用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 考直資:培基/崇真/滙基(匯基)東九龍/赤柱聖士提反St Ste ...
樓主: 小時了了
go

考直資:培基/崇真/滙基(匯基)東九龍/赤柱聖士提反St Stephen   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 17-3-13 18:18
大女~無咁聰明
我:讀書係你自己架, 唔好旨意媽咪幫你乜嘢。功課自己做、書自己溫、書包自己執、手冊自己c ...

我囡同你細囡ㄧ樣, 好難搞

IloveJJ 發表於 17-3-14 09:01
你可以咁講既,但你無可能樣樣小事都要罰得好重架!而且如果係女仔,佢哋一般係唔需要罰得重,只係話下佢已 ...
唔係架, 我細女都係咁架, 佢唔係個名叫 "細女" , 佢真係女仔嚟架。

我已經罰得好重, 拍枱拍到自己隻手傷咗, 睇咗兩日鐵打。但佢到下次, 真係又係玩咗先架。

greentea000 發表於 17-3-13 22:34
又估唔到你係咁評價兩個女聽話係無咁聰明,唔受教係聰明好多
咁聽話果個係無咁聰明丫嘛, 不過, 你指條路佢, 佢就唔會行歪, 會好努力咁完成。

至於細果個, 一識行就開始整蠱人, 教新嘢一點就明, 仲好鐘意試新嘢, 不過, 係唔聽你講, 要自己試之嘛。

IloveJJ 發表於 17-3-14 11:23
我知,我咪成日話你女係「仔」性格囉!
我呢,大仔就係仔性格,即係好粗心大意好快唔記得教訓嗰種,好處係 ...
原來你大仔性格似我細女, 細仔性格似我大女。係呀, 鬧完佢轉個頭又好開心架。大女好小氣架。

回覆 IloveJJ 的帖子

我當然有同佢講,哥哥也同佢講一定要讀英中。
但女孩子到依個年紀,佢都算幼稚同天真(日日放學都係睇多啦A夢)又可能佢太聰明,見到哥哥的成功是要付出代價,佢唔想好似哥哥咁。例如見到哥哥D功課,通告,whatsapp全部英文,佢話佢想讀中文中學

由細到大,佢學好多嘢,老師覺得佢有天份,比多少少難度佢,佢就發脾氣,話點解其他同學可以做啲簡單嘅嘢,佢要做啲咁難嘅嘢,一D鬥心都冇。

little_yolky    發表於 17-3-14 12:36
2jkidsfather    發表於 17-3-14 12:27

我呢,大仔就係仔性格,即係好粗心大意好快唔記得教訓嗰種,好處係 ...

原來我囡 是 (仔) 性格

山海兒女 發表於 17-3-14 12:22

我當然有同佢講,哥哥也同佢講一定要讀英中。
你女女情況令我諗起個細仔。
細仔又係幾聰明的,好多野話頭醒尾,一點就通。但好似好怕學習。佢依家好中意警察,成日話要捉壞人。甘好啦!我同佢講,要學好多本領先有能力捉壞人嗄!阿細既刻轉軚,話要做普通個D巡邏的,吾使捉壞人的警察。

佢現在的目標係,最緊要好玩幸好佢仲有個B1C聯繫中學,只要keep住Band1,入返自己中學就機會大。
我當然希望佢可以考更好的中學,但以佢可有可無的心態,老公就覺得我係白費心機。
我等緊佢幾時開竅。

好似我個大仔同细囡,直頭一樣性格

little_yolky 發表於 17-3-14 10:43
唔係架, 我細女都係咁架, 佢唔係個名叫 "細女" , 佢真係女仔嚟架。

我已經罰得好重, 拍枱拍到自己 ...

細女唔一味順從又內心強大,係大器晚成類別。就算唔成器,起碼唔使擔心佢突然做左空中飛人,佢既樂觀係發自內心。

little_yolky 發表於 17-3-14 11:27
原來你大仔性格似我細女, 細仔性格似我大女。係呀, 鬧完佢轉個頭又好開心架。大女好小氣架。[
我而家會好留意家族中乖巧又成績好既,以防萬一。呢種類別思想單一,以為人生係一條直路,抗壓低,平時又收收埋埋無出口,一有咩容易諗唔開。

山海兒女 發表於 17-3-14 17:28

佢現在的目標係,最緊要好玩幸好佢仲有個B1C聯繫中學,只要keep住Band1,入返自己中學就機會大。
我當然希望佢可以考更好的中學,但以佢可有可無的心態,老公就覺得我係白費心機。
我等緊佢幾時開竅。
開竅亦可以係已經選擇左唔想咁辛苦

山海兒女  No pain, no gain. 我都希望佢可以永遠都唔辛苦,也有快樂人生。  發表於 17-3-15 13:11

greentea000 發表於 17-3-14 22:29
我而家會好留意家族中乖巧又成績好既,以防萬一。呢種類別思想單一,以為人生係一條直路,抗壓低,平時又收 ...
大女..........其實.......條路都唔係好直既。

因為佢係11月底細B, 讀果間幼稚園又大部份係大B, 所以, 能力一開始就拉得好遠。佢有D似姚明, 因為姚明生得高, 成日俾教練擲去高一級練習, 佢因為細過人, 當然差D, 但放返响同齡, 就超晒班。細女有今日既水平, 都追到氣咳架。比賽屢敗屢戰, 總之, 乜嘢都係努力再努力。不過, 佢個抗壓能力係低過妹妹既, 妹妹EQ真係強人嚟, 永遠自我感覺良好型。

小時了了 發表於 17-2-1 16:33
多謝大家鼓勵, 我心情及情緒已經好好多了, 只係今日忍唔住有感而發吧!

舉例: 培基1,200人申請, shortlist  ...
其實是否就是因爲女兒是Band 1 生,且表現實在標清,所以學校怕你女兒只是把他當止蝕位才不給offer?如果這樣,不如讓女兒寫一封信吧。

醒目開學勳章

200904 發表於 17-3-15 10:32
其實是否就是因爲女兒是Band 1 生,且表現實在標清,所以學校怕你女兒只是把他當止蝕位才不給offer?如果這 ...
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3413556&page=6#pid44294686
後來已經收咗啦
‹ 上一主題|下一主題