用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 和你醫+和你展(大學 醫科+工程)
樓主: hehehaha2017
go

和你醫+和你展(大學 醫科+工程)   [複製鏈接]

https://www.qes.edu.hk/Menu/academic/hkdse_jupas/hkdse_stat/2019/2019_statistics.pdf
QE的成績

42個5星星

第三頁

https://www.qes.edu.hk/Menu/academic/hkdse_jupas/hkdse_stat/2018/2018_statistics.pdf

之前81個5星星

麻差

差是相對

5星星, 是極困難

想沖醫科

玩法

MATHS 沖5星星, PHY,CHEM,BIO 3C , 沖3個5星, 或1個5星星,2個5星

中文, 英,通識 三科中, 最好2科, 加埋10-11 分

M1/2, 如果抽高到的學生

博中大可能較大機會

唔得仲想博醫科, 藥劑 或 BIOMEDICAL 

玩法就係咁

已定遊戲玩法

博社會運動, 令成績比上年拖低一分

DSE 5星星極難

極極極,問學校拿數字 2019年, 自己知

多少人5星星, 學校多數不敢公佈, 因為太少

請教 做放射治療師,怕唔怕有幅射?

(我知醫院工作環境會有幅射鑑察器)

沖排名, 沖名校

訓身讀書

新加坡其實都OK, 所以有人逃亡到新加坡
但我新加坡我始終不夠西方放心

你新加坡, 少科技大企業

放射性治療飽和, 是最大問題
市場吸納唔晒

近年加左好多學位

有物理治療優先

POLY U

當然不會生癌

我叫人讀核電工程, 都未驚過

未有東華, 已經飽和左

每個人,在社會都有位置

找岩自己位置

不要太大貪

也不要太低估自己

考試個分,會話俾你聽 應該打什麼位置

如打藍球, 你隊友, 同你自己也會客觀也打什麼位置

唯有可做, ALL IN 

幾個4a星, alevel
都讀得好差

不過我好開心

因為成績差, 令人清醒

原來自己咁廢

alevel 4a星, 請繼續旅行

去到被人踢出校

ib 7個小孩, 我估6個會fail

dse 學的野, 不夠實用
去到工程

佢好開心

因為本身, 佢好喜歡電腦

中四到六, 砌機

讀ict

點知,ict dse 無料到

去到 大學,讀工程

嘩, java  咁好玩

仲有大量maths, statistics, computering

....原來大學咁好玩

開心想喊

但又喊唔出

找到自己喜歡的人, 與事

是人生最大的幸福

我有個花名
叫香江第一賤筆

信報創辦人, 叫林行止

是香江第一健筆

同事, 叫我香江第一賤筆

講野夠賤,  不怕得罪人

點解人會驚得罪人?

因為華人文化, 不敢講真話

華人愛報喜不報憂

這樣的性格, 令小孩無法進步

真話, 雖有方法跟尾, 你講個問題出來

解決方法呢?

父母有幾招可以用來幫小孩

我唔知你出到幾多

第1, cut晒旅行,  儲時間讀書, 考完試才去

第2, 搬近大學, 等小孩子女容易休息

第3, 了解小孩的內心世界, 多時間溝通, 了解小孩的需要

父母返工, 搵錢養家難,唔返工, 我唔知唔得, 我唔係叫人辭工去照顧小孩

辭工, 亦不見得, 能 令小孩大幅進步

小孩需要解決方案, 當前問題方案

但要解釋, 必須知道問題源頭, 才能對症下藥

我深信, 由小學, 到中學, 及大學

最大問題, 是maths , 及語文, 及 無良好的參巧書及書藉

藥到病除

醫科都係咁讀

父母 為了補償自己返工,唔夠時間照顧小孩

用了一個方法去補救

就是帶小孩去享受物質

用物質令小孩尊嚴上升

但這種方法,只令小孩 得到短暫的尊嚴

無法長遠在社會生存

2019年的教育問題,  在華人家族永世存在

October.    發表於 19-12-25 22:02

港大醫科的日子笑笑口
考完試笑笑口

佢話, 港大醫科的mc 非常難

但應該識到, 且能高分

因為之前,做m19, m20, 幾乎全部識晒

只有2條唔識

一條是dna frameshift, 一條是primary structure of protein /amino acid

frameshift, 佢唔知, 可以做insert 同del , 所以錯左, 示範俾佢聽

就ok 返

amino acid, 是佢答岩的, 不過model ans 錯

非常有質素的小孩

除了本身能力都ok

在考醫科前一天, 同我講

希望, 港大醫科份卷出得非常難

這樣才能分勝負

因為出得深, 才知那人勁
一般學生, 想出得淺, 份卷

但佢唔同, 想出得難

越難越好

這樣的性格, 註定在醫科搵大錢

且好成績

你子女, 此刻又在想什麼?

