講過一個笑話,她說學校好多小朋友根本唔知business class / economy, 因為出國係用私人機(無論係租定自己有)。佢話有一定心理壓力,因為現今小朋友興playdates, birthday parties,有時又會約埋去學嘢,多社交活動,就會有比較。但朋友老公係banker,已經係收入好, 但佢都feel like minority。不過CIS 又可能係另一個層面。

hppa    發表於 16-11-9 00:19

AEteam 發表於 16-11-9 00:17
回覆 DevilPig 的帖子

朋友仔女讀CIS,佢講過一個笑話,她說學校好多小朋友根本唔知business class / econ ...
哈 正所謂天外有天 人外有人

引用:Quote:DevilPig+發表於+16-11-9+00:08+好明

原帖由 陽光點的歌 於 16-11-09 發表
富貴家庭都係靠父母洗腦做人唔係用錢衡量,唔好有土豪想法要做品格好無分富貴還是貧窮
...
父母,大人無階級之分,係在下者自己產生既自卑。。。不過咁講,當日我報名,我媽亦苦口婆心講,入左去會好辛苦,上到中學,唔好睇小小圈子既力量,我當日回她一句:因為我地心中自卑,所以認定小朋友自卑。我同你一樣有報名,希望小朋友可以有機會,發展所長。

回覆樓主:

其實每所學校都有不同背景的學生和家長,逃避也不是辨法。
小學時早期小朋友應沒問題,没比較。比較的是大人自己。大人自己不要自卑就可以了。
小朋友大大下就要睇佢自己識唔識諗了。學校當然會培養佢地正確的價值觀,但大人也要提醒小朋友。
價值觀要注意,但學校一定是好學校,有機會就不要因自卑而放棄。

DevilPig 發表於 16-11-9 00:30
父母,大人無階級之分,係在下者自己產生既自卑。。。不過咁講,當日我報名,我媽亦苦口婆心講,入左去會好 ...
祝好運!做人不要自卑 同時都不要自大 :]

bigheadchiu 發表於 16-11-9 00:58
其實每所學校都有不同背景的學生和家長,逃避也不是辨法。
小學時早期小朋友應沒問題,没比較。比較的是大 ...
講得十分好喔

學校經常提醒學生要樸實及家長要低調(學校講明不鼓勵生日會,不鼓勵比較),強調學校不是貴族學校,雖然事實有些學生確實很貴族,但絕對不是大部分,而且家長們還很謙虛,原意分享經驗,當然每個群體都總會有些人不易相處,那就不要放在心上。至於小朋友方面,正如上面jm所講,其實只要家長給予正確的價值觀,問題不大,我覺得學校這方面做得不錯。

澄澄7_16 發表於 16-11-9 01:26
學校經常提醒學生要樸實及家長要低調(學校講明不鼓勵生日會,不鼓勵比較),強調學校不是貴族學校,雖然事 ...
睇黎你係用家@@我仲記得校長同我地sec in時仲有講一句係不鼓勵開生日會,同時小朋友生日應給予信息係陪媽媽!因為生日個日係媽媽最辛苦一日!所以我同完校長傾計後更加愛spcc 哈哈
‹ 上一主題|下一主題