用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 今年有無人第二志願入到灣仔聖公會鄧肇堅中學? ...
樓主: andymamama
go

今年有無人第二志願入到灣仔聖公會鄧肇堅中學?   [複製鏈接]

punlik 發表於 17-8-2 12:02
依樣其實難判斷.亦可能年年情況不同.
有直屬中學既B2生為何要跳? 跳都跳唔到同級中學.
B1A/B1B生可以跳更 ...

你提既論點...似乎...又將自行+統一混為一談...現在係討論自行 ~~~

1. 你自己試下揾本區直联小B1A/B生各有幾多位被SPCC/DBS收左
YWGS / BPS...可以自行...可以係抽

2. 你最撑既真光如是...你有數據肯定入MSS..BPS...SPSS...YWGS...全部自行入 ??
統一派既...B1位即係 +1 -1...對計數無影向 ~~~

punlik 發表於 17-8-2 12:20
首先你要明白.我地講緊是B1既跳船率30%,而非全體跳船率.華仁10X, 當B1 35人.只要有12個在自行/直資去更高一 ...
究竟係你自己唔明你自己講乜...定大家不可能明白你講乜...彈弓手週圍走 ~~~

*********************************************************************************************

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3497633&pid=44929654&fromuid=1443469

根據

http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/HK2_WCH.pdf

我計左一下, 灣仔乙部總學額非保留位540, 保留位639, 共1179 (幾間不選不派既學校唔計)

灣仔乙部總學額1179比灣仔乙部參加派位人數.應該有多沒少.

因為灣仔乙部總學額應包括萬一灣仔所有人都未能派甲部既情況.

1179 接近

自行/直資離場比例: 30%

1621 * (1-30%)=1134

Felix223    發表於 17-8-4 15:08

punlik 發表於 17-8-2 12:24
以事論事,有直屬/聯繫中學既乙一都是放返自己中學.要博就自行/甲部博.你是要唔認同都沒辦法. ...
你肯定 ??....你問過 RCPS...TLMS...D升中家長未 ?? ~~~

王家爸爸    發表於 17-8-4 14:08

punlik 發表於 17-8-2 12:31
1 B1 /B2/B3 總數  自行/直資離場比例: 30%,依個數就算是不同,也相差不遠.不用爭論.
2但HKPAPA852 認為B1 ...

所以咪話大家唔明你講乜囉....彈弓手週圍走
當大家以為你講B1+2+3...30%...你見講錯就走去只計 B1中既...30%.....

比你睇多次...明明講緊 ~~~

自行/直資離場比例: 30%

1621 * (1-30%)=1134

punlik 發表於 17-8-1 17:56
TSK大約收到600份自行表, B1生主力是南區/中西區/離島.灣仔區極少. 如果我是南區B1或離島B1, 自行揾間B1C ...
係呀,我仔讀南区,每年派约10個Tsk,都係B1生

你明唔明hkpapa852係糾正緊 你既錯 離場率30%
唔好quote hkpapa852 段評論當自己啦...你真係好彈弓手

哎....你既理解力..........

Felix223    發表於 17-8-4 15:09
王家爸爸    發表於 17-8-3 14:29

punlik 發表於 17-8-2 12:53
下次都是同你少D回應,就算同你講10版,都唔會對討論有半點幫助.

punlik,你說得十分對,別回應係最好,這人"攻擊"jm的""技略""就是這些,亦常常更改自己嘅塵年舊意見的內容,為的都是"""自保""",就算有copy低舊帖子嘅意見都只能自己或自己D jm們才知道發生咩事,請你不要為這人這語這思維而感不快,我的我的jm們支持你的,我哋明白你在講甚麼,你有你的理據和數據和為想更深入探討而說話,多謝你呢!

