用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 朋友的囡囡有"大腦麻痺症",有無其他小朋友一樣? ...
樓主: Li_vivi
go

朋友的囡囡有"大腦麻痺症",有無其他小朋友一樣? [複製鏈接]

Re: 朋友的囡囡有"大腦麻痺症",有無其他小朋友一樣?

超級魚,

唔緊要啦~~~ 如果你唔得閒可以唔駛專程去藥房問..

唉~~~ 都唔知點解亞女成日都係甘間唔中就會發燒~~令人好頭痛~~ 好似尋晚甘~~ 佢發燒38.1度幫佢沖多次涼+食埋退燒藥+訓覺藥(11:00食)......到半夜2:00醒左唔訓~~係到喊....抱佢都喊~~~ 甘我本身都好累~~ 由得佢係我身邊喊....到3點幾佢咬咀....e+變左豬咀~~~有時令人氣餒.

甘朗朗e+仲有無內出血呀!!! 搵唔到原因比較煩惱!! 做邊種手術都會有危險~~~ 唔駛怕你要相信醫生~~~ 佢地係專業的~~

返工的難處就係當小朋友唔舒服時唔可以請甘多病假, 奈何我們無得選擇~~~

又要帶亞女睇醫生~~~~ (佢今早10:00退左燒~~ 不過佢有咳+痰) ..... 再唸唸~~

姊妹們加油~~

bell~~

Bell,

朗朗而家的血色素比正常的都係低d, 所以醫生話要佢做腹腔鏡檢查...

囡囡有無打肺炎鏈球菌針...

超級魚

超級魚,

亞女e+又有燒37.8度~~ 決定e+帶佢睇醫生~~~ 因為又痾水屎次數多左~~ 剛剛星期六日都佢痾左一次, 係正常的..
我懷疑佢感冒菌入腸肚痾~~~

亞女仲未打肺炎鏈球菌針呀~~~ 想帶佢打時~~~ 佢又發燒~~~ 攪到e+仲未打呀~~~

朗朗打左未????

甘e+朗朗駛唔駛再乒醫院輸血呀~~~

bell~~

Bell,

佢黎緊6/7要入院覆診再抽血驗...但暫時應該唔洗輸血...

亞女成日肚

超級魚,

亞女尋日睇左醫生話佢空氣中的病毒感染(傷風感冒) , 佢話亞女今晚d燒就會退定, 至於今次點解會肚痾 , 因為亞女唔舒服影響左佢d消化系統 , 難於分解食物會令到佢肚痛+肚痾...
我都好想好好照顧佢 , 尋日醫生都話亞女做乜最近身體差左甘多~~~ 我都想知~~~

都ok啦~~ 暫時唔需要輸血~~~

bell

朗朗未打肺炎鏈球菌針, 原本安排22/6打, 但因為19/7要做手術, 醫生話怕佢會發燒, 影響做手術, 所以唔打住..

超級魚

超級魚,

朗朗如果打會去邊到打呀~~ 幾多元一支呀~~ 我想睇下邊到平d~~~ 我仲想幫亞女打埋水痘針~~~

等亞女好番先考慮比佢打~~~

bell~

Bell,

肺炎針朗朗會係醫院打, 因為朗朗今次入院, 高級醫生幫佢安排o既, 但係而家就無得打住啦...

我2個小朋友都係1歲多就打佐水痘針啦, 佢係將軍澳仁安分科診所打o既, 大約$4xx, 不過唔知而家加佐價未...你可以打電話去問下, 佢地都唔係太貴, 中價啦...要打啦, 因為打佐出都會出小d, 小朋友低坑力咁弱, 打佐好好多...唔洗出咁多粒嘛...但係囡囡要無發燒先可以打喎...

超級魚

超級魚,

肺炎針點解可以係醫院打~~~ 之前吳醫生話醫院無得打~~要我自己帶亞女出去私家打~~~ 係呀~~ 我都要等亞女無發燒之後2個星期先會比佢打~~~

好呀~~ thanks~~ 我會打電話去問下~~ 如果同亞女平時睇開果個醫生price差唔多都可能會出去旺角中心到打~~ 方便d.......

