用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 聖羅撒小學 CHAT ROOM
樓主: AmyWonglo
go

聖羅撒小學 CHAT ROOM [複製鏈接]

Re: 聖羅撒小學 CHAT ROOM

我個女一向最憎英文,而家都憎英文...hehe..過左一個暑假,佢d英文程度係跌番去N1...hahaa....連26個字母都要由頭讀過...hahahaha
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

醒目開學勳章

我個女B班無印仔喎!

妳地訂邊間冬季校服呀?

心心媽,cameo,
會訂金綸,穩陣D!明天交表格了。
有沒有捐錢參加「便服日」呀!

我都係訂金綸呀,,,其實我女4年幼稚園都係去金綸買o架,另一間我唔清楚,但金綸d料好耐洗,我平時都係日日掉去洗衣機,讀左幾年幼稚園訂金綸都好好呀,,,所以都會一定揀佢的啊!
我入左20蚊俾佢捐錢囉,象徵式叫俾個女去捐吓囉,,,,奬券就買一張,,都係象徵式咁囉,,eheheheh
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

係喎,我今日行開sogo,見到好多圖書減價,我之前去開商務睇d英文圖書都唔多啱心水,其中我想搵d好簡單o既英文,但又唔可以故事太低能喎,所以一直都搵唔到啱個女的~
因我見佢地一星期有幾日都要"早讀",我買左幾本係迪士尼故事的,我個女勁鍾意迪士尼d童話故事o架,白雪公主灰姑娘o個d呢,呢d書通常英文都好深o架,但佢有分level,level 1有winnie the pooh,toy story等等,只要陪佢讀一次佢都跟到,因為好淺啊,我重記得winnie the pooh第一頁係"winnie the pooh was a fat little bear".....
你地得閒都去睇吓丫,而家29.9一本,書面係硬皮,內頁都好靚o架,公仔又靚,,,hehehehhehe..我個女未試過會鐘意英文書的啊(佢好憎英文的)

cameo,
廸士尼公主系列對小女孩實在太有吸引力,我囡囡書包個本都是公主系列,但太深了,她都唔識,但又為了內頁圖畫一定要帶。
我覺得Oxford Reading Tree 幾好。

醒目開學勳章

我個女上星期五逃學一天同我去左disneyland呀,所以唔知要bring錢tim.

頭先12:30金綸打電話比我,話幫緊我個女度身,問我訂幾多喎!我訂了一件校褸,2件shirt,1條skirt,1套運動衫,1套運動外套加綿"理",妳地又訂幾多呀?

早讀的圖書,我諗住去clubhouse和圖書館借咋!

係咪下星期開始要默書呢?

我只是填了表格,但沒有給錢,要今天俾錢?都唔知碼數,碼數不同價格有別的,又沒有收電話,唔知是否沒有替我囡囡度身呢?

我無去開圖書館o架,以前都懶同個女睇課外書,而家買就真係要佢睇囉,唔可以淨睇公仔囉,去買d簡單d,咁等佢讀吓字囉!hehehe~
我訂金綸訂左,校裙恤衫各一,長袖運動衫一件,運動套裝連"裡"一套,我見金綸張單係話明唔洗落訂金o架,但睇個女手冊同上內聯網都話"交訂校服通告及費用",我無交錢呀,我都唔知個女size係幾多錢,點俾喎
係喎,我個女朝早大約7:30會返到學校,佢話而家返到去放好書包就可以去露天操場玩,佢話跳橡根繩,通常係低年級的會一齊玩(一二年級),佢話行埋去問吓人就可以join埋一齊玩喎,但佢又成日唔問人地個名,所以都唔知佢同邊個fd,你地個女返到學校未夠鐘玩乜呀,,,,

醒目開學勳章

sorry,係我表達能力差,我意思係帶錢買明愛獎券和公益金便服日!

校服方面,我都未比錢,金綸打電話問我要幾多咋!

妳地囡囡有冇話尋日有小朋友賴尿呀?係我個女呀,幾醜怪!

我個女每晚十時上床,早上六點半起身,好似都唔夠

我囡囡冇話尋日有小朋友賴尿呀!  

我囡囡每晚8:30-9:00時上床,早上六點起身,都OK!暫時一叫就起身,天氣冷時就比較難講了,大人都辛苦,何況小朋友。

你們的囡囡有否上學前在家食早餐?我囡囡只飲一杯奶。

我女無話有同學賴尿呀,可能唔同班呢,,,不過學校有冇同佢抺身先換衫呀?up住d尿好慘喎~可能你女女急唔敢舉手呢,,,,唔怕la,hehe~
我個女平時7:30至8:00瞓,朝早6點起身,佢個樣都好疲o架,,hahahahaha
我個女起身無乜胃口o架,不過佢朝早唔食多d就煩,因佢小息一係唔夠時間食,一係唔小心倒晒,如果要捱到午飯就好可憐(肚餓時上堂都無心機la~),所以朝朝都諗d開胃同佢喜歡o既早餐囉,有時蛋治,有時煲麥皮,有時蔬菜煮粉,有時烚隻蛋囉,總之熱熱地易入口,而又唔太悶的早餐佢會食多少少~
而家全日制辛苦咁多,食多d無咁易病呀,,,haha(但佢都係得40磅咋,,haha)

我個女都係食9-5公司的飯, 佢食完飯反而留在班房, 唔出去, 都唔知點解. 不過佢讀得都算OK. 佢非常鍾意首校歌(佢只係識頭一句), 成日唱.

似乎我個女最差, 佢已經比老師訓左2次, 1次傾計, 一次係操場跑....唉...............

我囡囡約52磅,因為佢好鍾意食飯,但最頭痛是不大愛吃蔬菜。
cameo, 我沒有你那麼好起身煮早餐呀,有時佢上了學我都唔知,因為尚在睡覺,多數是工人姐姐送她上校車的,比起你真覺慚愧。

醒目開學勳章

嘩,妳地囡囡咁早瞓架,唔怪得知我個女日日都咁tired喇!

我都煩緊煮o麥早餐比個女食,有時食半個雪芳蛋糕,有時食通心粉咁都幾悶,不過我要佢係多係少都食d,因為成十點先小息,會好肚餓架!

Daisy同我個女一班架喎,佢比老師罰呀?我個女只係話有同學傾計咋,都唔知係妳人個女tim!

妳地有冇訂星島呀?我驚呀女個書包重所以冇訂,同埋佢都未識睇la!

醒目開學勳章

唔記得講,下星期開始要默書,星期日無得去街la!

醒目開學勳章

wankwok

妳囡囡好勁呀,有52磅!我個女好細粒,得三十磅多d咋!

hahaha.....咁我無請工人嘛,唔煮唔得la...
我個女又無見佢唱校歌喎,可能英文唔識唱...hahaa
我個女係唔鍾意食飯同肉...淨係鍾意食生果同菜,所以咪食極都唔肥囉,,,,有時小息都係食生果啊 :

醒目開學勳章

我個女都唔識唱校歌呀!
‹ 上一主題|下一主題