心有不快的媽咪上

我又嚟估計吓...... 按照我之前推算2017年灣仔共1612位有呈分學生升中, 有以下估計

小學

小六人數

估計自行離場人數

估計B1生自行離場人數

瑪利曼

聖保祿

嘉諾撒聖芳濟各

聖若瑟

華仁

軒上

軒下

聖雅各

寶血

李賜豪

張凝文

官立嘉道理

黃焯菴

李陞大坑

寶覺

高主教

玫瑰崗

大坑真小

雲官

合共

B1人數: 1621/3=~540人
各校自行/直資進場人數: 410人, 即餘下1211人要抽獎

非保留位有11XX個, 加校幾間有直屬位既學校, 至少有13XX個學位, 所以一定夠

如果按照以上估計, 全區B1學生應該只有 136/540 = ~25.2% 會係自行階段離場或考入直資

但其中弱校, 如嘉道理, 寶覺之類, 係咁真係有咁多人可以離到場呢?

3大女校同聖若瑟小學, 又係咪咁多B1生會離場呢?

所以係灣仔區, B1生係自行同考直資離場率, 好大機會唔會有30%...... 咁又可能無15%咁低..... 咁應該係20%-25%左右

王家爸爸    發表於 17-8-3 14:32
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

punlik 發表於 17-8-3 14:50
1. B1人數: 1621/3=~540人=>同意
2.各校自行/直資進場人數: 410人, 即餘下1211人要抽獎=>上次計算乙部學額 ...
我只係想講, 灣仔區B1生自行/考獲直資離場率, 應沒有30%, 最多只有2X%.
加上區內多數學校其實男多女少, 區內B1男女比例, 可能去到 1:1

而因為區內小學直屬中學可接收大部份學部學生, B1學生離場率會較低, 可能得8-10個會離場去其它B1中學, 但B2同B3離場率會高D, 因為部係係直屬小學被評為B2既, 除會考慮直升, 可能會考慮去中基, TSK, 港島民生, B3就更加要走了!

兩間軒小, 之前講咗, B1生要目標都得一男校一女校, 就算計自行, 每間應最多只有5人可入QC, 3-5人入BPS.

再加少量邊緣人考入直資或其它B1中學, 應該只有10-15個B1生可以成功離場

所以, 自行離場人數少咗, 大抽獎人數多咗, 自然多咗人爭入TSK之類既B1尾學校.

而且, 始乎妳根本唔瞭解軒小家長個case.

佢小朋友係乙3入唔TSK, 但之後校內排名後佢小朋友至少10名既學生, 仲有人入到QC同BPS.
加上睇番軒小校網既資料, 個位小朋友係派乙5之後, 咁可能性只有兩個, 一係佢抽獎只填3間, 一係佢全票B1再B2. 但無論邊個原因, 如果佢唔係B1生, 呢兩個排法最後只會入B3, 無可能仲派到入B2中中.

可見其實今年B1生係乙3入唔到TSK

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

punlik 發表於 17-8-3 17:15
1. 我只係想講, 灣仔區B1生自行/考獲直資離場率, 應沒有30%, 最多只有2X%.
加上區內多數學校其實男多女少 ...

=>嘉諾撒聖方濟各書院B1離場率會唔會Band1A/B都跳,甚至會有B1 5X%既離場率.

所有野大家都只能斷估.

用少許常識, 如果嘉諾撒聖方濟各有5X%B1離場, 咁除非剩番仲有至少50個全港Top 40%係用直屬位入, 否則早已唔係全英中了!

=>我完全唔瞭解.

你是否知道佢既排名是一次考試定三次考試,總排名是幾多?

除左佢,仲有沒人有此情況,  如果属实, 比佢前既B1學生跌入TSK應該都幾多.

後面入TSK既全部是B1生嗎?

軒小都沒咩人入B3, B2中中邊間?可能已經是B2最差結果了.

就係因為妳唔瞭解,  又無去查証囉!

punlik 發表於 17-8-3 17:49
用少許常識, 如果嘉諾撒聖方濟各有5X%B1離場, 咁除非剩番仲有至少50個全港Top 40%係用直屬位入, 否則早已 ...

我講咗啦! 乙3入唔到TSK個位都係B1學生。
‹ 上一主題|下一主題