用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中學學位分配(完)
樓主: 櫺囹桼
go

中學學位分配(完) [複製鏈接]

Re: 中學學位分配(完)

mi_wong 寫道:
係囉?自行早D通知麻,等人担心到7月,早D通知咪好囉,好似小學咁,快快趣攪掂佢咪算囉,係要玩D家長,心理變態。

Yes, this is really nonsense!  If the result of 1st round is known first, then those who are accepted will not need to join lucky draw.  

bibifong 寫道:
007,
Could you suggest some (band 1 津貼中學) schools in Wanchai and Western District and might have chances to accept outsiders?
bibifong

bibifong:
中西區、灣仔都係傳統名校區…好嘅英中多不勝數!鄧肇堅、真光、聖類斯…門檻比較低少少!(指自行分配學位)
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

chanms 寫道:
007:

小兒現就讀國際學校小六,將會參加升中派位。我又如何知道兒子的Banding呢?
請指引。謝謝

chanms :
考起~問學校啦!

托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

ruby2004 寫道:

《清清楚楚》知道自己組別..................................
007 : 請問如果班主任講左自己小朋友所屬banding , 可信程度有幾高呢 ? 因為曾經有家長講過班主任講錯banding ,
攪到選錯校 , 好像後來選了中中 .
成績中游者, 真是難分別 , 亞囡班主任是新來的老師 , 我是否全信她提供的建議 , 如果信唔過又不知如何選校 ?

唔信唔得~因為冇得查...唯有睇佢語氣再問下其他成績相約家長!

櫺囹桼 寫道:
[quote]
chanms 寫道:
007:

小兒現就讀國際學校小六,將會參加升中派位。我又如何知道兒子的Banding呢?
請指引。謝謝

chanms :
考起~問學校啦!

[/quote]

chanms,

There is no banding in IS, your kid can only join the first round but cannot join the second round lucky draw.

October. 寫道:
007,

數字上油尖旺BAND 1生派位唔錯, 但是, 我左唸右唸,覺得男仔(BAND 1)好易揀校, 女仔就無咩好揀喔, 得返間真光要比咁多女生爭, 其它學校學額都是濕濕粹(銘基唔太中意), 所以覺得好難填錶, 妳認為女生在油尖旺派位或者沙田派位會好D呢?
請指教, 多謝嗮!

October.
因為油尖旺係傳統名校區,傳統名校之特色就係分男女校!如果唔喜歡銘基就好似返左沙田!(指英中指數立即降為4點幾…)
1)        留在油尖旺當最佳選擇當然係QE、循道、聖瑪利、真光…等!炒埋一碟應該大約二百幾個位…以600名 band 1女生計又係幾頭痛!對面海啲“濕濕粹”中學,都好多油尖旺家長向嚮往架…唔係點會舊年減幾個位又要示威又要跳海(跳海係007老作)?
2)        如果返沙田,選擇多不勝數…又唔使分咩男校女校…一定冇咁煩惱!
不過沙田最Top嘅英中同QE、循道、聖瑪利…等比較,應該仲有少少少少...距離!
咁難諗嘅野~唔好煩老人家我!

pianopear 寫道:
007,
借問聲,所謂既傳統名校,係收d乜野學生呢???

傳統名校~自行分配學位時...一般都係收級內5名內又能通過面試+體+藝有所專長者!

Hi 007,

Since my kid is a girl, what do you think about '真光', any comments on this school?

bibifong

Hi 007,
您的文章化繁為簡,精彩,我明白哂了

小兒就讀港岛聖xx小學,雖有直屬,但他成績中等,相信直升機會僅50/50。請問以該校中等成績兼有少少音樂底,港島有哪些英中機會大些呢?請指點迷津

櫺囹桼 寫道:
[quote]

1)        留在油尖旺當最佳選擇當然係QE、循道、聖瑪利、真光…等!炒埋一碟應該大約二百幾個位…以600名 band 1女生計又係幾頭痛!對面海啲“濕濕粹”中學,都好多油尖旺家長向嚮往架…唔係點會舊年減幾個位又要示威又要跳海(跳海係007老作)?

[/quote]

007,
沒錯留在油尖旺最佳選擇當然係QE、循道、聖瑪利、真光…但係循道、聖瑪利有直屬/聯繫小學, 而QE江湖傳聞+歷屆昇中數字(我女小學+某間油尖旺小學)睇到, 非官小生昇讀QE機會好微, 同放岀來大抽獎人數唔係一囬事, 所以, 總結落來, 就凈返間真光機會大D咯.