工程是守住佢地底線
因為 醫科應該好多人入唔到

但 工程, 要求什低

我唔係幾想, 工程,的入學的資格都失去

這樣都失去, 好大件事

盡量唔好俾, 小孩數學, 同英文差

因為你中文,2分

你仲可以 副學士, 理工大學 hd

仲可以駁返上 工程系

舐到萬幾蚊一個月

之後慢慢上,人工

你唔係太大貪, 香港仲生存到

話唔定, 大學有機會讀得好

高中,  要你幾科好

你未必高分到

但你去到大學

如果那些科, 是你喜歡, 你=博到盡

有機會是好成績, 有意想不到的收獲

https://www.docdroid.net/jKgjLpk/2013.pdf

我SEARCH USB, SERACH, 這個FILE

生活幾迫人, 同你計條數

我覺得整理得幾好

所以我UPLOAD

好似是華英 的

我大學讀書時
走堂仍是普篇

215 人, 得20人上堂

第一堂, 215人人齊

走堂,已成常態

所以我好明, 而家大學生心態

`好多科,走堂, 都不是大事

因為,你真係追得返

但最好不要啦

醫科絕不能走堂

其他科, 可以走堂也不會死人

但走堂, 多數好高分 ,. 或FAIL

好高分, 廢時聽教授廢UP

好低分的, 又是認為教授廢UP

以為自己最叻, 最後  自己FAIL

'
即係好似, 你渣車

以為 別人渣得差, 你自己渣得好

點知到你渣時, 你也如之前個司機
一樣咁差

https://www.docdroid.net/RkMDNgg/3600-review-questions-volume1-5e.pdf#page=34

我陪佢讀港大MBBS

無聊LAW

抽了部份公司工作的時間

去陪佢讀港大醫科

港大醫科, 是超多野讀

你騰到時間, 就OK

我希望父母, 勿帶子女去旅行

因為我9月2日-12月18日

我 對我每一位讀MBBS 子女的父母

叫佢地,唔好帶小孩去旅行

我同佢地計數

要計幾多時間,才能讀得好

當然父母當我傻

但我知, 只能自己走這條路

你地慢慢,  睇下今次成績點

https://www.docdroid.net/RkMDNgg/3600-review-questions-volume1-5e.pdf#page=34

港大考試,MCQ, SAQ+MINICASES

我這份是 FILL IN THE BLANK

出法不同

我玩法, 同不同玩法

不同考試形式

打入佢個腦, 令佢熟CONCEPT

CHECK CONCEPT 的形式, 我傾向MC, 同FILL IN THE BLANK

唔係全部都有用

神經系統+ CELL BIO +TISSUE , 主打用來夾實

所以, 坐下幾度幾小時, 就陪佢讀完

今次我估港大醫科, 正路考頭二十名

樂觀頭十名,最樂觀是全級頭5名

港大是無排名的

但6月中, 大考, 會知是否考最TOP 的二十幾人

港大醫科, 會再安排考試俾最叻的二十幾人

我就咁睇, 佢是二十幾人其中一個

CONCEPT 熟到令我吃驚

肯定是頂尖名醫, 震攝醫學界
幫幫忙, 父母,你仔女最需要是一位體諒自己的父母

你以前唔係體諒子女的父母

今天開始係, 最重要

時間真係無多

BUT IT IS  NEVER TOO LATE

https://www.docdroid.net/m3ypJIj/list-of-muscles-functions-1.pdf

未教到MUSCLE 咁詳細

不過遲點要識

見到寫得好的NOTES

我會DOWNLOAD

唔知幾時有用

讀醫科, 要記好多英文字

記性高

高中的BIO ,是很好的訓練

十幾年前, 我唔敢話父母 幫到手
但十幾年後

GOOGLE ,PDF 的出現

我此為, 好多小孩大學需要的NOTES

都可以網上找到

且免費

如果父母幫小孩找到

有用的NOTES, 練習

可以縮位大量的時間

讀大學的子女, 便多左時間, 同父母一家團圓 的時間便多了

新年, 中五, 六, 學生, 不建議休息
中四可以去旅行

因為考完, 1月 後, 之後新年

新年, 我認為可以去旅行, 去餐飽都OK

中1,2,3  都可以去

中五, 考完大考, 請立即讀書

你無本錢休息,SORRY

2019年12月
我建議, 1月1日的時間表

如有期假

做下MOCK,

你話好多唔識的話

立即, 搵2-4份NOTES ,  睇晒先

之後做MOCK 卷

真係好急, 再唔MOCK卷, 是無時間, 會死人的

港大醫科的玩法
港大醫科, 逢星期, 四會UPLOAD 下星期的MATERIAL

所以, 習慣提早準備 上堂

例如今星期是WEEK 5, WEEK 5 的星期四, , 醫學院教授會UPLOAD  WEEK 6的野

WEEK 5 的 六, 日, 及WEEK 6的一, 二

