用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 荃灣浸信會幼稚園家長-chat room, 入來傾傾吧.Part VI ...
樓主: christina
go

荃灣浸信會幼稚園家長-chat room, 入來傾傾吧.Part VI [複製鏈接]

Re: 荃灣浸信會幼稚園家長-chat room, 入來傾傾吧.Part VI

一定掛住追劇

Re: 荃灣浸信會幼稚園家長-chat room, 入來傾傾吧.Part VI

christina...仔仔女女病真係令人擔憂...希望紀婷快d好返...你自己同婆婆都要take care呀...

maku...係啦...都唔知點解會咁...真係想慳d都唔得..

010...咁就即係阿仔整估我...我同佢講親聖經故事佢就亂up一通... :evil: 等我搵日去睇下去先....不過佢通常導師未到就叫我上去...

good morning

good morning, 各位, 女女今日都無返學, 雖然佢無咁燒, 但昨晚發冷, d燒斷斷續續咁, 所以費時傳染同學仔,而今日個興趣class(科學)都無得上.

carmen:我都驚我地其中一個成員病架, 大人病又要照顧小朋友, 好辛苦架.

Christina
重未好 好擔心lor, 你自己都要小心

YANYANMAMA:所以你話幾煩, 我又驚佢傳染細佬添. 另外, 你點解唔交留位費, 我想6月個二日交, 你可以看看統一派位派成點先決定去那間小學.

Christina
唔係唔交, 係未決定交唔交, 不如請教你一下, 係唔係4/6當日如派得唔好, 就可以去祟真註冊, 統一派位那間就不用去註冊 而去左祟真註冊, 又會唔會影響叩門  

YANYANMAMA:應該如此, 最好問問有經驗人士如必必/MAKU會更清楚D. 上次我碰到TOM LEE同學仔, 今朝打電話比我問我是否女女病左所以昨日無返學, 並且話我知她女都入左崇真, 會交留位費, 但她驚太多功課及課外活動呢. 好似話有1測2考

christina 寫道:
YANYANMAMA:應該如此, 最好問問有經驗人士如必必/MAKU會更清楚D. 上次我碰到TOM LEE同學仔, 今朝打電話比我問我是否女女病左所以昨日無返學, 並且話我知她女都入左崇真, 會交留位費, 但她驚太多功課及課外活動呢. 好似話有1測2考

所以想再了解一下先

各位早:

maku, 我都好似你那樣想, 今期會停阿仔ymca的游水班, 俾佢係出面學, 因為佢留了5次有多, 佢有2個同學仔都轉了在外面學, 現在都識游了. 遲些等佢手腳配合到, 才考慮在ymca游. 因為我見阿女都游得唔錯.

christina,

今朝見到你媽咪, 話紀婷仲未好, 祝佢早日康復.  

yanyanmama,

我對孖寶一個早

yanyanmama/Christina

4/6當日如派得唔好, 是可以去祟真註冊, 而統一派位那間就不用去註冊。

必必、
ymca学游水.會慢好多, 因姿勢要求好嚴格。
我都見朋友仔仔在出面学了10堂, 已学會游水, 但姿勢麻麻,始終慢功出细火

醒目開學勳章

各位早,

見你兩隻小迷羊,真係唔得閒都忍唔住搭下咀先...

christina/yanyanmama
如果諗住會叩門,無論到時統一派到咩學校(就算係極不理想30位志願)都一定要先去註冊,唔係就等同你立即決定放棄津校學位,決定會入讀私小!因為若叩門成功,係要拎返個位出來比佢地安排交換嫁-程序你地唔使理,到時校方會安排.
私校註冊左,仍不會影響統一派位,但有部分學校(如培正)一經取錄,會叫你簽字決定放棄統一派位,但你其實仍可參加,只係若統一不理想,私校該學位仍會給你保留與否,便由該校自行決定.(因為政府會知會各私小-參加統一學生名單,咁佢會知你唔誠實�無誠意咯!)
但christina你要注意,若直資收左�你又登記接受,就真係無得參加統一啦!但好的直資,根本不愁無學生,所以唔會係統一結果前要你交晒d費.任你自己決定.
至於功課�考試�測驗方便,今晚得閒再講...

好醒woo   

maku,

我都是想阿仔克服了手腳配合之後才返去ymca游. 到時阿女可能都已經游水畢業了.

christina/yanyanmama,

其實小學分私校, 津校, 直資.
有直資就一定無津校.
有私校都可以有津校(除一小部分私校唔得之外).

就算派位你幾唔滿意, 都要註冊先, 然後扣門, 如果有其他津校收, 就要去原先的學校取回入學證, 再交回之後選的學校.

必必

重有兩堂先完, 可能你仔仔今次得呢?
我估我都有排在ymca留守, 又仔又女, 大家努力。

hi all mummy

good morning

hi christina

妳個女好返就好啦

hi 010 & Carmen

係啦, 可能我頭幾次返, 驚放低個女 (主日學), 我自已去崇拜, 佢放主日學唔見我地會四圍走, 所以要老公陪, 不過, 佢都係為個女, 我自已佢好倦 (唔慣咁早起身), 下次如果係咁可以要搵姐姐等, 叫老公去祟拜, 佢末 ready 有一段距離.

hi maku

聽妳講係 ymca 學游水, 有好有唔好, 如果, 好似我個女咁, 末學過游水, 妳有何建議 ?  係 ymca 起步/出面私人泳會thank you

maku,

阿仔頭幾次對腳踢水唔得, 最近2次就手腳唔配合, "手未能伸直及提高水面", 所以真係驚佢會有排學, 可能學多一年, 都仲未升到班, 到時家姐都學完, 如果阿女無問題, 應該唔駛一年就學埋深造班.

你個細仔幾時學游水?

必必

我仔仔叫學游水好耐,我本想下次報,但我老公反對,話费事甘早學,浪费時間,精力,錢 。
始终仔仔只得3歲半, 待明年2月4歲才参加。
再加上他好多指示都吾明白, 没姐姐甘smart.

summer-66
其實, 看你追求/為什麼想你女女學游水?
吾同的理由, 會有吾同的建議  

maku,

你老公都講得岩, 太細個學, 好似阿仔, 四歲幾學, 學了一年, 都係未學識, 可能大些, 到6歲學, 會學快好多.

maku 寫道:
其實, 看你追求/為什麼想你女女學游水?
吾同的理由, 會有吾同的建議  

有物見地
‹ 上一主題|下一主題