用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒學校 聖羅撤小學
樓主: vickycheung36
go

聖羅撤小學 [複製鏈接]

Re: 聖羅撤小學

up

我囡囡不是聖羅撒幼稚園的學生。

幾個月前我在BK看到一個關於農圃道的Topic,話今年農圃道轉了新校長,且把英文系列換了,有意提高英文水平,又話這個新校長以前在沙田(不記得那間小學)都辦得很出色,而且一直以來聽聞都話這校不錯,所以我決定放它在第2位。

另一方面,以我所知很多人會把馬頭涌放在第1位,所以如果我放馬頭涌在第2位,豈不是哂了第2位的機會!

這全都是我的個人意見。

各位聖羅撒家長

你們覺得聖羅撒讀書壓力大嗎?

小朋友讀得開心嗎?
該用戶已被刪除

hi doremima,

多謝你的回覆.

Cameo, Thinkerbell,

亞女似幾日病左啦 ! 佢 nose 水倒流, 細菌入眼, 所以右眼合"農"呀 ! 不過佢堅持要返學呀 !   因為今日要考oral/ penmenship 同補考中文會話呀 ! 仲有默書, 不過佢琴日冇溫到呀, 連功課都未做完已經訓左了, 今日真係考天才

時間真快, 我琴日去接呀女放學, 諗住同佢睇醫生, 點知琴日係小一註冊日, 一年前, 自己就好似個d家長咁去註冊, 真係時間飛逝 !   係門口仲同校車姨姨同校工八左好耐, 估唔到我成年接佢放唔夠, 都可以同我傾咁耐 !

doremima 寫道:
各位聖羅撒家長

你們覺得聖羅撒讀書壓力大嗎?

小朋友讀得開心嗎?

壓力其實好睇個小朋友本身, 如果佢上課定, 返屋企肯自己做功課, 應該問題不大, 功課太多 ! 我自己覺得佢既程度係比一般津小高少少, 不過完全係合理同埋有時間比小朋友適應既 !
(可惜我個女完全坐唔定, 所以我至有少少壓力, 壓力不是來自佢既成績, 而是操行, 因為學校真係對小朋友既操行有要求 - 我覺得咋 ! )
小朋友好開心, 我個女病到雙眼腫哂都要返學 ! 以我差不多一年既覺察, 佢地都好多活動, 並非外界所覺得咁死咕咕, 好似上次新年係學校有年宵攤位, 小朋友自己帶錢返學校買年花返屋企, 寫揮春, 又有普通話攤位, 佢地好開心呀 !

[quote]
Lam&HimM 寫道:
請問各位小學部家長, 你

Daisy 媽,  叫亞女快d 休息, 考試時唔好暈陀陀, 小朋友病就最擔心.

壓力係來自内心, 睇父母的要求及小朋友的脾性.   我P1時都好緊張, 而家對個女的學習就冇乜壓力,  因為佢不過不失, 我女係幼稚園上, 可能大家程度差唔多.  so far so good 我好放心 !

我女K3時係kinder 嘅課外活動參加了Phonics班, 而家校内也有.  

我最鍾意参加校慶日,  有好多遊戲, 又容易攞礼物

dear all,
壓力一定有,不過我覺得壓力係家長大過小朋友,係家長太多野擔心(好自然的事,haha)~
功課量可以接受,最緊要係小朋友上堂吸收到幾多,因我女學期頭都必要我跟功課,而家可以自己做,當然而家我全部放手由佢攪就會間中miss左d野,,,,但總叫做佢自己攪掂!!!
小朋友開唔開心???絕對開心啦,,haha....我女同daisy女女一樣,病都唔想請病假呀,我女上上吓堂發燒都唔出聲(佢驚俾人發現要佢早退)~~
phonics問題完全唔洗擔心,我女非st.rose幼稚園生,但佢幼稚園本身有教phonics,所以上到st.rose小學學phonics勁輕鬆,其實好淺,平時多數上phonics堂安排外籍老師教,我睇我女平時d phonics worksheets,只係做d基本野,唱吓歌,記吓基本發音.....我覺得小朋友單靠上堂都絕對應付得到,因我本身無學過phonics,所以完全都無同阿女溫習呢一科,但佢test或exam都ok.....我相信對佢地無乜難度吧...所以唔一定要再搵人補phonics......
daisy媽咪,
阿女好d未呀???呢期真係好多人中流感,我個女差唔多好番又傳左俾我.....我又係菌入眼耳......又痛又樣衰,,,,,唉.....
記得好好休息呀(包括你,你病左無人同佢溫習,haha~)!!
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

Daisy媽咪 寫道:

小一既phonic 好淺, 係由basic a,b,c 學起, 跟書課程, 只要上堂留心, 考試溫一溫就ok, 因為佔分唔多, 所以我覺得你唔駛擔心 !   要記住 phonic 不是仙丹, 不要以為學左就dictation 一定掂, 因為到實際用時, 很多exceptional case 都apply 唔到, 小朋友仲會混淆左tim !   如果擔心佢dictation, 我會覺得睇多d書仲有用 !

agree~~~
有時單靠拼音去串字,我相信一個小一生都無可能發揮得到,,,好似學期初串monitor....我女反問我ter同tor分別,當然讀音的確有別,但到串起生字時,又另一回事,,,,,因太近似了.....
我覺得學phonics只係當佢學多樣野,平時記個生字讀音有一定幫助,但串字反而唔太用得著添,,,,,haha.....所以我一向無喺呢方面有任何要求....hahaa
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

CAMEO THINKERBELL

亞女係淚線發炎, 而致雙眼紅腫同合農, 班主任都好好, 打電話問我佢仲乜事, 又教我去睇眼科醫生 !

所以佢依幾日D QUIZ, 小測都衰哂呀 ! 我睇左星島, 原來個英文比賽係2006英文節既活動, ST.ROSE 羅左初級組同高級組冠軍, 羸左協恩同ST.JOESPH !

Daisy媽咪,CAMEO,THINKERBELL

好多謝你們的意見,其實小女派到聖羅撒真係又開心又擔心,看到你們的意見,現在安心了。

我今日都有睇星島,聖羅撒好叻,精「英」爭霸戰有154隊參加,兩個組別都攞o左冠軍。我有給嗰女睇,佢話"啲姐姐o甘叻嘅!"

另外報紙上寫,詳情可瀏覽此網頁:
www.englishfestival.hk
及可致電3527 0177免費索取「英語工場」VCD一套。

各位小一媽咪 :
我琴日打左份中文默書詞語紙, 方便小朋友溫習, 如果你地要, 就留email 比我啦 !
‹ 上一主題|下一主題