用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 究竟小三TSA/BCA為咩?
樓主: Vanadium
go

究竟小三TSA/BCA為咩?   [複製鏈接]

引用:Quote:shadeslayer+發表於+17-2-5+20:56+所

原帖由 MrBeast 於 17-02-06 發表
我又會問,教師課程入面有幾多%cover 改善學生基本能力,教局有什麼政策去培訓在任老師(meaning incentive ...
你指再培訓老師 ???

回覆:mcl203 的帖子

原來咁多家長係深信評核試D卷一定要答晒,亦一定要岩晒,呢D先係標準。咁似乎,唯一改善辦法,真係要取消TSA了,又或, P3考P2試題,務求評核大家都9X分,又回歸,讀書總是求分數 ~~~

mcl203 發表於 17-2-6 09:53
原來咁多家長係深信評核試D卷一定要答晒,亦一定要岩晒,呢D先係標準。咁似乎,唯一改善辦法,真係要取消TS ...

你認為是家長要求一定要答晒,將TSA考得高分?教育局唔要求?學校唔要求?老師唔要求?小朋友真係完全唔會聽老師話?老師叫到,小三8,9歲嘅小朋友會當耳邊風?

引用:Quote:mcl203+發表於+17-2-6+09:53+ 原來咁

原帖由 wan_sosin 於 17-02-06 發表
你認為是家長要求一定要答晒,將TSA考得高分?教育局唔要求?學校唔要求?老師唔要求?小朋友真係完全唔會聽老 ...
你D題問係好有趣,可以既話,思索一下可能答案已呼之欲出,若再加去引證一下,為評核而評核,答案會顯現~~~

wan_sosin 發表於 17-2-6 10:43
你認為是家長要求一定要答晒,將TSA考得高分?教育局唔要求?學校唔要求?老師唔要求?小朋友真係完全唔會聽老 ...
唔駛100分,不過要高分過一半人 (一邊話唔比較但一邊話拉曲線,唔知點做),有第一自然有第尾,但不接受有失敗既教育,只許不斷成功
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:wan_sosin+發表於+17-2-6+10:43+你認

原帖由 MASAYA 於 17-02-06 發表
唔駛100分,不過要高分過一半人 (一邊話唔比較但一邊話拉曲線,唔知點做),有第一自然有第尾,但不接受有失 ...
若學校已竭盡全力,最終係曲線以下,有無實質例子分享下,是否會有計劃殺校 ???

mcl203 發表於 17-2-6 09:47
你指再培訓老師 ???
Yes,其實已有,不過選科是校長老師決定

引用:Quote:mcl203+發表於+17-2-6+09:47+你指再

Yes,其實已有,不過選科是校長老師決定
咁佢地可能要爭取下學校/家教會舉辦果D"乜乜孩子講坐"了 ~~~

mcl203 發表於 17-2-6 09:53
原來咁多家長係深信評核試D卷一定要答晒,亦一定要岩晒,呢D先係標準。咁似乎,唯一改善辦法,真係要取消TS ...
我不知道家長點想,有網友就指出tsa是拉分制,咁又係乜標準?

引用:Quote:mcl203+發表於+17-2-6+09:53+原來咁

我不知道家長點想,有網友就指出tsa是拉分制,咁又係乜標準?

唔拉curve, 點去作中肯去比較是否平均以上/下?? 莫非用50分係合格,但最高果間係51分咁點算??

MrBeast  請回帶看看anchan個po  發表於 17-2-6 12:38

mcl203 發表於 17-2-6 11:16
若學校已竭盡全力,最終係曲線以下,有無實質例子分享下,是否會有計劃殺校 ???

...
有冇實質例子分享下,邊間官津因TSA改善教學質素?
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 17-2-6 11:43

咁你要問吓教協了...佢地最專業
道理又真係噃...一個表現理想既員工...點去引證每年對佢既評估...有助推動佢工作表現呢 ??....

我剩係識睇住份評估...砌靚自己果份 ~~~

MrBeast 發表於 17-2-6 08:54
在成功的C人機構,management 察覺到bad sentiment building up 會立刻做野,e加只可說too little too late ...

你以為咋下馬?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

MrBeast 發表於 17-2-6 09:08
我又會問,教師課程入面有幾多%cover 改善學生基本能力,教局有什麼政策去培訓在任老師(meaning incentive ...

每間學校的辨學最基本目標是否「學童學習達標」?  不達標要改善不是學校份內事?      使唔使要求增加撥款改善TSA不達標而做的改善工作?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 17-2-6 12:09
你以為咋下馬?
都話信則有不信則無loc

MASAYA 發表於 17-2-6 11:43

有趣的邏輯。

大公司, 政府有內部核數/評核(internal audit)。如果audit 找到營業部一個不足的地方, 例如有人做數。如果一年後做數情況無改善, 咁係應該問 audit 部門,定問營業部(問责)?

如果一年後做數情況無改善, 係未証明 audit 無用要取消?

公司係末要撥更多資源比營業部「改善」不足?

定怪 audit 定得標準太高?

MrBeast 發表於 17-2-6 12:36
都話信則有不信則無loc

依家風水咩, 信則有不信則無?

你可能唔知, 商業社會, 受人錢財, 替人消災, 交唔到數唔該彈開, 無乜鐵飯碗的。

我做好多 MNC 都無咁, 講D你親身例子來聽下?

shadeslayer 發表於 17-2-6 13:05

有趣的邏輯。
TSA係工具唔係部門,你講咩呀?

有趣的邏輯。

我都曾在大集團做過事,auditor是會給予清晰指引去做好公司要求的工作。教育局有無給予學校協助,尤其水平較唔理想的學校。有些連基本資源都唔批,火柴盒小學教得再好都唔多人想讀。
TSA是評估學生本身能力,公司Audit是調查公司業績帳項,員工做數失職可以炒咗佢。
學生做唔到唔通叫佢跳樓

有趣的邏輯。

我都曾在大集團做過事,auditor是會給予清晰指引去做好公司要求的工作。教育局有無給予學校協助,尤其水平較唔理想的學校。有些連基本資源都唔批,火柴盒小學教得再好都唔多人想讀。
TSA是評估學生本身能力,公司Audit是調查公司業績帳項,員工做數失職可以炒咗佢。
學生做唔到唔通叫佢跳樓
‹ 上一主題|下一主題