用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 高中選修科
樓主: IloveJJ
go

高中選修科   [複製鏈接]

Isaacmommy 發表於 17-11-14 18:37
港島男校真係無乜,誇區去張祝山(都是太遠啫) 或試吓 SPCC!

張祝山可能文科好過 KC 添, 好似仲有 world history 讀,但 KC 無。一於走出中西區,大把人由九龍過海讀 SJC, SPCC, SPC 啦!

Isaacmommy 發表於 17-11-14 18:41
張祝山可能文科好過 KC 添, 好似仲有 world history 讀,但 KC 無。一於走出中西區,大把人由九龍過海讀 S ...

想問吓讀 Law 或 Social Science 的男仔高中通常揀咩科?

LingChiBaBa 發表於 17-11-14 17:58

睇你有無指定邊間U。

謝謝你的指教

IloveJJ 發表於 17-11-13 11:10
佢哋唔係分文科理科班,係得一班3x,呢班係精英班。我無擔心我仔入去會入唔到精英班,因為問咗精英班同學 ...

你連聖 LU 都諗埋?

如果天主教中學接受到,諗下港華九華啦。

聖LU 你個仔超班啦。

Yanamami 發表於 17-11-13 15:23
我大女到中学先接触历史,無乜特別感觉。中三开始有兴趣,而佢英文ok, 寫文不成问題~中四揀His/Geog/BAFS( ...

考公開試跟學校有咩關係?

retriever 發表於 17-11-14 20:41
考公開試跟學校有咩關係?
我果段文字係話係学校考得好只係同自己同学比,考DSE係同全世界比,係校內好(尤是少人讀既历史)唔代表考DSE都好~~

IloveJJ 發表於 17-11-14 22:47
我都知張祝山好,SPCC當然好啦!但我仔無咁叻呢!
張/聖馬可/民生呢幾間都好,但如果揀咗自行,收咗就無得 ...

咁即係你已揀定 KC了,自行同派位都揀 KC啦,不用想太多!

YmOra 發表於 17-11-14 14:08
入唔到心儀嘅選修科,迫不得已都是轉校揀有得讀嘅更好呢!

每選科開個位唔多 熱門科通常成績弱個批爭
一定蝕底 9成9無得比你
轉校頂多去次級學府 小朋友又未必願意
因為同學間已有感情

IloveJJ 發表於 17-11-14 22:42

佢如果數學上唔返,佢就跌落B2,聖lu都唔知入唔入到呀!港 ...

你果區,男仔放聖LU 乙二好正路啦。

聖LU 絕對係好學校,呢間教會既學校教出來既仔都幾好仔,成績當然不復當年勇。

你要留意一下,男校理科較強。 中史呢D 科隨時係配所謂垃圾班。到時你想入精英班,未必係呢D。

其實呢個階段按科目興趣揀校係咪合理?

你仔喜歡中史係興趣(聽故仔)定成績好?你不如去書店俾佢睇下高中中史課本係咪佢要既野,有時興趣跟課程教學係兩回事。

按你描述情況:
唔駛錢,應該係KC,WYHK,WYK,SLS呢D
要錢既,應該係HKUGA,SPC, SPCC

差唔多啦。

Yanamami 發表於 17-11-14 21:17
我果段文字係話係学校考得好只係同自己同学比,考DSE係同全世界比,係校內好(尤是少人讀既历史)唔代表考DSE ...

其實你意思有無,學校成績好,俾左個幻覺細路,反而唔好?

Isaacmommy 發表於 17-11-14 19:19
想問吓讀 Law 或 Social Science 的男仔高中通常揀咩科?

其實呢兩科跟揀科有關嗎?

老餅年代,讀蘿睇英文,讀蘇掃睇分。

HKU 讀蘇掃,而家好似BEST FIVE 25 都夠殺了。

Isaacmommy 發表於 17-11-14 18:37
港島男校真係無乜,誇區去張祝山(都是太遠啫) 或試吓 SPCC!

港島男校有八半間,華仁,聖祖,聖LU,聖保羅,皇仁,英皇,高主教(當半間),慈幼,波記。

仲唔夠?

retriever 發表於 17-11-15 07:52
其實你意思有無,學校成績好,俾左個幻覺細路,反而唔好?
有人会有禁简单既諗法,不过好在阿女瞭解自己学校,佢早知历史上佢地無乜人(有都極少)係呢两科攞*, 所以佢好清楚呢个係假像。不过,而家通常会報出边d Mock, 就可以同自己校內成績对比下(有人考呢d Mock又会比DSE差好多)。所以無論校內PG, 校处Mock, 都只作參考好。

retriever 發表於 17-11-15 08:05
港島男校有八半間,華仁,聖祖,聖LU,聖保羅,皇仁,英皇,高主教(當半間),慈幼,波記。

仲唔夠?

意思係港島區無乜男校有齊中西史、中國文學和 Eng Lit讀,就算有其中一至二樣,成绩都好麻麻。
‹ 上一主題|下一主題