用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港大同學會書院2023DSE成績去到全港頭幾名 ...
樓主: chanshadow
go

港大同學會書院2023DSE成績去到全港頭幾名   [複製鏈接]

你地咪玩啦,呢度只係討論區啫,又唔係香港政府認可既學校排名研究中心.一味要人地學校公佈晒所有野分高下....真係自high完就算啦. 學業體藝成績都主要係學生自己努力得嚟架,唔好將個皇冠送晒比學校先得架!

回覆 HK-MAN 的帖子

宜家係港同中一收form期,唔趁宜家洗版,搞免費zoom 講座乜乜乜,等幾時?

原來港同收生期.

MSS 真係慘, 無啦啦又比人拉落水

HK-MAN 發表於 23-12-5 14:18
你地咪玩啦,呢度只係討論區啫,又唔係香港政府認可既學校排名研究中心.一味要人地學校公佈晒所有野分高下... ...
如果SPSS一直以来什么都不公布,你会不会选这间学校?

cafeva 發表於 23-12-5 14:24
原來港同收生期.

MSS 真係慘, 無啦啦又比人拉落水

係,我都唔明,起港同收成期post,又關MSS事,又可以拉埋嚟講,轉移視線。

回覆 猴子爸 的帖子

此亦為大學學店化,重交paper 多過教學質素+ 輕視人文學科現象之原因。

本地大學將收內地生= 國際化,都呃咗唔少排名分。

很好奇, 點解去到邊都見mss, 明明講緊港同, 最後又會見到mss.
睇左好耐, 忍唔住想借人地個場講番兩句, 唔好意思.  
師姐會員講得好啱, 作為新嚟報到的家長, 真心唔介意B1ABC, 只要仲係band 1 入面就可以.
入左嚟三個月, 學校真係幾free, 同學們都好忙, 係好忙參加活動, 但唔係冇quiz, 冇test, 冇功課.
我諗應該8-9成同學, 平時溝通都係用英文, 英文4+ 有97%, 如果我女失手, 做左果3%, 估計都應該有3掛.
見到好多forum 的中一家長, 都係度呻因為仔女跟唔到, 而覺得有壓力或唔開心,
但我就見到我女返得好開心, 每日返到屋企, 個口都唔停講今日係學校發生咩野事,
最重要的, 係唔只一次講, 啲老師好好. 好nice, 係依家每個星期都聽到有學生的不幸消息的同時, 再望下自己個女, 就會明白, 成績唔係最重要.  
“升上神枱的永远名誉B1A”, 字面上好靚, 但實質意思係充滿貶意, 希望大家表達完意見之後, 都適可而止.
如果大家覺得佢係B1C 的, 就當佢係B1C 囉, 真係冇所謂. B1A 都有人考唔到大學, B3 都有人入到醫科.

PTL_L    發表於 23-12-5 14:36

ucw 發表於 23-12-5 14:21
回覆 HK-MAN 的帖子

宜家係港同中一收form期,唔趁宜家洗版,搞免費zoom 講座乜乜乜,等幾時? ...
我又冇呢種宣傳論既感學,真心覺得過別自high家長high過龍...明顯有啲人/動物仔女學校聲譽好,但自己仔女係學校裡面既老鼠屎都覺得好光榮.. 就算老鼠屎讀唔到大學讀IVE 都必定係IVE之龍鳳..就算做賊都必定係賊王之王..與有榮焉...

猴子爸 發表於 23-12-5 14:25

會,我自細在港島生活,灣仔傳統學校既教育方法我早知一二,直到呢刻灣仔4大津女校在我心目中地位都一樣在伯仲之間...

醒目開學勳章 王國長老

HK-MAN 發表於 23-12-5 14:31
我又冇呢種宣傳論既感學,真心覺得過別自high家長high過龍...明顯有啲人/動物仔女學校聲譽好,但自己仔女係學 ...

間間學校都有老鼠屎㗎啦
唔睇global客觀數據睇咩? 又唔啱?

swh2020 發表於 23-12-5 13:27
成績尖子幫學校學業成就宣傳,運動尖子幫學校各項學界比賽獲獎,各司其職,只是不知道學業運動兼修、文武 ...

DB仔好大比例係又文又武架喎,不過,如果刻意研究武係去到乜水平,咁就要問所謂專家了~

lailaie 發表於 23-12-5 14:30
很好奇, 點解去到邊都見mss, 明明講緊港同, 最後又會見到mss.
睇左好耐, 忍唔住想借人地個場講番兩句, 唔好 ...
请不要误会。
"“升上神枱的永远名誉B1A”, 字面上好靚, 但實質意思係充滿貶意".
例如:徐小凤是升上神枱的歌星。她不用再需要每年有多少金曲奖来证明她的价值,她本身就是一位巨星。
“永远名誉B1A” - 既然不提5+, 但大家仍然认定它是B1A级数,那就给它这个status, 那么就不用再提数据的事了。
我是认同MSS的独特性的。

醒目開學勳章 王國長老

知道了
呢個帖講港同,咁請講SJC DG DB SPSS MSS嘅另外開帖好了

我唔係揞眼家長,我見到唔止MSS一間被討論wor

猴子爸 發表於 23-12-5 14:41
请不要误会。
"“升上神枱的永远名誉B1A”, 字面上好靚, 但實質意思係充滿貶意".例如:徐小凤是升上神枱的 ...
有啲嘢,事實嘅在心中,講太多,就司馬昭之心,唔好當人傻

Charlotte_mom 發表於 23-12-5 14:37
間間學校都有老鼠屎㗎啦
唔睇global客觀數據睇咩? 又唔啱?
數據客觀一定啱,但數據一定準確? 以基本3322大家都有既數據又話唔足夠..ok 有4+既咪比較4+果班,有5+咪比較5+....無5+又話因為唔見得人,有5+又話3322低.. 呢道做資料既人真係好有心,甚至我覺得佢地好客觀..只係有啲自high家長high過頭...

PTL_L 發表於 23-12-5 14:44
有啲嘢,事實嘅在心中,講太多,就司馬昭之心,唔好當人傻
什么是事实?事实是MSS是B1A,还是“不是B1A”?
事实是MSS又要做B1A,又不公布成绩,又话自己有独特性,又话多人去外国所以毕业人数少,又话别人不明白,又话其他人踩它,有人把它调低一点为"B1A/B" 家长就凶神恶煞地反对。。。
不过,我最后都有所领悟,MSS的确是比较独特的津贴国际学校, 所以我都愿意为它护航。
如此,都要被恶意对待?

猴子爸 發表於 23-12-5 14:25

SPSS一直都係出4+~

猴子爸 發表於 23-12-5 14:51
什么是事实?事实是MSS是B1A,还是“不是B1A”?
事实是MSS又要做B1A,又不公布成绩,又话自己有独特性,又 ...
又DD仔post 無限loop?講多10次都唔介意1ABC

PTL_L 發表於 23-12-5 14:53
又DD仔post 無限loop?講多10次都唔介意1ABC
你们不介意? 为什么那个帖会吵到关闭了?DD仔话调低,就OK啦。 我记忆犹新。。。

猴子爸 發表於 23-12-5 14:56
你们不介意? 为什么那个帖会吵到关闭了?DD仔话调低,就OK啦。 我记忆犹新。。。  ...
你做緊咩?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