亞女今日完全退哂燒, 不過佢個人就有d累~~ 我最憎佢尋晚半夜又咬啞....攪到個咀+舌頭+牙都有血跡~~~

e+出面落好大雨呀~~ 你有無帶傘呀~~ 唔好淋病呀~~ 你對仔女需要你照顧的~~

bell~

BELL,

因為朗朗身體太弱, 加上內出血, 所以吳醫生先會建議佢盡快打係醫院打肺炎針囉...加上, 朗朗是在聯合出生的, 由開始到現在都是顧問醫生跟開的CASE, 但而家乜都要等佢做完腹腔鏡先得講...

超級魚

超級魚,

原來係甘~~~  都不必太擔心 .... 我會朗朗祈禱~~~

bell~~

原文章由 Li_vivi 於 05-6-10 16:30 發表
大家係度傾o下.   

我有數個學生都是大腦麻痺的,
他們的症狀各有不同...
不過, 我覺得最緊要是跟進治療師的訓練,
才可以幫到他們
當然, 還要給予他們一個快樂的童年吧!

你係痙攣協會的姑娘呀~~~
都唔知點解症狀唔同都會歸埋一個名目~~
好似我個女甘成日都唔舒服~~ 好難返中心跟進治療師的訓練,
當然, 我都希望盡我能力給予她一個快樂的童年吧~~
不過, 身邊另一個唔配合會好困難~~

BELL,

朗朗入院做腹腔鏡的日期越近, 我O既心情就越煩....佢身體咁差, 真係唔想佢做手術...佢6/7入院做檢查, 吳醫生話佢D血色素同2星期前一樣無跌到, 我都好開心...但內出血的原因一直未搵到....

琴日我同朗朗係屋企開佐個5歲生日會, 佢好開心.....

超級魚

超級魚 & Bell

妳地好嘛? 郎郎同敏淇近排好嘛?

上次咪話我bb個頭仔笠左d既, 後尾見佢嚴重左好多, 成個頭頂笠晒, 即晚抱佢去左A&E, 留院3日, 依家冇咩野大礙喇...

fan fan,

咁醫生有無話點解會笠落去o既?

超級魚

原文章由 fan-fan 於 07-7-9 12:05 發表
超級魚 & Bell

妳地好嘛? 郎郎同敏淇近排好嘛?

上次咪話我bb個頭仔笠左d既, 後尾見佢嚴重左好多, 成個頭頂笠晒, 即晚抱佢去左A&E, 留院3日, 依家冇咩野大礙喇...

超級魚,

我好明白你作為朗朗的母親心情~~ 明明知道仔仔幾時入院做腹腔鏡, 不竟會有擔心情況出現~~ 假如係我亞女做的話我都會好擔心~~ 難道你忍心唔比朗朗做呢個test 咩~~~

一齊由主去按排~~我會為朗朗祈禱~~~

唉~~唔知點解亞女每個星期總會發燒一次, 總會睇一次醫生~ 攪到好似習以為常甘去探醫生~~今日又發燒39.2度~~ 醫生話過濾性病毒喎~~ 不過就唔知點解亞女d大便依然甘糊~~ 今日囉左亞女d大便去化驗所化驗~~~

我亞女係一個洗$$怪~~

早兩日我弄傷左條腰去睇跌打又$500....好心痛~~~

bell~~

fan fan,

最近點呀~~~ 加入左full-time mami .....應付到嗎???

亞b問題係乜東東~~

bell

超級魚

其實醫生都冇實質話個原因出黎, 因為阿仔入院果晚係SAT, 跟住SUN個腦科醫生冇返, 要等到MON佢黎到時阿仔個頭已經脹返, 佢禁兩禁就話冇野, 可以走得.....
仲話如果下次係咁, 記住要影低幅相俾佢地睇wor...

不過經佢地講話係冇問題, 我都安心d囉...

Bell

其實我只係暫時做full-time湊仔婆, 同公司請住no pay leave 咋!!  最理想當然係唔駛做啦, 不過銀根短缺嘛...., 所以依家都好煩惱 ....

依家湊阿b暫時都OK啦, 就係累d囉, 因為佢鍾意日間訓覺, 夜晚就蝦人抱佢....

同埋佢訓覺時, 發出 kei kei ku ku 咁好大聲, 同埋訓得唔"淋", 好易醒, 妳囡囡有冇咁情形架?

仲有想問下你, 你囡囡bb時打果d針, 係咪全部都係健康院打呀, 有冇去私家打呀, 果d咩5合1, 6合1咁呀?
‹ 上一主題|下一主題