1)而家既心情就係, 又想博一博學位唔多既個幾間傳統名校, 又驚博唔到得個吉, 呵呵.
2) 沙田派位填錶就易填好多, 但大抽獎始終要睇運氣, 唔係話一定得, 所以, 十五十六, 真難搞.

ANYWAY, 多謝晒妳既分析.

007,

Could you suggest some (band 2 津貼中學) schools in Tai Po?

Thanks!

007,
我個仔係聖方濟愛德全級約15名,無咩特異功能,只有
1)乒乓球銅章及校隊隊員(只得親子賽冠軍)
2)數學全校top top 地,奧數銅獎及世界數學測試-distinction(精英賽成績-merit)
3)玩過吓鋼琴及口琴(得一,兩張初級證書)
4)都有去吓象棋比賽(不過無獎)
5)仲有幾張義工證書
6)劍橋(Flyers)12個盾
想考喇沙及拔萃,你話掂唔掂?係唔咪有d大想頭。有咩好idea?請指點吓?

哇!足足用左1個鐘,由第一版睇到最新post,多謝 007 咁詳細的資料!多謝!

小女今年p.5,我都未心急。點知今朝早阿女話學校昨天開會講升中要注意的問題,老師足足講左一個鐘,我先知驚~~~咁快?
:tongue:  
國家語委普通話水平測試一級證書, KBPP

007,

Really want to know your comment about 真光 (in Tai Hang), St Paul Secondary in Happy Valley, Ying Wai Girls College and St Stephen's Girls.    It seems its easier to try 真光, is that a good choice???

mangosweet 寫道:
007,
Could you suggest some (band 2 津貼中學) schools in Tai Po?
Thanks!

好多人話大埔中中首推救恩書院…唔知band 2有冇機?另道教聯合會圓玄學院第二中學、孔教學院何郭佩珍中學…亦唔差!不過最好問問老師+實地了解一下校風!

mi_wong 寫道:
007,
我個仔係聖方濟愛德全級約15名,無咩特異功能,只有
1)乒乓球銅章及校隊隊員(只得親子賽冠軍)
2)數學全校top top 地,奧數銅獎及世界數學測試-distinction(精英賽成績-merit)
3)玩過吓鋼琴及口琴(得一,兩張初級證書)
4)都有去吓象棋比賽(不過無獎)
5)仲有幾張義工證書
6)劍橋(Flyers)12個盾
想考喇沙及拔萃,你話掂唔掂?係唔咪有d大想頭。有咩好idea?請指點吓?

人望高處,水向低流係啱嘅!不過拔萃喇沙等...江湖傳聞自行分配學位~最好能級內五名內+體藝出色(有代表性獎項..如公開比賽!),方有勝算機會!
如果心儀以上兩間學校可選擇一間試試,另一間搵低調地區英中!

hk_woman68 寫道:

哇!足足用左1個鐘,由第一版睇到最新post,多謝 007 咁詳細的資料!多謝!

小女今年p.5,我都未心急。點知今朝早阿女話學校昨天開會講升中要注意的問題,老師足足講左一個鐘,我先知驚~~~咁快?

hk_woman68:
多謝捧場...越睇越驚?
有啲父母人話之你...子女偏偏又入名校~吹咩!  

Silents 寫道:
Hi 007,
您的文章化繁為簡,精彩,我明白哂了

小兒就讀港岛聖xx小學,雖有直屬,但他成績中等,相信直升機會僅50/50。請問以該校中等成績兼有少少音樂底,港島有哪些英中機會大些呢?請指點迷津

Silents:
一般直屬英中會收番小學6x~8x%學生(band 1 & band 2頭三、五成...),如果被拒諸於門外而自行分配學位時選擇英中...機會並不樂觀!不過仲有兩次呈分試,倒不如睇下如何將成績再闖高峰為佳?

007多謝您的意見。
成績實會谷盡,但都唔知點解硬是欠一口氣。
重有兩次機會,希望承您貴言,阿仔成績更上一層樓

007,

Would you mind to give any advice on Band Two schools in Shamshuipo area?  Is it unrealistic to try:上智, 聖母玫瑰 or 德雅 if my gir places at the range of Band Two only
‹ 上一主題|下一主題