會用來準備WEEK 6的野

WEEK 5 六,日, 各讀 WEEK  6的25%+25%

到WEEK 6 的星期一時, 開始教新野, 你幾日前讀左

你吸收便比同學快

到星期 一晚, 你早上, 上堂,, 晚上準備 未讀25 %

星期二晚, 你準備埋餘下25%

你星期一上堂教25%, 星期六,前幾日讀左

星期二, 又教25%, 星期日讀左

星期三教的25%, 星期一晚上讀書

星期四教的25% 星期二晚上讀左

永遠 讀得醫科快

吸收的時侯, 便比人多, 同快

及有效率

大概知WEEK 6, 教乜事
我便需要出動

首先, 我需要找5 SETS NOTES

一野打入佢個腦

等佢知, 我找了一堆NOTES

那些要, 那些不要

佢選好了要的時侯

佢侯開始在WEEK  7 時抽時間讀WEEK 6我的NOTES

我WEEK 7, 亦同時間, 同佢測MBBS WEEK 1-6 野

測驗, 測驗, 向佢解釋, 每個理論原因, 背後

萬一唔明

就要找相關的理餐

再重新3,4份NOTES , 迫佢重新睇過

一路睇, 一路吸收

找練習, 需要有ANS
精密的MBBS 特訓

成個腦, 都係醫科知識

但我發覺

WEEK 1-13

入面, 即係這樣的特訓, 不斷進行

有幾課仍未能掌握

就是METABOLISM, WEEK 2-3

以及 NOTOCHORD FORMATION GERM LAYER WEEK 5

結果, 為了針對這2個TOPICS

再額外找到5-10 份

不同人寫的NOTES

及題目

SOURCES 來自

1. 不同大學的醫科, 包括伊拉克, 土耳其, 沙地阿拉伯, 阿聯猶

不一定是歐美的醫科大學

2. BIOCHEM DEPARTMENT, 不同大學

3. BIO CHEM MASTER  的NOTES

BIOCHEM MASTER 寫的NOTES 與其他 科不同

因為BIOCHEM 有機會讀訊息工程

為了俾訊息工程學生, 極快掌握BIO

佢地會寫得好詳細俾學生睇

因為訊息工程BIO, 有機會學生背景, 是無BIO

那些,. NOTES 岩醫科生上手

所以, 佢的在醫科的成功
是因為NOTES

只看NOTES 怕不怕?

錯!

https://www.pearson.com/content/dam/one-dot-com/one-dot-com/us/en/higher-ed/en/products-services/course-products/marieb-8e-info/pdf/marieb-0134215036-chapter4.pdf

NOTES 是一個非常重要的環節

因為能令MBBS, 在極短時間內掌握最多的知識

但停下來時

最後, 都會迫佢地睇返醫科書

醫科書? yes !!!!!!!!!!!!!!

https://www.pearson.com/content/dam/one-dot-com/one-dot-com/us/en/higher-ed/en/products-services/course-products/marieb-8e-info/pdf/marieb-0134215036-chapter4.pdf

這就是我mbbs 高分的秘密之一

想做名醫, 就收爹啦

我叫你做乜,就做

不要問,只要信

書, 當然要有

因為我想在醫科, 拿超高分

你需要醫科書,

不過我針對式去搵

令 睇的書, 精準地應付港大醫科考試

http://www.lamission.edu/lifesciences/AliAnat1/Chap%202%20-%20Tissues.pdf

notes

tissue , 大概在mbbs 第4個week 教

我傾向, 有4-8份tissue notes, 同埋2個pdf 是涉及tissue 詳細的書pdf

第一個就是上面那個那些

notes 就是上面條link

notes +書, 交錯 合作

合作無間

令一個頂尖的醫科生出現

我從來都是小角色, 大角色是那些notes ,書的pdf

主導小孩一生成就高低

入到工程系後
原本以為, 會識到好多勁抽的朋友

點知, 無乜幾個

同學都在交功課, 都係抄功課

平時不出現

但mid term 才出現

才知有些咁既同學

最壞的打算, 是讀大學

是全程乜朋友

但無朋友

you are alone, but not lonely

alone 是單獨

lonely 是寂寞

alone 不一定寂寞
大局為主

但你的大局, 同我的大局可能不同

我的大局, 是佢地大學好成績

父母的大局, 可能是子女能同自己去享受天倫之樂

但你仔女搵唔到食, 張單你埋, 仲有, 你有咩心機享受天倫之樂?

‹ 上一主題|下一主題