用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有冇人收到港青基信書院嘅interview日子
樓主: 33Tim
go

有冇人收到港青基信書院嘅interview日子   [複製鏈接]

33Tim 發表於 22-12-6 19:41
回覆 jesswu 的帖子

勉勉強強都OK,其實我真係諗住搵一啲中一至中三冇乜評估,俾個開心嘅童年俾小朋友 ...

我估除了國際學校,要揾冇考試的中學比較難。
瑪利曼中一二冇考試,之後都開始有。

其實考試都好正常。中學已進入少年青春時期,基本上要開始爲將來的前路好好規劃,開始下苦工。我相信開心童年要發生都應該已發生在之前。
除非唔諗住讀上去,否則就算去外國升學都好,都要爲日後人生開始儲備競爭力。

不過都明白你希望找適合小朋友的方向。但現實是有很多限制要考慮。找到對的學校,又要先考得到。考得到的學校,又未必合心意。

現在有得報直資(合乎/接近banding)的都報左先,考到再逐一分析可取與否。

33Tim 發表於 22-12-6 19:48

小朋友,今次操行B減,老師話佢完全唔適合傳統教學,叫我哋一報直資中學,佢又鍾意喐 ...

其實去到呈分,明知影響升中,老師操行分通常都比得鬆手少少。女仔B- 操行(一般人概念女仔操行普遍應該高少少) 其實有d礙眼。升中普通學校要求操行有B,Band 1學校要B+或以上。B- 個 "-"說明了校方認爲學生操行不達標,對選校真係一個隱憂和構成障礙。

問題係直資學校對操行都一樣有要求。好多直資都訓練到學生能自制自律。郁身郁勢唔係問題,不能因應環境控制郁身郁勢才是問題。因為去到邊度影響到人都會成爲不受歡迎人物。

聽你講似乎國際學校比較能配合你小朋友性格。但調返轉,會唔會試下教小朋友學習配合環境呢?始終長遠計訓練小朋友的adaptability 對佢才最有利。

冇計啦,其實操行嗰度聽返亞女講都好奇怪,因為中文老師,唔知嗰個同學有偷我小朋友啲嘢,所以操行調好高,同咗班主任反映,班主任大致上都話嗰個老師喺呢間學校做嘢做得耐控制唔到佢,佢可以報邊一啲中學,國際學校學費afraid唔到

我發現最大問題係佢適應唔到傳統教學,佢英文老師係佢唯一適應到嘅老師,講真話,我都覺得個老師上堂比較似國際學校,活動型,中文堂,聽個老師講,我想嘔血,駁嘴多嘢講,到三年班,操行都OK,佢開始踏入青春期,就有自己諗法,就曳咗

33Tim 發表於 22-12-7 21:32

冇計啦,其實操行嗰度聽返亞女講都好奇怪,因為中文老師,唔知嗰個同學有偷我小朋友啲 ...

操行果度已成定局都冇計了。
報些什麼其實之前都列過了。

大包圍二線直資如下:
1c:
聖瑪加利/李國寶/福建/羅氏/播道/王錦輝/培基
2a/b:
基崇/真道/羅定邦
2b/c:
聖道迦南/啟思/宏信/基信

33Tim 發表於 22-12-7 21:32

冇計啦,其實操行嗰度聽返亞女講都好奇怪,因為中文老師,唔知嗰個同學有偷我小朋友啲 ...

其實好多直資中學報名已經去到尾聲,暫時除咗基信仲報咗邊間?
不如集中研究將要面試嘅學校的面試模式,希望增加面試分數吧

以下轉自Hkpapa

1) 1C/2A直資:
天水圍李兆基
沙田培基
沙田王錦輝
油尖旺李國寶
九龍塘香島

(2) 第一千零一和一段千零二呢兩間B2A直資:
深水埗基崇
東涌港青基信

(3) B2B/C直資:
沙田德信 (男)
大埔羅定邦
天水圍YMCA
美孚地利亞(百老匯)
漠華

是否報了地利亞,啟思,林大輝?

回覆 supermum 的帖子

地利亞冇諗住報,啓思同老公考慮緊,林大輝唔報,想專注學習

地利亞其實唔太差,語景課程都符合要求。不要因為種族問題而不考慮,為小朋友著想樓主可以一試。其實YMCA亦有好多南亞同學。

33Tim 發表於 22-12-8 14:26
回覆 supermum 的帖子

地利亞冇諗住報,啓思同老公考慮緊,林大輝唔報,想專注學習 ...

啟思報第二階段?
第一階段截左咯噃。

係呀,地利亞B3唔係好想

33Tim 發表於 22-12-8 19:09

係呀,地利亞B3唔係好想

地利亞有2B/C
其實banding 同creative 相若。但價錢差天共地,而且同ssp近超多。
不過校舍係細,學生背景也沒有啟思富貴呢樣真。

既然有興趣啟思,第一階段爲何不先入紙?而等人家收完一轉你才申請?

我唔記得咗,小朋友今日出banding2A-2B

33Tim 發表於 22-12-9 17:19

我唔記得咗,小朋友今日出banding2A-2B

有2A咁選擇會多左
‹ 上一主題|下一主題