用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 呢排申請英國Visa大約要幾多日?
樓主: WoonMan
go

呢排申請英國Visa大約要幾多日?   [複製鏈接]

bero 發表於 19-8-7 15:40
真係好煩, 如果真係漏了又無通知可補回, 無了期咁等
唔比補,就算reject都早日退回丫,起碼有時間再玩多次丫. 希望ID唔會拒絕啦,唉,再玩既心情都好煩

YuYuMother 發表於 19-8-1 11:25
如果upload成功,appointment letter 會見到所有已upload既文件,喺document upload receipt 到會睇到。入 ...

請問upload 什麼format? PDF? Jpg? Upload 完可以review 再upload嗎?

yoyo123 發表於 19-8-7 15:57
請問upload 什麼format? PDF? Jpg? Upload 完可以review 再upload嗎?

唔好意思啊,我唔太清楚,因為係呀女自己upload。

不過佢話upload完可以preview睇下係咪upload成功的。

cfs 發表於 19-8-7 15:54
唔比補,就算reject都早日退回丫,起碼有時間再玩多次丫. 希望ID唔會拒絕啦,唉,再玩既心情都好煩 ...
上年唔係咁, 上面有職員幫你收COPY本及話你知邊D唔需要PROVIDE, 今年轉晒UPLOAD, 又無幫你CHECK.

bero 發表於 19-8-7 16:11
上年唔係咁, 上面有職員幫你收COPY本及話你知邊D唔需要PROVIDE, 今年轉晒UPLOAD, 又無幫你CHECK.  ...
今日上去,同7月16日上去既職員做法都唔同啦.上次咩都唔理唔講,今日果個就唔係喇,會叫你排好文件,點排,比佢睇,大家耐心等待,希望你順利啦,ID無TB咁緊要既.收到消息亙通下.

我阿仔夠18歲,請問洗唔洗提供出世紙咖?

cfs 發表於 19-8-7 16:14
今日上去,同7月16日上去既職員做法都唔同啦.上次咩都唔理唔講,今日果個就唔係喇,會叫你排好文件,點排,比佢 ...
次次都唔同玩法? 請問你是否收倒EMAIL通知你個APPLICATION REJECT?
我女話APPLICATION FORM 無收, CHECKLIST 就淨係收了頭一頁?

allnippon 發表於 19-8-7 16:19
我阿仔夠18歲,請問洗唔洗提供出世紙咖?

如果父母負責佢喺英國支出駛費,就要比出世紙證明關係。

再加consent letter 承諾負擔佢喺英國期間一切支出。

bero 發表於 19-8-7 15:26
我女2/8下午去辦, 星期一有EMAIL話收倒我份申請表, 我UPLOAD漏文件但又無得補回, 無UPLOAD女ID  , 唔知大不 ...

我地無upload/交ID copy,  so far 無問題。

不過我地係申請general student visa, 唔係child 嗰隻,唔知有無唔同

bero 發表於 19-8-7 16:21
次次都唔同玩法? 請問你是否收倒EMAIL通知你個APPLICATION REJECT?
我女話APPLICATION FORM 無收, CHECKLI ...
無email話reject架,直接等到passport送到屋企,有封信,話我知衰左咩.有28日期可以申請review,不過agent唔建議申請 review,因為如果佢地真係用足28日去review,我又証明唔到我當日真係有帶TB正本去北角,就浪費左28日時間,索性立即重新申請.重新比過晒所有錢.費用由The Taylor負責.因為佢地錯.

回覆 YuYuMother 的帖子

弊喇,我凈係簽咗封cosent letter,但冇交到出世紙。。點算好

allnippon 發表於 19-8-7 16:44

弊喇,我凈係簽咗封cosent letter,但冇交到出世紙。。點算好 ...

你已上簽證中心?

應該網上填申請表時,逐項填有講需要upload咩文件,如果已交左唯有等消息。

有無其他家長分享一下類似經驗?

網上睇舊資訊,以前漏交文件好似會send email 比申請人叫補交。而家係咪改左?

上咗去交曬嘢,個職員冇check過。但個check list凈係話要passport,冇其他supporting documents

allnippon 發表於 19-8-7 16:53

上咗去交曬嘢,個職員冇check過。但個check list凈係話要passport,冇其他support ...

咁可能無問題?你upload左咩文件?

我交咗1. 阿仔嘅passport & HKID copy
2. 我嘅HKID copy
3. TB TEST
4. Consent letter話會support佢學費
係咁多~
btw 唔該曬你答我呀!

YuYuMother 發表於 19-8-7 16:38
我地無upload/交ID copy,  so far 無問題。

不過我地係申請general student visa, 唔係child 嗰隻,唔知 ...
唔該晒.

ID COPY我女有帶去, 但收文件職員無問, 只免費同仍UPLOAD TB REPORT, 仲話如果UPLOAD其他就要收錢.

我都係申請GENERAL 18歲以上果隻, 希望同你一樣順順利利啦.

YuYuMother    發表於 19-8-7 17:34

allnippon 發表於 19-8-7 16:56

我交咗1. 阿仔嘅passport & HKID copy

我女係填表時見到要proof of relationship, 所以upload埋出世紙。

你填表無話要可能ok無問題呢,靜心等消息。

唔好客氣啦,分享一下互相幫忙啫。

cfs 發表於 19-8-7 16:39
無email話reject架,直接等到passport送到屋企,有封信,話我知衰左咩.有28日期可以申請review,不過agent唔建 ...
咁都得? 好彩快發回俾你啫, 起碼有足夠時間辦理過.
唔好意思, 想問埋HIS的費用不用再俾吧?!

份申請表documents部分得呢一項
‹ 上一主題|下一主題